Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 110

Wątek: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

  1. #81
    Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza
    Postów
    1,439

    Domyślnie Odp: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

    ostatnio spotkałam się z bodajże łemkowskim (a na pewno bieszczadzkim) daniem - fuczki (nie reklamowane jako regionalne tylko po prostu fuczki). składniki podstawowe proste -kiszona kapusta, mąka, mleko, jaja i przyprawy -fajny pomysł
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

  2. #82
    Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012
    Postów
    849

    Domyślnie Odp: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

    Mam takie Bieszczadzkie miejsce gdzie jeść dają dobrze i dużo. Mają zasadę: nie oszczędzają na porcji i nie podają z mikrofali. Mają stałych klientów, którzy jadą do nich z

    Wysokich Bieszczadów i z pogranicza BN. Podstawowy mankament, który ich wykańcza finansowo to ten, że są na uboczu. W jadalni przywita was drewniana huculska kapela

    a na ścianach setki bieszczadzkich płaskorzezb. Teraz remontują tam dach cerkwi p.w.Świętego Mikołaja.

  3. #83
    Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000
    Postów
    1,686

    Domyślnie Odp: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

    Przeczytałam niedawno, ze pojawił się informator "Podkarpackie smaki. Przewodnik kulinarno-turystyczny po regionie". Od razu oczywiście zapałałam wielką chęcią zapoznania się z jego treścią i postanowiłam go nabyć przy najbliższej nadarzającej się okazji...niestety przeczytałam również, że przewodnik ten - jakkolwiek bezpłatny - to przeznaczony jest dla instytucji zajmujących się promocją turystyczną m.in. Bieszczadów a szerzej regionu Podkarpacia. Czy ktoś już go przeglądał? Czy jest on jednak jakoś ogólnie dostępny?

  4. #84
    Fotografik Roku 2013
    Fotografik Roku 2012
    Fotografik Roku 2011
    Awatar Pierogowy
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Tarnowskie Góry Wysokie
    Postów
    1,010

    Domyślnie Odp: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

    Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Czy ktoś już go przeglądał?

    hallo;

    może się zdarzy okazja i...
    organoleptycznie zapoznamy się z treścią, z podrozdziału "Napoje podawane na ciepło";
    nie omieszkamy ;
    poinformować o zaistniałym doświadczeniu;

    używając pierwszej osoby w liczbie mnogiej - myślę nie tylko o sobie
    a ...o rycerstwie i białogłowach Resovii
    "Najlepsze miejsce na namiot .jest zawsze troszkę dalej..."

  5. #85
    Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000
    Postów
    1,686

    Domyślnie Odp: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

    Czyli dowiemy się (używając pierwszej osoby w liczbie mnogiej - myślę nie tylko o sobie a o całej zainteresowanej akurat tym tematem społeczności ForumoVii ) gdzie podają najlepszego grzańca w Bieszczadach?
    Pozostaje niecierpliwie czekać na relację.

  6. #86
    Bieszczadnik Awatar goł
    Na forum od
    11.2012
    Postów
    32

    Domyślnie Odp: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

    Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Przeczytałam niedawno, ze pojawił się informator "[I]Podkarpackie smaki. Przewodnik kulinarno-turystyczny po regionie".
    tak się złożyło, że widziałam przewodnik i powiem szczerze, że wiele miejsc mnie tam zaciekawiło, zdjęcia niektórych potraw przyprawiły o zawrót głowy :) Ogólnie rzecz biorąc to ten mini-przewodnik zbiera najważniejsze miejsca gdzie można zakosztować tradycyjnych i regionalnych potraw na Podkarpaciu. Szczerze mówiąc o wielu z nich nie miałam pojęcia, nie mówiąc o próbowaniu :)
    Może by tak zacząć uprawiać turystykę kulinarną po Podkarpaciu? :)

  7. #87
    Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000
    Postów
    1,686

    Domyślnie Odp: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

    Więc jeśli gdzieś spróbujesz tej regionalnej kuchni to podziel się wrażeniami koniecznie : )))

    a czy wiesz może czy można ten przewodnik przejrzeć np w punktach informacji turystycznej?

  8. #88
    Bieszczadnik Awatar komisaRz von Ryba
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z
    dziki wschód
    Postów
    1,218

    Domyślnie Odp: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

    PRO CARPATHIA jak się nie mylę jest wydawcą, wiec może oni wiedza lub się podzielą wiedzą
    http://www.procarpathia.pl/pl/wydawn...e_wydawnictwa/

  9. #89
    Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000
    Postów
    1,686

    Domyślnie Odp: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

    Na ich stronie nic akurat o tym przewodniku nie ma, ale...
    Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Powsimorda spotkał na swej drodze dobrych ludzi ze stowarzyszenia ProCarpathia
    i dostał od nich unikalne wydawnictwa o regionie , o tutejszych smakach kulinarnych
    i możliwościach wykorzystania miejscowych roślinek , nie tylko kulinarnie
    ...jak widać dobrzy ludzie ze stowarzyszenia lubią dzielić się tym co dobre. I to jest dobra wiadomość : ))

  10. #90
    Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie
    Postów
    582

    Domyślnie Odp: Bieszczadzki Szlak Kulinarny

    Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Po bojkowsku nie

    "Cynadry to nazwa bajka
    to nic innego jak jajka"
    Nie znam języka bojków. Ale w moich rodzinnych stronach cynaderkami nazywano nerki zwierzęce, zaś cynadrami bycze jądra. Pamiętam taki dziwny i nieprzyjemny ceremoniał. Na przełomie lat 70-tych i 80-tych zawsze wiosną przyjeżdżał weterynarz do wsi i odbywała się publiczna kastracja młodych byczków, baranków i knurków (po stracie jaj zwanych wolcami, skopami i wieprzkami) . Schodzili okoliczni rolnicy to i gorzałka musiała być. Za zagrychę były duszone bycze jaja z jakimiś warzywami. Przed sporządzeniem potrawy coś z tych jajek wykrawano i tymi resztkami zajadały się wioskowe psy. Czy używano tylko byczych tego nie pamiętam.
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Bieszczadzki obciach
    Przez Marcin w dziale Dyskusje o Bieszczadach
    Odpowiedzi: 208
    Ostatni post / autor: 03-07-2012, 13:13
  2. Bieszczadzki ślub
    Przez Saammii w dziale Zakwaterowanie i usługi
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 23-02-2010, 14:18
  3. Bigos bieszczadzki
    Przez Derty w dziale Oftopik
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post / autor: 23-12-2008, 16:37
  4. Bieszczadzki debiut
    Przez chylonides w dziale Bieszczady praktycznie
    Odpowiedzi: 40
    Ostatni post / autor: 30-08-2008, 17:49
  5. Bieszczadzki niedżwiedź
    Przez Henek w dziale Fauna i flora Bieszczadów
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 25-02-2005, 17:42

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •