Ot prawda a do ksiazki mimo ze nie oddaje faktow historycznych dalej to ja osobiscie bede wracal.
Ot prawda a do ksiazki mimo ze nie oddaje faktow historycznych dalej to ja osobiscie bede wracal.
MikoX uzupełnij wiedzę, zanim napiszesz ewidentne głupoty. To nie jest kwestia "nie wydaje się" . Są źródła, są materiały i ze wszystkim można się zapoznać. A tytułem uzupełnienia dwie z trzech dywizji wysiedlających Ukraińców zostalo sformowanych na Wołyniu, z ocalałych tam chłopaków po ukraińskim ludobójstwie na Polakach. Przykro pisać. Jak chcesz bronić niewinnych to zacznij ich szukać a nie cytowAĆ BANDEROWSKĄ propagandę.
Gerhardt napisał powieść, a nie relację historyczną, przypominam, a nad głową miał ostrą cenzurę. Dodatkowo, przez wiele lat nie pozwolono pisać o tych sprawach innym, bo temat jest drastyczny. Wersja Gerharda jest wręcz lajtowa.
MikoX, Polecam pracę Siemaszków o rzezi wołyńskiej na początek. Nic nie będzie takie samo jak ją przeczytasz. NIC.
tu masz link do aukcji allegro
http://allegro.pl/item598848571_e_i_...a_wolyniu.html
Można kochac Bieszczady, ale to nie powód do publicznego bredzenia.
Sorry, ale się zapieniłem.
Ostatnio edytowane przez Łapi ; 05-04-2009 o 19:45
w sumie, chyba powinienem był najpierw przeczytać kiedy to MikoX napisał,żadna nowość :) Ale jak się zapieniłem nad jego "jedynie słusznym" poglądem, znaczy miałem prawo...
sporo analiz na temat śmierci Świerczewskiego wyszło, temat kopalnia, wbrew pozorom. Spod pióra Gerharda wyszła chyba po 1980 roku relacja w wojskowym przeglądzie historycznym, mam go gdzies jeszcze ale musiałbym odszukać bo gdzieś jest szczelnie zadekowany... Po analizie wlotów kul wynikało, że stuknęli Świerczewskiego raczej swoi, bo ponoć nie pasował do Biura Politycznego... UPA tam była raczej przez przypadek, czytałem przedruki meldunków z litopysow UPA bodajże... Hipotez jest kilka, wszystkie ciekawe.
Nie znalem tej wersji śmieci Żubryda, ciekawe, poszukam tego źródła.
Co do jakości powieści Gerharda, to można się zgodzić, że to literacka wizja, nie historyczna. Na plus zaliczałbym jej to, że dzięki niej temat ukraińskiego podziemia nie byl całkowicie nieznany w czasach PRL. Ja dzięki niej w ogóle cokolwiek wiedzialem, bo innych źródeł po prostu nie było. Jak potępiacie tę książkę, to robicie to z dzisiejszych pozycji, a trzeba pamiętac, że to był mocno cenzurowany temat. Może inaczej, celniej. Tematu publicznie nie było. Jak ktoś chodził po Bieszczadach za PRL to się mógl dowiedzieć że Mysłinski wydał "Strzały pod Cisną" i Gerhard swoją. I coś tam o Birczy. I koniec. Wobec mnogości źródel jakie uwolnione spoleczenstwo wydało po 1989 roku, te publikacje giną, ale to były filary owczesnej wiedzy zniewolonego społeczenstwa. I praca Gerharda, jak sam przyznawał, bo czytalem jego wywiady, też była zniekształcona. Ale się ukazała i w zasadzie - nie faktami a przekazem oddaje to co tam się działo. Trochę górnolotnie na koniec .
Ostatnio edytowane przez Łapi ; 05-04-2009 o 20:32
Nie tylko wersję śmieci Żubryda zakłamał Gerhard. Myślę, że najważniejszym w kwestii Żubryda zakłamaniem był fakt przedstawienia go jako gorliwego współpracownika UPA, a wszystkie zachowane dokumenty temu przeczą.
Żubryd nie tylko nie współpracował z UPA lecz nawet oponował takim propozycjom, które wychodziły od jego żołnierzy. Jego odział stanowił na Pogórzu swoistą ochronę niektórych wiosek polskich zagrożonych atakami UPA.
Nie zapominajmy, że to był oddział Narodowych Sił Zbrojnych.
No i w pył rozwala "fakty" Gerharda współpraca Żubryda z żołnierzami 34 pp., którzy pomagali w remontach broni, dostarczali Żubrydowi informacji oraz odmawiali waliki z "Żubrydowcami".
Wymienione przekłamania Gerharda nie zmieniają faktów cieżkich walk 34 pp z UPA i okrucieństw UPA na jeńcach i polskiej ludności cywilnej.
Dorwałem za poduszczeniem wp.krzysztopfa rzecz o Żubrydzie i mocno ciekawa.
Sprawnie nakręcony film wojenny
pozdrówka :-)
Połączyłem 4 istniejące wątki o ogniomistrzu. Cokolwiek o nim mówić - popularny facet :)
Oglądnąłem sobie film (wcześniej widziałem go 100 lat temu), Gołas zagrał całkiem nieźle.Nawet jeśli wziąć pod uwagę propagandowo paskudny obraz Żubryda&co to film nienajgorszy,rola Kalenia nie przynosi ujmy.
Pozdrav
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki