Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Pikuj .."pierwszy raz ;)

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie Odp: Pikuj .."pierwszy raz ;)

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    ...co prawda, to prawda, te klimaty przed sklepem takie komunistyczne trochę
    jak widać na załączniku.....
    O to nie ten sklep...ja się zatrzymałem przy głównej ulicy , taki murowany i po schodach się wchodziło .
    Ten na Twoim zdjęciu ...to pod nim jak widać "pełna komuna" panuje i zapewne piwo za darmo rozdają , każdemu według potrzeb i jego możliwości.Jak bym tam trafił, to pewnie na Pikuje już nie trafił
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2011
    Rodem z
    Wrocław

Witaj Joorg!
    Na zdjęciu "grupowym" ze szczytu Pikuja, które zamieściłeś na forum załapałem się także ja z małżonką .
    Pewnie też wkrótce zamieszczę relację z naszej wyprawy ( a dotarliśmy aż do Kamieńca Podolskiego).
    Jeszcze raz wielkie dzięki za podwiezienie nas z Bukowca do Żdeniowej i miłe towarzystwo na szlaku!
    P.S. Co do koncepcji z turecką etymologią nazwy góry Nondag (czy też Mondag, a właściwie Mandag, jak dosłownie wymawiała ją jedna z mieszkanek Bukowca), to nie zdążyłem jeszcze w żaden sposób podrążyć tematu (dzisiaj jest pierwszy dzień po powrocie w którym siadłem do komputera), ale postaram się czegoś dowiedzieć (spojrzę tak jak obiecywałem do atlasu historycznego, żeby sprawdzić dokąd dokładnie na północ sięgały w XVIII stuleciu granice Imperium Osmańskiego - wszak wiadomo, iż obejmowało ono swoim zasięgiem Siedmiogród, tak więc jeśli graniczyło na tym odcinku również z I Rzeczpospolitą, to turecka etymologia tej nazwy jest całkiem prawdopodobna).

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    ....Nie tylko Nondag, po sąsiedzku masz jeszcze "Mungat Horb" - też ładnie brzmiąca nazwa
    Fakt , nad schroniskiem w Husnem Wyżnym .." horb Mungata"...imię , nazwisko ? tak z Turecka brzmiące.
    Cytat Zamieszczone przez luki_ Zobacz posta
    ....Na zdjęciu "grupowym" ze szczytu Pikuja, które zamieściłeś na forum załapałem się także ja z małżonką .
    Pewnie też wkrótce zamieszczę relację z naszej wyprawy ( a dotarliśmy aż do Kamieńca Podolskiego).
    Jeszcze raz wielkie dzięki za podwiezienie nas z Bukowca do Żdeniowej i miłe towarzystwo na szlaku!.....
    Luki mnie też miło było spotkać Was pod Pikujem i przejść kawałek drogi wspólnie.
    Wrzuć tu kilka Twoich zdjęć z Pikuja, będzie to takie spojrzenie z Waszej strony.
    Bardzo się cieszę ,że zawędrowaliście do Kamieńca P. i czekam z niecierpliwością na osobna relację z Waszych wędrówek.

Pozdrawiam i do spotkania kiedyś "tam"
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 01-09-2011 o 18:55
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2011
    Rodem z
    Wrocław

DSCN1438.jpgDSCN1445.jpgDSCN1442.jpgDSCN1444.jpgDSCN1449.jpgDSCN1455.jpgDSCN1456.jpg

Don Enrico - Mungat Horb to też ciekawa nazwa, ale z tureckim pewnie nie ma nic wspólnego. Horb - to po ukraińsku po prostu garb, a Mungat? No cóż, językoznawcą nie jestem, faktycznie trochę to dziwna nazwa, ale na pewno nie ma w swoim składzie trzonu -dag, czyli z tureckiego "góra", co tak zaintrygowało mnie w nazwie "Nondag" (tak jak napisałem wcześniej na Krymie często góry zwą sie w ten deseń, np. Karadag - "Czarna góra", Czatyrdag itp. ).
    Joorg - mówisz i masz . Oto zdjęcia:
    1) - cała ekipa na szczycie Pikuja.
    2) - schodzimy z wierzchołka
    3) - Pikuj już za nami
    4) - a przed nami połoniny i na ostatnim planie szczyty polskich Bieszczadów
    5) - dołączają do nas "jagodziarze" z psem
    6) - i prowadzą nas skrótem do celu naszej wędrówki - wioski Bukowiec
    7) - w Bukowcu kończymy wycieczkę w gospodarstwie, w którym Joorg z kolegą zostawili samochód

Co do relacji to pewnie zabiore się do niej na dobre w przyszłym tygodniu, bo teraz przyszło mi się zmierzyć z różnymi zalgłościami związanymi z dwutygodniowym urlopem...

Ostatnio edytowane przez luki_ ; 02-09-2011 o 16:35

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)