Ostatnio bardzo popularne są wyjazdy na wschód. Ja z przekory wyjechałem tym razem na zachód.
Przed wyjazdem zrobiłem dokładny plan. Nie było to łatwe, gdyż trzeba było ustalić termin i miejsce docelowe, którędy i w jaki sposób tam dotrzeć, skład ekipy, organizacja noclegów i wyżywienia oraz wiele innych, ważnych kwestii. Postanowiłem także, że plan będzie precyzyjne przestrzegany.
Po przemyśleniu wszystkich drobiazgów, plan wyglądał następująco:
- Trasa i program: dojazd do miejsca docelowego, realizacja programu krajoznawczo-turystycznego, powrót do domu
- Skład ekipy: Wojtek Pysz
- Termin: taki, żeby nie padało
- Noclegi i wyżywienie: optymalizowane na bieżąco
I tak, trzymając się ściśle planu, wyruszyłem w sobotę przed świtem na zachód. Początkowo nie zatrzymywałem się w ogóle, gdyż trasa prowadziła przez tereny, które dobrze znałem. Dodatkowo było ciemno i nie było nic widać. Tak przeleciałem przez powiat jarosławski, przeworski i rzeszowski a w brzozowskim wyszło już słoneczko i stanąłem, żeby sfotografować malownicze mgły (fot.1). Potem szybko przedostałem się do powiatu krośnieńskiego, gdzie panuje chyba bieda, bo przy drogach stoją jakieś rozlatujące się rudery (fot.2).
1. _DSC8465.JPG 2. DSC02181.JPG
Powiat jasielski przejechałem bez zatrzymywania się, potem był już powiat gorlicki w województwie małopolskim i tu postanowiłem przy pierwszym napotkanym sklepie zjeść obiad i kupić coś na drogę. Była to wieś Wojkowa (fot.3-4).
3. DSC02191.JPG 4. DSC02193.JPG
Kolejnym powiatem był nowosądecki i za Grybowem (fot.5) rozglądałem się już dyskretnie za jakimś miejscem noclegowym. Droga prowadziła doliną rzeki Białej i początkowo była bardzo sympatyczna. Potem ktoś ja poprowadził przez jakieś góry i przełęcze i tu zastał mnie zmierzch. Zanocowałem w „agroturystyce” na pograniczu Krzyżówki, Krynicy i Mochnaczki Wyżnej; w której to miejscowości naprawdę było, nie jestem pewien. Ja trafiłem do niewielkiego, lecz przytulnego pokoju (fot.6), rower trafił do wielkiego, lecz trochę ciasnego garażu (fot.7).
5. DSC02194.JPG 6. DSC02198.JPG 7. DSC02200.JPG
Zakładki