Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: kamieniołom w Nasławicach

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie kamieniołom w Nasławicach

"Między Nasławicami a Jordanowem znajduje się duży, czynny kamieniołom wydobywający serpentynit. Kamieniołom znany jest także, jako miejsce występowania kolekcjonerskich okazów opali i wezuwianu."
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Nas%C5%...l%C4%85skie%29

Jechalismy sobie od strony Jordanowa i rzucily nam sie sie w oczy urwiska z jasnej skały, połozone wsrod pól, z Ślężą w tle. Zatem poszlismy zwiedzać. Poczatkowo trzeba bylo sie wdrapac na bardzo stromą, osypujaca sie skarpe a potem juz swobodnie ogladac głębokie wyrobisko w ziemii czy majaczace z oddali maszyny.
    To, ze kamieniołom jest czynny to odkrylismy dopiero konczac jego zwiedzanie. Cały czas nam sie wydawalo, ze on juz nie pracuje (tego dnia nie pracowal, ale moze dlatego ,ze byla to niedziela). Nie spotkalismy zadnego stróża, ochroniarza ani wogole nie dojrzelismy osób kręcących sie w kamieniołomie.

wiecej zdjec:
    https://picasaweb.google.com/1009065...olomNaslawice#
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie Odp: kamieniołom w Nasławicach

Opale to zbierałem w pobliskim Jordanowie ale tamten kamieniołom jest już nieczynny.W ogóle w tych okolicach sporo fajnych minerałów można wygrzebać.
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów