W ostatnim czasie rzeszowska tvp pokazała program prowadzony przez dr. Olejko o tragedii w Salinie.
Nie wiem czy jest możliwość odszukać to w archiwach telewizyjnych ?
W ostatnim czasie rzeszowska tvp pokazała program prowadzony przez dr. Olejko o tragedii w Salinie.
Nie wiem czy jest możliwość odszukać to w archiwach telewizyjnych ?
Bez względu na pogodę i przesilenia polityczne chciałbym skrzyknąć akcję " Forumowe Światełko Pamięci"
Będzie to w ostatni łikend października czyli wychodzi - 28 października
jest plan co do miejca? tam gdzie rok temu ?
mnie chodzi po głowie Stanisławów /Iwano-Frankiwsk gdzie z jednej strony miasta jest Demianów Łaz w którym mordowali Sowieci a z drugiej strony Czarny Las gdzie mordowali Niemcy
Stanisławów ? Drohobycz ? Czarny Las ? Katyń ? , to wszystko propozycje na dłuższy wyjazd.
Dobromil jest prostszy, bo w zasięgu jednego dnia.
Zbliża się termin wyjazdu (przypomnę że to najbliższa niedziela) , a przygotowania trwają.
Zakupiłem dzisiaj zielone znicze , bo taka była prośba jednego z forumowiczów
.
znicze.jpg
Oczywiście że nie prowadzimy żadnej zbiórki publicznej, bo nie mam zezwolenia ministerstwa finansów.
Udział w "akcji" jest w pełni prywatny i taki będzie mieć charakter, a forum jest tylko płaszczyzną porozumiewawczą.
Jeśli ktoś chciałby wziąć udział w tych działaniach to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać się do Dobromila.
PLAN jest taki : wyjazd jednodniowy - punkt kontaktowy to plac przed kościołem w Dobromilu (kościół jest tylko jeden)
Czas spotkania : 10.30 czasu ukraińskiego - ale jak to przeliczyć na czas aktualny ? tego nie wie nikt, bo nie wiadomo czy będą tam przesuwać czas czy też nie.
Właśnie o tej godzinie ma się rozpocząć msza święta która będzie trwać ok 1 godziny. Kto w tym czasie dotrze dołączy do grupy
udającej się na miejsce kaźni w Salinie. Na początku tego wątku jest mnóstwo informacji na ten temat.
Potem wycieczka (spacer) do cerkwi Bazylianów + ewentualnie na ruiny zamku Herburtów, tak aby pod wieczór wrócić na ten niezwykle urokliwy cmentarz w Dobromilu i tam zapalić znicze na opuszczonych polskich grobach.
Powrót do domu.
Korzystając z niniejszej płaszczyzny porozumiewawczej, chciałbym zapytać o możliwość wzięcia udziału w tym wydarzeniu, oczywiście w pełni prywatnego. Niestety, ze względu na odległość nie mogę uczestniczyć osobiście. Czy mógłbym w inny sposób przyłączyć się do akcji? Może być PW.
Pozdrawiam ministerstwo finansów.
Ostatnio edytowane przez Miejscowy ; 23-10-2012 o 17:57 Powód: ort
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Nie ma wspólnego wyjazdu z Rzeszowa. Na tą chwilę wiem o dwóch pojazdach + jeden pojazd z Brzozowa.
Nie można w żaden sposób określić czasu przekraczania granicy w Krościenku, dlatego wyznaczony został czas spotkania w Dobromilu pomiędzy 10.30-11.30 czasu ukraińskiego w Dobromilu.
Wiem, że to jest skomplikowane , ale trudno - ta akcja jest prosta , tylko że skomplikowana.
p.s. czy Duszki wrócą z Sudetów ?
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki