Obie odpowiedzi są bliskie, bo dotyczą akcji "światełko pamięci" ,
tyle że nie na Łyczakowie jeno na (forumowym) Dobromilu.
ps. nadal bezskutecznie szukam książki Leokadii Kurek-Grad Dobromil, miasto naszych przodków
może ktoś ma do udostępnienia ?
Obie odpowiedzi są bliskie, bo dotyczą akcji "światełko pamięci" ,
tyle że nie na Łyczakowie jeno na (forumowym) Dobromilu.
ps. nadal bezskutecznie szukam książki Leokadii Kurek-Grad Dobromil, miasto naszych przodków
może ktoś ma do udostępnienia ?
Listopad to miesiąc w którym częściej zdarza się odwiedzać cmentarze.
A dla mnie są one ciekawe zawsze i wszędzie. Oto przykład.
Letnia pora, przyjemne ciepełko kusi mnóstwo ludzi aby wyjechać na Krym. Czy komuś przyjdzie do głowy aby się plątać po tamtejszych nekropoliach ?
Wstąpmy na chwilkę do miasteczka Bakczysaraj. Ileż to już ludzi zachwycało się skalnym miastem, czy klasztorem uspieńskim.
Ja wstąpiłem tam na główny cmentarz, bo on jakże dużo mówi o życiu miejscowych ludzi.
Przy głównym wejściu można tu znaleźć marmury z grawerowanym wizerunkiem z solidnym łańcuchem
hm12_5168.jpg
.
ale najczęściej są to proste groby otoczone ogrodzeniem, często obok stoi stolik (konsumpcyjny?)
hm12_5171.jpg
.
Paręnaście metrów dalej wchodzimy w dżunglę gdzie z krzaczorów i chaszczy prześwitują nagrobki
i aż trudno uwierzyć że jest to GŁÓWNA alejka cmentarna
hm12_5174.jpg
hm12_5175.jpg
.
połamane kamienne krzyże maltańskie skojarzyły mi się z pierwotnym okresem "bruśnieńskim"
hm12_5176.jpg
Oto co w Bakczysaraju zrobiło na mnie największe wrażenie.
Dobrze że odkopałeś ten temat. Mówią :"Ojczyzna to ziemia i groby" i zapewne mają rację.
najdziwniejsza historia jaką znam związana z takim nagrobkiem, czy prawdziwa? nie wiem, wiecej tutaj
http://www.joemonster.org/art/16463/...azwisku_K_Dupa
![]()
Pozostając w klimacie 1 listopada
... trzy zdjęcia z trzech znanych bieszczadzkich cmentarzy.
Jeśli ktoś chce ,niech poszuka w pamięci skąd pochodzą
.
hm03.180-8045_IMG.jpg
.
hm11_0605.jpg
.
hm11_7900.jpg
Próżno szukać w pamięci, jeżeli się tam nie było. Pierwszy to pewnie w Lutowiskach, zgodnie z inskrypcją, drugi niestety nie wiem, ale trzeci to na pewno w Cisnej. Podobno jeden z najstarszych w okolicy.
Inskrybcja.jpg
Ostatnio edytowane przez zbyszek1509 ; 02-11-2014 o 00:08
3 lata temu przedstawiłem trzy charakterystyczne nagrobki - to tak aby pozostać w klimacie 1 listopada - dnia Wszystkich Świętych
Niewiele w Bieszczadach zostało nagrobków z minionych czasów, ale może ktoś coś ma w swych archiwach.
Proszę zaprezentujcie je
Ja wyciągnę (dla mnie ) nowość której jeszcze niedawno nie było. Nie było krzyża - dla jasności.
nagr.jpg
....
Ależ bardzo proszę, taki jeden z bardziej wiekowych.
Krzyż.jpg
Jeden z mocno schowanych, choć wielki ...
Na grobie Jakóba Wachala w Lipiu, przyjechał tu z Brusna.
![]()
Posterunkowy z Lutowisk, ale czy tam został pochowany? W Heniu nadzieja, że nam to wyjaśni. A drugi to Łupków.
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)