Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Pikuj .."pierwszy raz ;)

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Pikuj .."pierwszy raz ;)

Joorg napisał :
    ale Perechrestny w okolicach sklepu nie zrobił najlepszego wrażenia na mnie :( tak jakoś po starokomunistycznemu tam wyglądało i było
    co prawda, to prawda, te klimaty przed sklepem takie komunistyczne trochę
    jak widać na załączniku.
    hm.pere.0.jpg
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    ...co prawda, to prawda, te klimaty przed sklepem takie komunistyczne trochę
    jak widać na załączniku.....
    O to nie ten sklep...ja się zatrzymałem przy głównej ulicy , taki murowany i po schodach się wchodziło .
    Ten na Twoim zdjęciu ...to pod nim jak widać "pełna komuna" panuje i zapewne piwo za darmo rozdają , każdemu według potrzeb i jego możliwości.Jak bym tam trafił, to pewnie na Pikuje już nie trafił
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2011
    Rodem z
    Wrocław

Witaj Joorg!
    Na zdjęciu "grupowym" ze szczytu Pikuja, które zamieściłeś na forum załapałem się także ja z małżonką .
    Pewnie też wkrótce zamieszczę relację z naszej wyprawy ( a dotarliśmy aż do Kamieńca Podolskiego).
    Jeszcze raz wielkie dzięki za podwiezienie nas z Bukowca do Żdeniowej i miłe towarzystwo na szlaku!
    P.S. Co do koncepcji z turecką etymologią nazwy góry Nondag (czy też Mondag, a właściwie Mandag, jak dosłownie wymawiała ją jedna z mieszkanek Bukowca), to nie zdążyłem jeszcze w żaden sposób podrążyć tematu (dzisiaj jest pierwszy dzień po powrocie w którym siadłem do komputera), ale postaram się czegoś dowiedzieć (spojrzę tak jak obiecywałem do atlasu historycznego, żeby sprawdzić dokąd dokładnie na północ sięgały w XVIII stuleciu granice Imperium Osmańskiego - wszak wiadomo, iż obejmowało ono swoim zasięgiem Siedmiogród, tak więc jeśli graniczyło na tym odcinku również z I Rzeczpospolitą, to turecka etymologia tej nazwy jest całkiem prawdopodobna).

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

....Nie tylko Nondag, po sąsiedzku masz jeszcze "Mungat Horb" - też ładnie brzmiąca nazwa
    Fakt , nad schroniskiem w Husnem Wyżnym .." horb Mungata"...imię , nazwisko ? tak z Turecka brzmiące.
    Cytat Zamieszczone przez luki_ Zobacz posta
    ....Na zdjęciu "grupowym" ze szczytu Pikuja, które zamieściłeś na forum załapałem się także ja z małżonką .
    Pewnie też wkrótce zamieszczę relację z naszej wyprawy ( a dotarliśmy aż do Kamieńca Podolskiego).
    Jeszcze raz wielkie dzięki za podwiezienie nas z Bukowca do Żdeniowej i miłe towarzystwo na szlaku!.....
    Luki mnie też miło było spotkać Was pod Pikujem i przejść kawałek drogi wspólnie.
    Wrzuć tu kilka Twoich zdjęć z Pikuja, będzie to takie spojrzenie z Waszej strony.
    Bardzo się cieszę ,że zawędrowaliście do Kamieńca P. i czekam z niecierpliwością na osobna relację z Waszych wędrówek.

Pozdrawiam i do spotkania kiedyś "tam"
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 01-09-2011 o 18:55
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2011
    Rodem z
    Wrocław

DSCN1438.jpgDSCN1445.jpgDSCN1442.jpgDSCN1444.jpgDSCN1449.jpgDSCN1455.jpgDSCN1456.jpg

Don Enrico - Mungat Horb to też ciekawa nazwa, ale z tureckim pewnie nie ma nic wspólnego. Horb - to po ukraińsku po prostu garb, a Mungat? No cóż, językoznawcą nie jestem, faktycznie trochę to dziwna nazwa, ale na pewno nie ma w swoim składzie trzonu -dag, czyli z tureckiego "góra", co tak zaintrygowało mnie w nazwie "Nondag" (tak jak napisałem wcześniej na Krymie często góry zwą sie w ten deseń, np. Karadag - "Czarna góra", Czatyrdag itp. ).
    Joorg - mówisz i masz . Oto zdjęcia:
    1) - cała ekipa na szczycie Pikuja.
    2) - schodzimy z wierzchołka
    3) - Pikuj już za nami
    4) - a przed nami połoniny i na ostatnim planie szczyty polskich Bieszczadów
    5) - dołączają do nas "jagodziarze" z psem
    6) - i prowadzą nas skrótem do celu naszej wędrówki - wioski Bukowiec
    7) - w Bukowcu kończymy wycieczkę w gospodarstwie, w którym Joorg z kolegą zostawili samochód

Co do relacji to pewnie zabiore się do niej na dobre w przyszłym tygodniu, bo teraz przyszło mi się zmierzyć z różnymi zalgłościami związanymi z dwutygodniowym urlopem...

Ostatnio edytowane przez luki_ ; 02-09-2011 o 16:35

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

co prawda, to prawda, te klimaty przed sklepem takie komunistyczne trochę
    jak widać na załączniku.
    hm.pere.0.jpg
    zazdroszcze!! bardzo!!

mam nadzieje ze juz za tydzien tez napotkam takie sklepy na swojej drodze!!
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)