Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Stanica kozacka w Bieszczadach

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2011
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Odp: Stanica kozacka w Bieszczadach

bo takie sprawy są zwykle mocniej skomplikowane niż się wydaje.... po prostu to stowarzyszenie działające na terenie RP jest dla mnie "dziwnym" tworem, jak i tradycje kozackie w Polsce też są dziwnym tworem...to nie jest radycja polska (u nas były jedynie inne formacje, które nawet wzorowano na kozackich, ale nie byli to kozacy) chyba, że kultywować ma tradycje innego kraju, ale wówczas nie ma co się powoływać na związki z naszym krajem. Tyle. Niestety nie udało nam sie tu ustalić gdzie ta stanica jest,........... jesli w ogóle to jest stanica? - wg mnie nie.

Cytat Zamieszczone przez bieśdziad Zobacz posta
    bo takie sprawy są zwykle mocniej skomplikowane niż się wydaje.... po prostu to stowarzyszenie działające na terenie RP jest dla mnie "dziwnym" tworem, jak i tradycje kozackie w Polsce też są dziwnym tworem...to nie jest radycja polska (u nas były jedynie inne formacje, które nawet wzorowano na kozackich, ale nie byli to kozacy) chyba, że kultywować ma tradycje innego kraju, ale wówczas nie ma co się powoływać na związki z naszym krajem. Tyle.
    Dla mnie to nie jest dziwne. U nas jednostki kozackie też istniały - i to złożone z autentycznych Kozaków, czyli wojskowej ludności stepowej typu plemiennego. Były przed rozbiorami, a potem rosyjskie i ukraińskie współdziałające z oddziałami polskimi w 1920 r. Poza tym, Kozacy to nowożytni sukcesorzy tradycji indoeuropejskich ludów stepowych (Scytowie, Sarmaci), które żadnemu Europejczykowi nie są obojętne. Ponadto żyją w Polsce potomkowie emigrantów rosyjskich, których przodkowie byli Kozakami, oraz mniejszość ukraińska, która również odwołuje się do tradycji kozackich.

Nie należy jednak uważać tych Kozaków za jakąś rosyjską agenturę. Kozacy to dokładnie ta sama ludność, którą w Średniowieczu zwano u nas wojami, a wojów charakteryzowała lojalność wobec suwerena - niezależnie od osobistych sympatii czy tożsamości kulturowej, a nawet pokrewieństwa (co nie znaczy, że nie zdarzało im się buntować).
    Niestety nie udało nam sie tu ustalić gdzie ta stanica jest,........... jesli w ogóle to jest stanica? - wg mnie nie.
    Ta ich stanica nie jest prawdziwą stanicą kozacką, która była odpowiednikiem naszego zaścianka. To jest raczej stanica w tym znaczeniu, co stanica żeglarska lub harcerska - tyle, że należąca do Kozaków.

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2011
    Rodem z
    Warszawa

przykro mi

esauł
    Guest

Witam. Stowarzyszenie "Związek Kozaków w Polsce" nie ma nic wspólnego z ukraińskim, rosyjskim czy polskim nacjonalizmem. Nasi członkowie to potomkowie kozaków żyjących kiedyś na terenach dzisiejszej Rosji i Ukrainy internowanych w Polsce oraz sympatycy kazaczestwa będący rdzennymi Polakami. Przez naszą działalność chcemy osiągnąć m.in. by nie kojarzono nas (kozaków) z bolszewikami ani z odziałami OUN UPA, co zdarza się często a nie ma pokrycia z historycznymi faktami. Jesteśmy stowarzyszeniem zwykłym, więc nie prowadzimy żadnej działalności gospodarczej, komercyjnej czy innej nastawionej na zysk. Tzw. "stanica w bieszczadach" jest własnością osoby fizycznej (członka związku) oddana do dyspozycji stowarzyszenia jako miejsce letnich spotkań tak konnych jak i pieszych, faktycznie ma ona niewiele wspólnego ze stanicami będącymy kozackimi osadami. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania jeżeli takowe będą. Pozdrawiam.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)