Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Początki z bieszczadami

gorol
    Guest

Smile Początki z bieszczadami

Witam!

W tegoroczne wakacje wybieram się wraz z żoną pierwszy raz w bieszczady. Prócz znanych wszyskim szlaków oraz zabytków szykamy miejsc magicznych i niesamowitych. Czy ktoś z Państwa zna takie miejsca?
    Krislex opinie
    Z góry dziękuje za wskazówki!

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie Odp: Początki z bieszczadami

Temat podobny do kilku innych ale przesunąłem go z Oftopiku tutaj, aby był lepiej widoczny i zachowałem jako samodzielny. Witam na Forum i zapraszam innych do wyczerpujących odpowiedzi:).
    Pozdrawiam Bieszczadolubów i Bieszczadołazów
    Derty
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez gorol Zobacz posta
    szykamy miejsc magicznych i niesamowitych. Czy ktoś z Państwa zna takie miejsca?
    oczywiście!
    ostatnimi czasy najbardziej niesamowitymi miejscami są mostki bieszczadzkie - budzą grozę, wstręt, wywołują gęsią skórkę, zaburzają błędnik, odbierają apetyt i ditku jedyny wie co jeszcze podstępnie czynią.

a w razie gdybyście jeszcze nie byli gotowi na takie ekstremalne doznania, to jedyna wskazówka, jaką daję wszystkim "nowym" w Bieszczadach:
    odetchnijcie głęęboko, zwolnijcie krok, otwórzcie oczy szeeeeroko, nie spinajcie się, że coś tam.., gdzieś tam... - pomyślcie, że nic NIE MUSICIE, uśmiechnijcie się sami do siebie i do tych co dokoła Was, a wtedy każda trawka, każdy potoczek, każdy kamień, każdy zakręt i każdy zagajnik mogą być magiczne i niesamowite a fajne chwile i fajni ludzie będą Wam się zdarzać codziennie. Miłych wakacji życzę.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Każdy ma takie "swoje" miejsca. Najczęściej związane z jakimś wspomnieniem. Np. dolina Łopienki oglądana z łąk pod amboną, albo polanka na Fereczatej. Dla mnie widok na Smerek ze Stołów
    Tylko się nie śpiesz. Zdążysz następnym razem

Bieszczadnik Awatar curik
    Na forum od
    03.2011
    Rodem z
    39-200

Polecam okolice Chmiela i Zatwarnicy. Cisza i spokój, niedaleko Chmielowe Kaskady, Cerkiew w Chmielu, wodospad Szepit na potoku Hulskim no i na Dwernik-Kamien "rzut beretem". Hotel w Zatwarnicy jest idealnym miejscem na nocleg. Napewno znajdziecie jeszcze więcej atrakcji. Z czystym sumieniem polecam to miejsce dla dwojga
    Ostatnio edytowane przez curik ; 19-06-2011 o 21:38

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Zadałeś trudne pytanie. To Bieszczady są magiczne. Dla mnie najbardziej magiczne w magicznych Bieszczadach są zapomniane przez ludzi cmentarze.
    Pozdrawiam
    bertrand236

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Curik :
    Z czystym sumieniem polecam to miejsce
    To co dla Ciebie jest superowe, dla innych wcale nie musi.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez gorol Zobacz posta
    Prócz znanych wszyskim szlaków oraz zabytków szykamy miejsc magicznych i niesamowitych. Czy ktoś z Państwa zna takie miejsca?
    Ja sobie tak myślę, że każdy ma swoje miejsca magiczne. I najczęściej informacje o nich trzyma dla siebie i ew. przyjaciół.
    Z dwóch powodów.
    Drugi, to ten, że gdy o miejscu magicznym dowie się cała Polska i ćwierć Europy, miejsce magiczne może zmienić się na niemagiczne.
    A pierwszy powód jest trudniejszy do opisania. Często moje magiczne miejsce jest magiczne tylko dla mnie. Nie przyprowadzam tu nikogo. Bo pewnie bym usłyszał: To jest ten twój największy wodospad na (tu nawa potoku)? Te 17 centymetrów? To są te twoje groźne skały? Te trzy półmetrowe kamienie? I to jest ta twoja dzika puszcza? Te dwa drzewa i cztery krzaki? Rozglądam się i widzę, że …. mój interlokutor ma rację. I w ten sposób znika jeden z punktów na mapie moich magicznych miejsc.
    Jeśli natomiast miałbyś ochotę na poszukiwanie miejsc magicznych, to podpowiem Ci. Ale nie gdzie je znaleźć, tylko jak ich szukać :)

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Zgadzam się z Wojtkiem. Trzeba wiedzieć, jak szukać. Miejsce magiczne to jest czasem takie miejsce, w którym bywało się i sto razy, aż nagle przyszedł ten moment, gdy wszystko ułożyło się w jakąś szczególną kompozycję barw, dźwięków, zapachów i skojarzeń i miejsce się zaczarowało. Trzeba OTWORZYĆ się na góry. Trzeba IŚĆ przez góry, WRACAĆ tam, PLANOWAĆ te powroty, MARZYĆ o nich, trzeba góry ŻEGNAĆ, na jak najkrócej, choć czasem na cały rok albo i na wiele lat. Ale trzeba wrócić. Trzeba skręcać z utartych ścieżek, trzeba szukać TAJEMNIC gór, trzeba poznawać LUDZI i nie pytać o nic tylko iść z nimi dalej. Cała zabawa z tym... A czasem na drodze spotkasz kogoś, kto Ci powie 'chodź, pokażę Ci miejsce magiczne'. Ale na Forum nie będą ogłaszać gdzie jest magicznie, bo jak pisał Wojtek - zaraz zniknie magia tych miejsc.
    Pozdrawiam,
    Derty

PS: Zapomniałem ujawnić 1 magiczne miejsce: początek żółtego szlaku z BB do Mucznego, wśród czernic, z twarzą ku zachodzącemu słońcu, majową porą. Potrzebny do tego sztafaż. Jaki? Instrukcji nie będzie:)
    Ostatnio edytowane przez Derty ; 22-06-2011 o 12:00 Powód: skleroza
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Derty, masz absolutną (i wyczerpującą) rację. Magia to jest to co nieustannie przyciąga, do czego się tęskni, wraca (to jest właśnie magiczne działanie magii). Dla mnie Michniowiec, Łopienka ale też co najmniej kilka urokliwych drobiazgów. A wszędzie LUDZIE, ich historie, doświadczenia i marzenia.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)