Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Przez Pikuj, Borżawę, Negrowiec, Krasną, zakarpackie błota, Świdowiec do Kamieńca

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie Odp: Przez Pikuj, Borżawę, Negrowiec, Krasną, zakarpackie błota, Świdowiec do Kamieńc

Luki , dzięki za interesujące opisy Waszych wędrówek ..podziwiam za "zakres" i odległości jakie pokonaliście w krótkim czasie.
    Pozdrawiam i mam nadzieje do zobaczenia jeszcze gdzieś Tam
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Przez Pikuj, Borżawę, Negrowiec, Krasną, zakarpackie błota, Świdowiec do Kamieńc

LUKI ! wykonałeś kawał roboty tworząc tą relację.
    Relację którą czytałem z przyjemnością i zaciekawieniem.
    Mam nadzieję że dzięki niej, wspomnienia zachowają się dłużej.
    A ta ostatnia historyjka z polskimi służbami celnymi niech będzie objaśnieniem że nie takie one piękne jak się malują żądając kolejnych podwyżek.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2011
    Rodem z
    Wrocław

Ja z kolei dziękuję Wszystkim Czytelnikom, że jakoś zdołali dotrwać do końca tej przydługiej opowieści .
    Co do naszych służb celno-granicznych to wszystko rozumiem, te ich argumenty, że praca ciężka, że wytyczne z unii, że służba nie drużba itp. , ale to wszystko nie usprawiedliwia faktu, żeby można było bez przyczyny poniżać ludzi.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez luki_ Zobacz posta
    [Przysłuchujący się nam z przodu młody Ukrainiec, jadący z żoną i z dziećmi odwraca się nagle do mnie i oświadcza: "ale pan dobrze mówi po ukraińsku!" Ponieważ moją "techniką" rozmowy po ukraińsku jest łączenie dwóch słow polskich, dwóch rosyjskich i dwóch (chyba) ukraińskich, od razu przypomina mi się pewien odcinek serialu "Czterdziestolatek" w którym to główny bohater będąc na delagacji na Węgrzech próbuje w jakimś sklepie kupić kryształ (a były to czasy, kiedy z Polski woziło się kryształy na handel w tamtym kierunku, nie odwrotnie). Otóż inżynier Karwowski próbuje tam (chyba podobnie jak ja tutaj) wysłowić się tak, żeby być dobrze zrozumianym, mówi więc głośno, powoli i używając bezokoliczników, kiedy nagle słuchający go Węgier odpowiada płynną polszczyzną: "jak pan jest z Polski, to czemu pan tak źle mówi po Polsku?". Zawsze wydawało mi się, że moi rozmówcy (np. Czesi) tak właśnie sądzą na mój temat, a tu proszę, taka niespodzianka ...
    widac ci dobrze szło!!! ja sie dowiedzialam kiedys od plynnie mowiacego po polsku taksowkarza z Kołomyi ze "jak pani 1/3 slow powie po rosyjsku, 1/3 po polsku, a 1/3 sama sobie wymysli to jeszcze ukrainski to nie bedzie"
    A tak sie starałam!!!!

[W końcu zajeżdżamy naszym "taxi" pod same drzwi turbazy. "Obciach" kompletny - wszyscy rozpoznają nas i się śmieją - pani siedząca w barze obok turbazy, gdzie poprzedniego dnia się stołowaliśmy, nasza gospodyni z "Edelweisa" również (jak do tej pory była na dystans, teraz też próbuje, ale widocznie nie może powstrzymać śmiechu), a nasi czescy współwycieczkowicze pytają jeden przez drugiego "jak się jechało tą taksówką?".
    Ciężko było się nam uwolnić od ich towarzystwa i pytań o to, jak sobie załatwiliśmy taki środek transportu, na szczęście wszyscy w końcu udali się na kolację, którą mieli zamówioną w "Edelweisie".
    a ja myslalam ze taki srodek transportu to w calych karpatach wciaz rzecz normalna a nie jakis dziwoląg zwracajacy uwage... widac sie pozmienialo pod czarnohora przez te 6 lat co tam nie bylam..
    Ostatnio edytowane przez buba ; 29-09-2011 o 23:15
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

["to wy zaprzepaściliście "pomarańczową rewolucję" i dlatego tak macie!".
    Nie wiem czemu tak jest ze polacy traktuja ukraincow na granicy duzo gorzej niz ukraincy polakow.. Zwlaszcza jak nie maja swiadkow.. Ale musieli miec glupie miny jak was tam zobaczyli w tym autobusie!! Fajnie ze udalo sie wam pomóc tym ukraincom z autobusu!
    W ramach wdziecznosci kierowca mogl was wypuscic we Wrocławiu! (nie proponowaliscie mu tego?)

Pamietam jak jezdzilam kiedys czesto przez granice w aucie na ukrainskich blachach jak polscy celnicy zawsze zaczynali robic dym a jak nagle zauwazali u mnie polski paszport to zaraz spuszczali z tonu i mieli miny jakby w gacie narobili Fajnie mozna sobie bylo z tych skur*** jaja robic. Kiedys mnie juz zaprowadzili do przelozonego by mnie "deportowac" z polski bez prawa powrotu bo paszportu nie moglam znalezc A przy przelozonym wyciagnelam polski paszport i zapytalam dokad mnie chce deportowac? bo jak na ukraine chca to ja poprosze na krym
    Ostatnio edytowane przez buba ; 29-09-2011 o 23:43
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)