Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: wysiedlona wieś Pilce

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie wysiedlona wieś Pilce

Pilce – nieistniejąca wieś w Polsce, położona w województwie dolnośląskim, w powiecie ząbkowickim, w gminie Kamieniec Ząbkowicki.
    Pilce położone były w południowej części gminy Kamieniec Ząbkowicki na prawym brzegu Nysy Kłodzkiej, na wysokości 225 m n.p.m., przy zlikwidowanej szosie z Ożar na południu do Suszki na północy. Zajmowała obszar 373 ha
    W lipcu 1997 r. Pilce nawiedziła straszliwa Powódź tysiąclecia. Wieś została doszczętnie zalana przez Nysę Kłodzką, która wyżłobiła sobie przez nie nowe koryto, niszcząc przy tym wiele pól. W związku z tym rząd podjął decyzję o budowie zbiornika retencyjnego na tym terenie i likwidacji wsi, która znaleźć się miała na jego przyszłym dnie. Dla mieszkańców przeznaczono osiedle domków jednorodzinnych w Kamieńcu Ząbkowickim, zbudowane za pieniądze rządu szwedzkiego. W ciągu 2 lat trwało wykupowanie gruntów i przenoszenie ludności do nowych budynków, z których większość zamieszkała na wspomnianym osiedlu. Wieś oficjalnie przestała istnieć na początku 2000 r. Domy i kościół rozebrano, a następnie wysadzono ich fundamenty. Zlikwidowano cmentarz, przenosząc groby głównie do Kamieńca Ząbkowickiego. Wyposażenie kościoła przeniesiono do innych świątyń dekanatu kamienieckiego. Jako ostatni został rozebrany most łączący wieś z Suszką
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Pilce

Minelo 11 lat..Zbiornik do teraz nie powstal... I mam nadzieje , ze tak pozostanie bo miejsce jest niezwykle malownicze.

Troche zdjec dawnych Pilców znaleziona na stronie
    http://wroclaw.hydral.com.pl/2947,miasto.html

Przed wojną:

Pilce niedlugo powysiedleniu. Niestety , nie udalo mi sie w tym czasie trafic do tej wioski :(

Teraz juz ciezko znalezc w Pilcach jakies slady dawnej wsi.. Ale jak sie wpatrzec w krajobraz to tu nitka niezlego asfaltu biegnaca donikad, tu stara latarnia, tu kępka pokrzyw, troche cegieł, fragmenty zdziczałych sadów, moze wczesna wiosna gdzieniegdzie mozna znalezc resztki podmurowki?

I resztki zniszczonego mostu łączącego Pilce z Suszką- a na necie sprzeczne informacje- czy most zniszczyla powodz w 97, czy wysadzili go saperzy przy likwidacji wsi.. A co najdziwniejsze- na wiekszosci atlasow samochodowych (i ponoc w nawigacjach tez) most wciaz jest znaczony- mozna wiec sie zdziwic

"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: wysiedlona wieś Pilce

Na terenie Pilców dziala obecnie zwirownia i jest kilka milych jeziorek nad ktorymi latem biwakuja i kąpia sie okoliczni mieszkancy, łowia ryby, plywaja łodkami. Nad jeziorka prowadza koleiniaste drogi, nie ma zadnych budek z piwem i hot-dogami, ratownikow, wydzielonych miejsc do plywania, nakazow, zakazow i innego paskudztwa. Tylko dzikie plaze, szuwary, glony i ptactwo.

Moze sie tez trafic wodny potwór. Bardzo groźny!!!

"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)