Cytat Zamieszczone przez skyrafal Zobacz posta
- scyzoryk
- nóż survivalowy
- latarkę
- kompas
- termos
- plecak
- akumulatorki R3/AAA i R6/AA
Te rzeczy mam:
scyzoryk Victorinox - 2.2503 + multitool-a
nóż (nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "survivalowy") - ja mam Morę 2000. Tani, solidny nóż.
latarka Ultrafire C3 z diodą Cree Q5 - wersja z przedłużką na 2 AA - małe ale mocne źródło światła + tryby
Kompas jeszcze ze Składnicy Harcerskiej Made in DDR
termos 0.5l chinina
plecak 20l - większość zajmuje jedzenie dla psa - a chodzę na jednodniowe wypady ( )
Akku - polecam Eneloopy (po przetestowaniu Pentagramów i GP Recyko) - wystarczą te 2000mAh, nie ma co przepłacać za 2500mAh. Eneloopy najlepsze, później GP a najgorsze Pentagramy (albo mi się tak trafiło). Zasilanie potrzebne do latarki, aparatu i GPS-a
Co do GPS-a - każdy będzie go stosował tak jak będzie chciał - czy to do orientacji w terenie czy we mgle Ja przed trasą przeglądam różne mapy i zapisuję punkty które chcę odwiedzić. Z tego układam trasę, jak jestem w pobliżu danego punktu a trzeba trochę pochaszczować by go sprawdzić bo jest niewidoczny to przełączam na nawigowanie na punkt. Trasa pozwala mi kontrolować ile jeszcze przede mną a to ewentualnie zaplanować dłuższe opieprzanie lub podkręcić tempo (jak planowany powrót uzależniony jest od autobusu)