Cytat Zamieszczone przez Recon1 Zobacz posta
Miałem skopiować i dać tutaj cały artykuł, ale na dole był dopisek "Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Regulaminie Korzystania z Serwisu."
Skoro już poruszyłeś ten temat to tytułem uzupełnienia:
  • prawo autorskie chroni określonego rodzaju utwory (w tym teksty umieszczane na stronach internetowych) niezależnie od tego, czy autor umieścił czy nie umieścił nad/pod/obok nich tekst podobnej treści jak ten zacytowany, treść takiego dopisku może jedynie złagodzić ochronę np. przez jawnie wyrażoną zgodę na kopiowanie,
  • zgodnie z prawem do przedruku teksty poruszające tematy bieżące można w całości "przedrukować" (bez najdrobniejszej zmiany tekstu i jakiejkolwiek ingerencji w załączone zdjęcia, także bez zmiany ich rozmiaru) wyłącznie w prasie (do której obecnie zalicza się niektóre strony internetowe, ale raczej nie nasze forum),
  • twórca może zażądać wynagrodzenia także za tekst przedrukowany.

Byłbym skłonny przypuszczać (*) że działalność polegająca na kopiowaniu w całości (lub w znacznej części) artykułów z Internetu łamie ustawę o prawie autorskim.

Co nam pozostaje? Cytat i link do całości.

(*) nie jestem prawnikiem