No niestety, Polacy są wybitni, jeśli chodzi o śmiecenie na szlaku. Ciężko cokolwiek z tym zrobić.
No niestety, Polacy są wybitni, jeśli chodzi o śmiecenie na szlaku. Ciężko cokolwiek z tym zrobić.
Jeżeli ta turbinka dużo nie waży to jest jakimś pomysłem na rozwiązanie deficytu enegii. Power bank jest dobry na jeden dzień i w dodatnich temperaturach. Niestety wydajność ogniw dość mocno spada gdy zostaną schłodzone.
Ale tutaj jest znacznie lepszy wiatrak, bo turbiny pionowe mają bardzo małą sprawność przetwarzania energii wiatru. Tylko 1/3 obrotu jest oddawaniem energii, a resztę pochłania pchanie pod wiatr.
https://www.youtube.com/watch?v=SX-I5WksnrM
ostatnio trafiłem na stronę która oferuje wiszące namioty, znaczy można jeszcze znaleźć nowe koncepcje
więcej na stronie
https://www.tentsile.pl/
nie wiem czy to jedyna firma która oferuje takie rozwiązania
Dużo jest pytań o buty. Ja potrzebuję rad dotyczących plecaka. Jaki jest najlepszy? Potrzebuję modelu, który będzie uniwersalny i nada się do różnych górskich aktywności: trekking, wspinaczka, skitury itp
Zależy mi na dużej ilości kieszeni, bocznych kieszonkach na np bidon czy termos i paskach umożliwiających doczepienie karabińczyków.
Wiem że musi być mocowanie na biodrach i ono ma "brać" na siebie największy ciężar...
Fajnie by było jakby plecak dodatkowo nie "dogrzewał" pleców bo mokre, upocone plecy nie są raczej przyjemne podczas wędrówki w lato.
Mój niestety nie nadaje się w góry. Po pierwszym razie w tzw Wysokich górach odczuwam ból w ramionach, a mięśnie karku są strasznie spięte...
Polećcie mi coś bardzo was proszę, bo kolejne wyprawy o krok, a ja zostałam bez plecaka www.pajacyk.pl ...
Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 21-12-2023 o 15:14
może coś Duter'a ? firma sprawdzona, reszta to kwestia budżetu, dopasowania szelek, no i za mocno nie przeżywać, sam plecak nie pójdzie... :)
Polecam Deuter, chociażby Groden 30 SL, czy New Deuter 26L lub większe Guide 42 +SL
Sam używam 35 litrowego męskiego i jestem z niego zadowolony.
Ale jakiej wielkości plecak? Do łażenia z namiotem potrzebny większy (np 55+10). Do wspinaczki (i do chaszczowania) bez kieszeni bocznych. Dobry jest taki z zamkiem wzdłuż - można łatwo grzebnąć bez rozpakowywania. Ja używam Simond Alpinism 55+10 i uważam go za superuniwersalny. Deutery bardzo dobre. Lowe Alpine Metanoia to plecak idealny na długie wyrypy górskie.
Ostatnio edytowane przez Browar ; 22-07-2022 o 21:33
Pozdrav
Nigdy nie byłam fanką gadżetów, dlatego jedyne co mogę polecić to lekki plecak, latarka, no i jak już bardzo chcesz to kompas :D
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki