Może ktoś z forumowiczów zetknął się ze zwyczajem stawiania przed domami kapliczek.Z tym zwyczajem spotkałem się w okolicach Pieniężna(Warm-Maz).Przesiedlona wieś ukraińska z Akcji Wisła Lubianka teraz już prawie wymarła-domów brak kapliczki stoją
Może ktoś z forumowiczów zetknął się ze zwyczajem stawiania przed domami kapliczek.Z tym zwyczajem spotkałem się w okolicach Pieniężna(Warm-Maz).Przesiedlona wieś ukraińska z Akcji Wisła Lubianka teraz już prawie wymarła-domów brak kapliczki stoją
w warm.-maz. takich kapliczek "okołodomowych" jest całkiem sporo ale wydaje mi się, że spotkać można je w całym kraju.
Ale w różnych miejscach różne-charakterystyczne dla danego regionu.
Np na Mazowszu są tak jaskrawe, w odpustowym stylu,że aż razi;-)
Aha i w warm-maz. w większości są to kapliczki na Warmii, a dlaczego to nawet kiedyś pisałam na blogu:
http://mazurymarzen.blogspot.com/200...arminskie.html
Ostatnio edytowane przez Krysia ; 18-06-2011 o 00:21
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
sporo kapliczek niszczeje ale na szczęście są zapaleńcy, którzy widzą sens w ich odnawianiu )))))))))
chyba każda z tych kapliczek ma w sobie coś innego i ciekawego
śliczna kapliczka Arma Christi jest w Chojnowie
a okolice Pieniężna warte obejrzenia nie tylko dla kapliczek - Krysia jedź tam z aparatem. Koniecznie!!
te kapliczki warmińsko-mazurskie przypominają te co najbardziej lubię z BN i Pogórz, trza by się kiedyś wybrać.
no trza, trza
warm.-maz. to mieszanka historyczna, kulturowa i krajobrazowa. Ale jeśli lubisz BN i Pogórza to w klimacie podobna jest Warmia - z dala od zgiełku turystycznego Mazurskich Wielkich Jezior, nie reklamująca się zbytnio turystycznie ale jest w niej COŚ.
a co do kapliczek - to te z BN w większości są raczej kamienne, te warmińskie (bo tu ich w w-m najwięcej) raczej w przewadze ceglane.
DSC04136.jpg Ot, taka przydomowa w Michniowcu!
WUKA
www.wukowiersze.pl
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki