najdziwniejsza historia jaką znam związana z takim nagrobkiem, czy prawdziwa? nie wiem, wiecej tutaj
http://www.joemonster.org/art/16463/...azwisku_K_Dupa
![]()
najdziwniejsza historia jaką znam związana z takim nagrobkiem, czy prawdziwa? nie wiem, wiecej tutaj
http://www.joemonster.org/art/16463/...azwisku_K_Dupa
![]()
Czy jest to pomnik w Goryniu? Prosze panstwa rowniez powiediec gdzie mogl bym odnalezc wielej informacjy o Kuzniewiczu. Poniewaz moj dziadek byl go uczniem w latach 1930-ch...
Ostatnio edytowane przez taraslgr ; 17-03-2013 o 17:28
Witamy na forum. Napisz parę słów o sobie, najlepiej w tym wątku.
To, o co pytasz, jest fragmentem pomnika w miasteczku Horyniec-Zdrój. A to cały pomnik - stan z 2006 r.
Co nieco znajdziesz w Wikipedii.
Pozostając w klimacie 1 listopada
... trzy zdjęcia z trzech znanych bieszczadzkich cmentarzy.
Jeśli ktoś chce ,niech poszuka w pamięci skąd pochodzą
.
hm03.180-8045_IMG.jpg
.
hm11_0605.jpg
.
hm11_7900.jpg
Próżno szukać w pamięci, jeżeli się tam nie było. Pierwszy to pewnie w Lutowiskach, zgodnie z inskrypcją, drugi niestety nie wiem, ale trzeci to na pewno w Cisnej. Podobno jeden z najstarszych w okolicy.
Inskrybcja.jpg
Ostatnio edytowane przez zbyszek1509 ; 02-11-2014 o 00:08
Posterunkowy z Lutowisk, ale czy tam został pochowany? W Heniu nadzieja, że nam to wyjaśni. A drugi to Łupków.
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Tak, pierwszy krzyż stoi na starym cmentarzu w Lutowiskach (tam są trzy cmentarze), kryje zagadkę zdarzenia - czekającą rozwiązania
drugi to Stary Łupków - dla mnie najbardziej uroczy bieszczadzki cmentarz
trzeci to jak słusznie Zbyszek zaznaczył , najstarszy w Bieszczadach znany nagrobek a znajdziemy go w Cisnej.
Wszystko to miejsca, gdzie blisko dotyka się historii.
na Podkarpaciu był pochowany Prymas Polski
takiego odkrycia ostatnio dokonałem
będąc ostatnio na cmentarzu w Brzozowie zwróciłem uwagę na jeden pomnik jak mi się wydawało okazalszy a z wyglądu starszy
podszedłem bliżej napisy były łacińskie, herb
obok była informacja
![]()
3 lata temu przedstawiłem trzy charakterystyczne nagrobki - to tak aby pozostać w klimacie 1 listopada - dnia Wszystkich Świętych
Niewiele w Bieszczadach zostało nagrobków z minionych czasów, ale może ktoś coś ma w swych archiwach.
Proszę zaprezentujcie je
Ja wyciągnę (dla mnie ) nowość której jeszcze niedawno nie było. Nie było krzyża - dla jasności.
nagr.jpg
....
Ależ bardzo proszę, taki jeden z bardziej wiekowych.
Krzyż.jpg
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki