DSC07238.jpg "Piwniczka" w Ustrzykach Dolnych!
DSC07238.jpg "Piwniczka" w Ustrzykach Dolnych!
WUKA
www.wukowiersze.pl
O tej Piwniczce non stop słyszę same dobre słowa. Skusiłam się, byłam tam na koncercie, mają bardzo dobre naleśniki z owocami i śmietanką. To miejsce ma swój niepowtarzalny klimat, nie zdziwię się, gdyby została zaliczona do najlepszych restauracji w Bieszczadach. W naszym rankingu była w czołówce. Ustrzyki Dolne wg przewodników to kulinarne el dorado. Kilka miejsc jest godnych polecenia. Od dziecka uwielbiam jeść pizzę w Orliku, to miejsce spotkań przewodników. Bardzo dużo dobrego słyszałam o Młynie - skansen młynarstwa, mnie nie kupili, ale bardzo wiele osób chwali tamtejsze jedzenie. Bieszczadzka i Niedźwiadek też są dobre, ale to już inna liga. Niegdyś dobrze karmili w barze Ewa obok muzeum, zmienili kucharkę, jedzenie tylko przeciętne. Fajnie karmią w takim barze w budynku Nadleśnictwa, nie pamiętam nazwy. Na rynku, czyli bazarze jest sklep Jadczyszyna, a w nim rewelacyjne proziaki i chleb z suszonymi owocami. Chlebek polecam wszystkim włóczącym się po górach, zajmuje niewiele miejsca, jest pyszny i sycący, jem go bez dodatków.
Pełna zgoda. W rankingu przewodników nie ma ani jednego obiektu z Ustrzyk Górnych (Schronisko pod Rawkami nie liczy się), Wetlinę reprezentują dwa: Chata Wędrowca i Stare Sioło. U nas mocno stoi w rankingu Smerek z aż trzema polecanymi: Dolny Smerek, Paweł Nie Całkiem Święty, Zajazd Niedźwiadek Cisna słabiutko: herbaciarnia Biesy i Czady, Troll, Siekierezada, ale tylko piwo "Siekierezada". W naszym rankingu przoduje Sanok, potem Ustrzyki Dolne i Polańczyk, Smerek i Lesko. Nie ma ani jednego obiektu z Soliny, Mucznego. Na pewno nie będzie pokrywało się to z opiniami turystów indywidualnych. Wśród indywidualnych typuję Wetlinę przed Ustrzykami Górnymi. Na forum daję głowę wygra Pod Caryńską w Ustrzykach Górnych, a jak Buba się postara to i Kremenaros.
Jeśli UD i ma być tanio to polecam Bieszczadzką - są zestawy obiadowe. Ale to na piętrze.
Jest też "Niedźwiadek". No i pizza w "Orliku". : )))
W "Niedźwiadku" w tygodniu (poniedziałek-piątek) też są zestawy obiadowe. Smaczne i niedrogie.
Czterech panów B.
Hmm, tylko z Sanoka przez Solinę do Smolnika i do Mucznego nie jedzie się przez Ustrzyki Dolne (co przewodnik i pilot wiedzieć powinien).
Niemniej dziękuję za wszystkie propozycje ( i idę się pakować).
I to nas właśnie różni. Was przewodników studenckich, i nas przewodników wyszkolonych przez PTTK, tych co w Bieszczadach bywają sporadycznie od nas lokalsów. Znajomość terenu, sieci dróg itd. My jeździmy z Soliny przez Ustrzyki Dolne do Mucznego, dziś taką trasę zrobię. Myczkowce-Solina-Ustrzyki Dolne-Czarna-Muczne-Tarnawa rano, a popołudniu wrócę małą obwodnicą.
Można również jechać z Mucznego do Sanoka np. przez Cisną, lub przez Komańczę, jeżeli chce się po drodze więcej zobaczyć.
Ale nie wtedy kiedy chce się do celu dojechać najkrótszą drogą.
W swoim pierwszym poście podałam trasę przejazdu i zapytałam o obiekty gastronomiczne konkretnie przy tej trasie.
Złośliwości sobie wypraszam, w ten sposób więcej dyskutować nie będę.
W temacie - zjedliśmy w "Chacie Starych Znajomych" i bardzo polecam ten lokal.
Kapitalny wystrój i atmosfera, ciekawe potrawy i pyszna kawa, a za 17-20 zł można się było najeść po uszy (pierogi, gołąbki, krokiety itd.)
Przy okazji - polecę również Muczne "Pod Bukowym Berdem". Sam obiekt nie specjalnie ładny, w środku nie miałam okazji zobaczyć, bo spaliśmy w namiotach, ale jedzenie przepyszne.
A sprawozdanie z całego wyjazdu zamieszczę w innym temacie.
Basiu, "Piwniczkę" poleciłam ja, bo w swojej trasie wymieniłaś Czarną. Jeździć można w pętelkę, ósemkę i jak się komu żywnie podba. "Piwniczkę" sprawdziliśmy wielokrotnie, także z małym dzieckiem (porcja duza, cena niska, zabaweczka, soczek gratis - miło!).Smacznie, niezbyt drogo, miło, przytulnie, klimatycznie! Moim zdaniem WARTO!
WUKA
www.wukowiersze.pl
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)