Loguję się wczoraj na forum i dostaję na wstępie info, że zostałem zbanowany:
You have been banned due to infractions.
Date the ban will be lifted: 20-11-2011, 13:57
Może mi ktoś wyjaśnić o co i za co chodzi?
Loguję się wczoraj na forum i dostaję na wstępie info, że zostałem zbanowany:
You have been banned due to infractions.
Date the ban will be lifted: 20-11-2011, 13:57
Może mi ktoś wyjaśnić o co i za co chodzi?
A jakiego miałeś nicka?
SW i spółka?;-))))))))))))))))
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
Pudło Krysiu.
Jeżeli dobrze zgaduję o które konto chodzi to za post następującej treści:
Albo sam wysłałeś ten durnowaty spam albo Twoje konto zostało przejęte. Raczej to drugie, tym bardziej należało więc zbanować to konto. Na przyszłość bardziej uważaj.Every 500 Confirm Entries we will select a winner for an Apple iTouch, every 1,000 Confirm Entries we will select a winner for an Apple iPad 2, Complete this Survey and Get the Chance to Win an iPad2! Details inside [tu był link]
Nie wysyłałem żadnego spamu, a po drugie to jakim cudem niby moje konto mogło zostać przejęte?Albo sam wysłałeś ten durnowaty spam albo Twoje konto zostało przejęte.
Ja mam uważać? To chyba nie ja mam bardziej uważać tylko usprawnijcie zabezpieczenia forum skoro są luki pozwalające na przejęcie konta. Bo hasła na pewno mi nikt nie przejął zgadując. A i mógłbyś mi podać linka do mojego rzekomego posta z tym spamem?Na przyszłość bardziej uważaj.
Ostatnio edytowane przez knurko ; 29-09-2011 o 08:51
Mam zgadywać czy wymienić wszystkie możliwości? Co prawda uważasz mnie za cudotwórcę albo użytkownika szklanej kuli (nadal nie podałeś nazwy zbanowanego konta) ale mylisz się. Cudotwórcą nie jestem a szklana kula mi się zrysała i słabo w niej widać. Podam Ci jednak kilka przykładowych możliwości:
- masz trojana na komputerze,
- logowałeś się w niesprawdzonych miejscach (np. kafejka internetowa),
- korzystasz z niezabezpieczonej sieci WiFi,
- masz to samo hasło, login i/lub kontaktowy mail w różnych serwisach i z jednego z nich hasła/maile wypłynęły.
Ja na Twoim miejscu zrezygnowałbym z hasła, które miałeś ustawione na zbanowanym koncie. Nie tylko u nas ale na wszystkich innych serwisach/systemach, gdzie masz ustawione takie właśnie hasło.
Ależ skąd! Żartowałem przecież Powinni uważać wszyscy dookoła, Ty nie musisz.Ja mam uważać?
Niedługo wydają nowy silnik forum, spamer mimo wpisania dobrego hasła zostanie zablokowany a prawdziwy użytkownik wpisując to samo hasło uzyska dostęp i dostanie w nagrodę kawę ze śmietanką. To powinno załatwić sprawę.To chyba nie ja mam bardziej uważać tylko usprawnijcie zabezpieczenia forum skoro są luki pozwalające na przejęcie konta.
Może nie musiał zgadywać?Bo hasła na pewno mi nikt nie przejął zgadując.
Nie mógłbym, bo post jest skasowany. A poza tym nie wiem, czy dobrze odgadłem o jakie konto kruszymy kopie: nadal nie jesteś łaskaw podać nazwy zbanowanego konta.A i mógłbyś mi podać linka do mojego rzekomego posta z tym spamem?
Następne pytania w tej sprawie proszę na PW. Wątpię czy będzie można ustalić więcej, niż potwierdzić lub zaprzeczyć, że piszemy o tym samym koncie ale jeżeli jesteś ciekaw - zapraszam. Na PW.
Ale dlaczego na pw? Dyskusje o cudach bywają ciekawe
Gór, co stoją nigdy nie dogonię... -->
Loguję się tylko z dwóch miejsc co do których zabezpieczeń jestem pewien. Przykład z trojanem zbęde milczeniem. Skoro jesteś adminem to mniemam iż wiesz, że jest niedorzecznyMam zgadywać czy wymienić wszystkie możliwości?
A po co ta ironia? Najlepiej zwalić winę na użytkownika, trącić ironią żeby wyjść na wiarygodniejszego, tak? A może by się tak przyznać, że zabezpieczenia macie liche?Ależ skąd! Żartowałem przecież
I nie omieszkasz oczywiście tego silnika podmienić na tym forum. Cieszę sięNiedługo wydają nowy silnik forum, spamer mimo wpisania dobrego hasła zostanie zablokowany a prawdziwy użytkownik wpisując to samo hasło uzyska dostęp i dostanie w nagrodę kawę ze śmietanką. To powinno załatwić sprawę.
Musiał, ponieważ złamanie zajęłoby mu dość dużo czasu. A zgadnąć hasło kilkunastoliterowe ze znakami specjalnymi jest "dość" trudneMoże nie musiał zgadywać?
erolnadal nie jesteś łaskaw podać nazwy zbanowanego konta.
Na PW mi nie raczyłeś odpisać więc założyłem temat na forum.Następne pytania w tej sprawie proszę na PW
Poza tym ja kopii nie mam o co kruszyć. Konto mam nowe i nie zależy mi na odzyskaniu starego. Chciałem tylko uzyskać jakieś info odnośnie powodu bana, ewentualnie przyznać, że forum jest kiepsko zabezpieczone a nie po prostu zbanować bez słowa wyjaśnienia i "domyślaj się człowieku".
Zgadza się, to z tego konta wysłano cytowany na początku wątku spam.
Żebym mógł Ci odpisać musiałbym najpierw dostać PW od Ciebie a nie dostałem (ani teraz ani przed powstaniem tego wątku). Już Ci pisałem, że nie jestem cudotwórcą.
Ja kończę tę dyskusję. Miłego narzekania na forum, poziom zabezpieczeń i styl moderowania.
PS Nie jestem adminem.
knurko :
Witamy optymistę na forum ~!Loguję się tylko z dwóch miejsc co do których zabezpieczeń jestem pewien
Takich nam tu trzeba.
Ja też nie jestem adminem, a zaciekawiło mnie, co to ten trojan. Wujek Gugiel znalazł na pierwszej pozycji takie cóś:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%8...informatyka%29
Jest tam napisane, że zadaniem takiego trojana jest m.in. "szpiegowanie i wykradanie poufnych danych użytkownika".
Wydaje się więc, że przykład jest całkiem dorzeczny
Potem poszukałem w paru innych miejscach i upewniłem się, że przykład był bardzo dorzeczny
Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 4 gości)
Zakładki