Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Mont Blanc

diabel-1410
    Guest

Domyślnie Mont Blanc

Że człowieka zawsze gdzieś dalej ciągnie normalne jest dlatego w czerwcu postanowiliśmy się w Alpy na dach Europy wybrać
    My tzn.Czapa,PiotrB,elaslob i Staszek.Czapę zabrałem z Torunia w przeddzień Bożego Ciała-pozostała trójka dojechała potem i ruszyliśmy na emigrację turystyczną.Rano dnia następnego przekroczyliśmy granicę z Niemcami.Trasa długa i nudna bo wszędzie autostrady nas wiodły-jedyne przerywni9ki to przerwy na sen i zgubiona droga już na granicy ze Szwajcarią(niemcy nie mówią zbyt dobrze po angielsku)więc języka zasięgnąć trudno.Kolejnego dnia jesteśmy już w Chamonix,znajdujemy camping w Les Marmotes i obóz swój rozbijamy.Następnego dnia aklimatyzację czas zacząć.CDN

Administrator Awatar leszczu
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Lesko, Poland

Domyślnie Odp: Mont Blanc

Foteczki zarzuć :))
    Made in BIESZCZADY obecnie Lesko sercem Lutowiska

diabel-1410
    Guest

Po szybki dośc śniadaniu odpalam wierne autko i w drogę na aklimatyzację.Dojeżdżamy do Chamonix tam dociążamy się plecakami i do kolejki która zwozi nas na Aiguile du Midi 3842m.npm.Bilet kosztuje 42,5euro i obejmuje podróż tam i powrót.Co ważne nie trzeba wracac tego samego dnia.Zakładamy na siebie uprzęże czekany w garśc i w drogę.Od szczytu szlak wiedzie wąską około 30cm szerokości granią po bokach kilkusetmetrowe przepaście.Po kilku krokach Czapa traci równowagę i zaczyna się zsuwac.Na szczęście po trzech metrach udaje się jej z moją drobną pomocą wychamowac.Na miękkich nogach schodzimy na bezpieczniejszy fragment zbocza.Odpoczynek i dalej do przodu.Po kilkunastu minutach dochodzimy na lodowiec gdzie zakładamy obóz.Tak naprawdę obóz zakłada Czapa mnie dopadła choroba wysokościowa.Czułem się żle i ogólnie do bani.W końcu rozbiliśmy namiot i bardzo szybko poszliśmy spac.CDN

Fotografik Roku 2013
    Fotografik Roku 2012
    Fotografik Roku 2011
    Awatar Pierogowy
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Tarnowskie Góry Wysokie

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    .CDN
    hallo,

z tego co kumam to wybraliście 3M ? Gratuluję wyboru,fajna trasa i troszkę żmudna. Ale i tak najważniejsza to pogoda i "choroba"! 'Lufa"najczęściej puszcza po pierwszej nocy...!
    Nie piszesz nic o pogodzie?! Jak odpowiednia aura ,to z miejsca ,gdzie prawdopodobnie nocowaliście widać Tacula na rzut dziabą.
    Ja byłem parę lat temu, w maju i kiblowaliśmy dwie noce na Col du Midi, gdyż właśnie przechodził nad nami front...Ale warto było,bo później pogodę mieliśmy rajską,a że zaaklimatyzowani byliśmy ,więc wydarliśmy "Blanca " w 10 godzin.I tak w nocy troszkę pobłądziliśmy (omijając seraki i szczeliny)przy trawersie i nie weszliśmy w ramię Tacula od NW jak należało.
    A lodowa ścianka M.Maudita czasami mi się śni... Jeszcze raz gratuluję drogi a nie" pielgrzymki" przez Gouter'a. Chociaż gdy kicha w aurze ,to najprostsza droga staje się najgroźniejsza.
    "Najlepsze miejsce na namiot .jest zawsze troszkę dalej..."

Eh pamiętam jak dziś Aiguile du Midi przy końcu dnia kiedy tylko sam wierzchołek wystawał a reszta tonęła w chmurach...

diabel-1410
    Guest

Pierogowy rozczaruję Cię zapewne ale wybraliśmy ten łatwiejszy wariant przez Tete Roso i Gutiera a A.du Midi to tylko aklimatyzacja

Fotografik Roku 2013
    Fotografik Roku 2012
    Fotografik Roku 2011
    Awatar Pierogowy
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Tarnowskie Góry Wysokie

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    Pierogowy rozczaruję Cię zapewne ale wybraliśmy ten łatwiejszy wariant przez Tete Roso i Gutiera a A.du Midi to tylko aklimatyzacja
    hallo,
    cóż droga jak droga...w czerwcu i lipcu "troszkę" oblegana (nie dziwię się -pogoda najstabilniejsza i czynne schroniska czyt: jest obsługa... )
    wiem,że" tramwaj" bywa męczący przy zejściu w kierunku Tete Rousse za granią na poręczówkach (poręczówce)
    ale,co tam...opisuj...
    wyskoczyłem z 3M ,bo Col du Midi to najczęstszy start...
    @machoney- iglica na Aiquile du Midi ma swoją męską wymowę...oj,ma...
    "Najlepsze miejsce na namiot .jest zawsze troszkę dalej..."

diabel-1410
    Guest

Kolejny dzień wita nas słońcem i mrozem góry wyglądają pięknie samopoczucie jak dzwon.Leniwym spacerkiem udajemy się w kierunku zbocza prowadzącego w kierunku MB.Chcemy złapac parę metrów wysokości i trochę się poruszac.Dochodzimy do dośc stromego odcinka i zaczyna się problem-Czapa nie chodziła w śniegu przy takim nachyleniu i ma małe problemy,ale jako kobietka uparta i dzielna daje sobie radę-ma ta nasza Karolina jaja takie że niejeden facet by jej pozazdrościł Wychodzimy do pierwszej półki patrzymy na zegarek i wspólnie stwierdzamy ze czas na powrót do namiotu.Nie mogę pominąc spotkania z polakiem mieszkającym w Anglii który prowadził na MB swojego kolegę anglika-może to moje czarnowidztwo ale brac kogoś pierwszy raz w tak wysokie góry bez sprzętu i podstawowych umiejętności to głupota(anglik był bez uprzęży pierwszy raz w górach typu alpejskiego).Rozpoczynamy powrót znowu stroma ściana i znowu dzielna Karolina pokonuje ją śpiewająco.Na dole zaczynają się schody-śnieg jest mokry i topimy się w nim po kolana a do namiotu wydaję się tak daleko.W końcu jesteśmy Karolina ma problemy zdrowotne a leki zostały na dolePo krótkiej naradzie decyzja-jesli nie ma innego wyjścia schodzimy jutro na dól.Z tą myślą udajemy się spac.CDN

diabel-1410
    Guest

Trochę zdjęc
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)