No to będziesz jeszcze musiał chwilę poczekać , bo na razie drepczemy po Chyrowie - a tam nas rok temu nie było.
Jeszcze kilka kolejnych zdjęć
.
oplecione bluszczem i chaszczami monumenty dawnej świetności
hm12_5460.jpg
.
Pełno polskich nazwisk, które często kojarzą się ze znanymi postaciami
hm12_5463.jpg
.
czy ten krzyż pochodził z hamernii z Cisnej ?
hm12_5468.jpg
.
p.s. chyba będę musiał zrobić osobny album , bo tych niesamowicie urokliwych grobów było naprawdę sporo
to prawda acz czasu jak by mało
wiec jeszcze kilka
kaplica chyba przygotowana do remontu choć jak przekonaliśmy się o tym później z tym remontem to różnie bywa
a i forma do Jezusków gotowa
nie wszystkie nagrobki są z czasów II RP, ten z drugiej połowy lat 70-tych
![]()
hmm
tu nagrobek
Marcel Sulima Popiel
właściciel dóbr
zm1901?
piękny nagrobek
![]()
tu zmarła w 18 wiośnie
mało czasu
![]()
Dziękuję.....
bertrand236
Aby pokazać zdjęcia , trzeba je najpierw zrobić, a niechętnie się wysiada z ciepłego samochodziku gdy na zewnątrz ciapie.
Tak jak wspomniałem pierwszym etapem był cmentarz w Chyrowie.
Paskudna pogoda, ale damy radę i ruszamy ze zniczami w ręku. Czerwienią się owoce dzikiej róży wplatane w metalowe ogrodzenia grobów
.
hm12_5454.jpg
.
a kwitnące nadal aksamitki dodają uroku tej starej fotografii
hm12_5455.jpg
.
Czerwony kapturek zmarzniętymi rękoma próbuje odpalić znicz na grobowcu o. Jezuitów.
hm12_5459.jpg
Prosto z Chyrowa pojechaliśmy na miejsce spotkania czyli na plac przed kościołem w Dobromilu i tu miłe zaskoczenie.
Do ekipy dołączyli kolejni forumowicze w osobach Aleksandy i Miejscowego. Obowiązkowa wizyta w kościele, krótka rozmowa z tutejszym plebanem Tak wzmocnionymi siłami udaliśmy się do Saliny.
To miejsce dawnej kopalni soli nazywane jest czasami "małym Katyniem"
Piękna jesienna alejka prowadzi do tego strasznego miejsca.
.
![]()
Jeśli ktoś jest od niedawna na forum i nie słyszał jeszcze jakim tragicznym miejscem jest Salina , może oglądnąć mały filmik
skręcony kiedyś przez TV Rzeszów pod znaczącym tytułem "Sztolnia śmierci"
ale OSTRZEGAM że nie jest to materiał dla każdego.
Zanim klikniesz na ten link , zastanów się czy warto psuć sobie nastrój , może lepiej nie wiedzieć.
http://www.tvp.pl/rzeszow/historia/z...mierci/7032853
.
Jesienna alejka dawnej kopalni prowadziła nas obok budynku , który kiedyś pełnił rolę sanatorium.
Dawną świetność przypominają niepowtarzalne żeliwne schody.
.
.
Na końcu alejki skręcamy w prawo i po ceglanych schodach wchodzimy na pagórek gdzie znajduje się szyb śmierci z pomnikiem.
Tam zapalamy znicze.
.
.
Zapalamy znicze w różnych kolorach ;
te zielone przekazane przez Bertranda
te żółte przekazane przez Alchema
te czerwone przekazane przez Pierogowego
w tym miejscu podziękowanie dla kolegów forumowiczów za włączenie się do akcji "światełko"
.
![]()
Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 31-10-2012 o 17:55
a ja jutro nocą zapalę lampkę na cmentarzyku w starym jaworcu..
"Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki