Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Pierwszy raz w Bieszczadach - weryfikacja tras

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2011
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Odp: Pierwszy raz w Bieszczadach - weryfikacja tras

....tak dział i Bukowe B. bardzo ok, ale z noclegiem w Wetlinie to Rawki i Dział to sypmatycZNy spacer, a proponowana pętelka to mocny wysiłek i dużo czasu zabierze bo kilka zejść i podejść...poza tym , Ustrzyki - Rawki to ciemny i nudny szlak jak dla mnie oczywiście

Dwa podejścia. Z czego trudne i mozolne jest tylko to z UG na W.Rawkę. Z Przełęczy na Caryńską to trochę ponad godzinę i tylko niewielkie fragmenty lasem, więc przejście bardzo widokowe.

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2011
    Rodem z
    Warszawa

w takim razie z Wetliny chatki Puchatka,Berehy Grn., Caryńska, przeł. Wyzniańska, Rawki i Działem zamknąć pętlę - tu będzie więcej otwartej przestrzeni, ale wycieczka dość dułga, ....tyle że w schronisku pod Rawkami w przerwie naleśniki z jagodami umilą ją....

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2011

No to wróciłam. Zachwycona. To jakiś cholerny raj te Bieszczady
    A wycieczki zrobiłam w końcu takie:
    1. Ustrzyki Górne - Poł. Caryńska - Berehy Górne
    2. Przełęcz Wyżnia - Poł. Wetlińska do Przełęczy Orłowicza i zejście do Wetliny
    3. Przełęcz Wyżniańska - Mała Rawka - Wielka Rawka - powrót na Małą i zejście Działem do Wetliny
    4. Wetlina Stare Sioło - Przełęcz Orłowicza - Smerek i zejście do wsi Smerek

No, rewelacja po prostu. Kondycja okazała się całkiem niezła i rosła z dnia na dzień. Z obfitością turystów poradziłam sobie tak, że wychodziłam na szlak tak wcześnie jak PKS pozwalał (noclegi w okolicy Wetliny to było jednak te kilkanaście kilometrów za Wetliną, na co nie zwróciłam uwagi wcześniej, nie docierały tam busy i generalnie dla kogoś, kto jest bez samochodu to jednak problem jakiś był, nie ma to jak pokwitnąć na przystankach ) tzn. o 8, 8.30 i byłam właściwie sama na szlaku, dopiero przy schodzeniu spotykałam owe, faktycznie, tłumy. Wzrost tłumów dzikich nastąpił 15 sierpnia i po nim - to tak dla wiadomości innych debiutantów, żeby jakoś ten termin ominąć.
    Na szlaku - chodząc samotnie - czułam się dużo bezpieczniej niż wieczorem na głównej ulicy w moim mieście i wbrew pozorom jednym z miejsc najmilej przeze mnie wspominanych jest Dział - bo piękny i taki pusty :). Z ciekawostek - pierwszy raz miałam kontrolę biletów (BPN) w górach (najfajniejsze, że tego biletu znaleźć nie mogłam, he he)
    Z bardziej "przyziemnych" informacji - polecam choć raz zajrzeć do Chaty Wędrowca w Wetlinie - to karczma, nie najtańsza, ale klimatyczna, bardzo smaczna z ogromnymi porcjami, te naleśniki!

Jeżeli dodać do tego wszystkiego cowieczorne wędrówki konne po rozmaitych lasach, polanach, wzgórzach i chaszczach z widokami na zachodzące słońce nad połoninami i wioseczki w dolinach... (no, pełen kicz, nie? ) - no to dla mnie to był raj, jak wspomniałam na wstępie

Generalnie - cudne ładowanie akumulatorów, co się napatrzyłam i nachodziłam i najeździłam to moje.
    Wrócę tam na pewno (samochodem )

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Z tego co piszesz to kolejna zarażona osoba wirusem bieszczadzkim. Cholera nie wiem czy się cieszyć czy smucić, że ta "zaraza" tak się rozprzestrzenia.
    pozdrawiam
    Marek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)