upss nie pomyslałem
super nkrz!
upss nie pomyslałem
super nkrz!
Szukając info, po wyguglaniu "Dobromil" wpadło mi coś takiego: http://www.stowarzyszenieuozun.wroclaw.pl/dobromil.htm
Co do niedzieli, to my startujemy z Ustrzyk D. O której na Krościenku? (czasu polskiego zimowego?)
Bogdanq :
Tak jak zaplanowano czyli 7.44 (zimowego czasu)Co do niedzieli, to my startujemy z Ustrzyk D. O której na Krościenku? (czasu polskiego zimowego?)
A co do tego zapodanego linku to jest tam dość jednostronny obraz martyrologii Polaków na wschodzie.
Prawda jest bardziej skomplikowana.
Dobromil w latach 1939 -1941 ,kto chce poznać pogmatwane losy Ukraińców, Żydów, Niemców, Rosjan, Polaków zamieszkujących ten rejon chętnie sięgnie po książeczkę S.Klimpla " W dolinie Wyrwy"
(w necie dostępne w pdf-ie ---> http://dobromyl.org/books/files/W_dolinie_Wyrwy.pdf )
Te neutralnie spisane wspomnienia dają szeroki obraz minionych czasów miasteczka Dobrimil
Bagażnik częściowo zapakowany >
hm_0321.jpg
- zielone to znicze ufundowane przez osobę z Poznania
- białe , to te przekazane przez regiment sędziszowski
- czerwone przekazał pewien Ślązak z Tarnowskich Gór
- żółte ufundowała jedna forumowiczka z Wawy
- fioletowe to te od Czerwonego Kapturka.
Zostało jeszcze trochę miejsca na to co przyniosą pozostali uczestnicy jutrzejszego wyjazdu ze światełkiem pamięci.
Zadanie zostało wykonane.
A ja ściągnęłam od Was pomysł i rzuciłam hasło mojej grupie rowerowej i również zapaliliśmy lampki: na cmentarzu (zaoranym) nieistniejącej już wsi oraz w innym miejscu, gdzie starły się 2 oddziały wojsk podczas I Wojny Światowej, co ciekawe po raz pierwszy na białą broń.
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
pod koniec, znalezienie grobu, na którym nie było by naszego światełka było trudne
Nie brakowało też takich widoków...
DSC01679.JPG
DSC01680.JPG
DSC01681.JPG
DSC01687.JPG
DSC01667.JPG
DSC01701.jpg
Dziękuję.... za zdjęcia też.
bertrand236
Aktualnie 5 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 5 gości)
Zakładki