Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
"Czasem warto pojechac na zachód by móc potem w pełni docenic jak fajnie jest na wschodzie"
Dlaczego mam zupełnie takie same wrażenia ???

Ale jednak jedna uwaga - byłaś na wycieczce zorganizowanej, takiej gdzie turystom pokazuje sie to, co sami gospodarze uważają za godne pokazania (moje wycieczki zorganizowane są jednak trochę inne).
Gdybyś tak pojechała na wycieczkę zorganizowaną przez biuro np. "Itaka" - np. na Krym - być może Twoje wrażenia byłyby podobne.

Natomiast samodzielny wyjazd od Włoch, południowej Francji czy innych krajów śródziemnomorskich, kiedy to samodzielnie włóczysz się tam gdzie chcesz przynieść może całkiem inne wrażenia.

Dawno temu razem z mężem (wtedy jeszcze nie był mężem) przejechałam stopem całe północne Włochy, spałam gdzieś na jakich budowach w Mediolanie.
W innym roku przejechałam z koleżanką całą południową i zachodnią Francję, spałyśmy na plaży, gdzieś w winnicy pod gołym niebem, lub w jakiejś budzie na dworcu TeŻeVe.

Wrażenia niezapomniane i bardzo chciałabym jeszcze kiedyś powrócić do Prowansji, która mnie po prostu oczarowała.
Ale miałyśmy zasadę taką - łapiemy stopa w określonym kierunku i jedziemy tam gdzie nas "wyrzuci", w ten sposób zwiedziłyśmy sporo ciekawych miasteczek całkiem poza utartymi szlakami.

Za jakieś 10 dni mój syn razem z dziewczyną leci samolotem z Bratysławy do Trapani (znów kupili bilety pewnie za jakieś 60 zł), na sam zachodni "czubek" Sycylii i zamierzają w ciągu dwóch tygodni wrócić stopem aż do Polski, po drodze zwiedzając co się da i wchodząc na kilka gór (m.in Etnę, Wezuwiusz).

Szczerze im tego zazdroszczę, bo wiem że zobaczą znacznie więcej niż na zorganizowanej wycieczce autokarowej.

Pozdrowienia

Basia