Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Wątek: Relacja z wyprawy na Roztocze

Widok wątkowy

Bieszczadnik Awatar Kusto
    Na forum od
    09.2010
    Rodem z
    Zgierz

Domyślnie Odp: Relacja z wyprawy na Roztocze

...Następnego dnia rano ruszyliśmy `pogruchotaną szosą` (może i dobrze że pogruchotana) gdzie tylko UAZ`y mogą chyba wyciągnąć przyzwoitą prędkość , więc tą szosą podążaliśmy w kierunku Polanki Horynieckiej, minęliśmy na skraju Horyńca uzdrowiska i pięknym szpalerem strzelistych topól `pogruchotaną szosą` dyrdaliśmy zobaczyć ( oznaczoną na mapie) cerkiewkę. Nie dojechaliśmy do skrzyżowania w Polance Horynieckiej która już z tego miejsca było widać i kopułki cerkwi też. Skręciliśmy na szlak niebieski, który pokierował nas na opłotki na intymną stronę każdej wsi :)
    i wyjechaliśmy prosto na stary cmentarz i ową cerkiew...
    P6130257.jpgP6130260.jpgP6130262.jpgP6130269.jpgP6130267.jpg
    98580030.jpg98580029.jpg98580031.jpg
    po czym udaliśmy się w kierunku Nowego Brusna, gdzie na skrzyżowaniu skręciliśmy w prawo na Łówczę i skrajem Parku Krajobrazowego pojechaliśmy w jej kierunku, obejrzeć następną cerkiewkę... Świetnie się jechało z Nowego Brusna. Szeroka leśna droga (droga pożarowa). Zaraz za skrzyżowaniem po przejechaniu mostu nad rzeczką Brusieńką była informacja o pobliskim cmentarzu z I wojny światowej, my pojechaliśmy dalej. Przecieliśmy rzeczkę o nazwie Gnojnik, i tu resztki starego mostu i jakby `młyńskiego założenia, czy też jazu, bądź spiętrzenia (?), opuściliśmy szerszą, leśną, bitą dobrze drogę i skręciliśmy zaraz za rzeczką w prawo, kierując się prosto na cerkiew w Łówczy przez jej `dzielnice` na mapie nazwaną Koziejówka... Odnaleźliśmy cerkiew, lecz żadnych jej zdjęć nie mam... hmm... Pojechaliśmy przez pola, chcąc wbić się na południe od Narola jakby w samą nasadę Wału Huty Różanieckiej i nim to podążać w kierunku rzeki Tanwi i jej Szumów... Pokrążyliśmy sobie w okolicy tej `nasady` `esując-floresując` polnymi drogami.
    P6130285.jpgP6130299.jpg
    Pięknie zielenił się jęczmień, szpalery modrzewi posadzone specjalnie przez kogoś... Dojechaliśmy przez pola łąki i skrawki lasów do szosy z Cieszanowa do Narola. Ja co i rusz kontrolowałem mapę, a Lucyna cierpliwie czekała którędy dalej pojedziemy minęliśmy po prawej pozostającą w lesie Dolinę Machnata, egzotyczna nazwa, lecz nie zjeżdżaliśmy do niej, mieliśmy ładny kawałek do przejechania, zresztą wiele rzeczy innych się zobaczyło , staraliśmy się jechać wierzchowiną, tak do końca nie wyszło nam to i Wał Huty Róż. cieliśmy zygzakiem na końcu `poddając` się zjechawszy do sioła o nazwie Huta - Szumy... Po prostu w lesie jak mapa ma skalę 1:50000 tysięcy i tak nie oznaczona jest każda ścieżyna, a poza tym tyle ich... Fakt że jechaliśmy powoli, a ja czasem co 200 - 300 metrów wyjmowałem mapę korelowałem, czy to co widzę, to na pewno to wedle niej, po punktach orientacyjnych jak kapliczki, polany, tabliczki rezerwatów, śródleśne łąki, czy też przecinane rzeczki...
    Ostatnio edytowane przez Kusto ; 27-09-2011 o 01:12

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)