i jeszcze jedno o przemęczeniu; wczorajsze Caryńskie:
DSC026162.jpg
Ostatnio edytowane przez Miejscowy ; 21-11-2011 o 20:53
W Irlandii powiadasz ?
takie może z krzyżem celtyckim jak tu
ale Celtowie w Norwegii ???
nie znam się więc wolę wrócić w bieszczadzką krainę
i pokażę najbardziej znany nagrobek w tej krainie (widziany odwrotnie) ...ha, ha ale gdzie to ?
IMG_0604a.jpg
i mimo że sir Bazyl jest przeciwny stworzeniu osobnego działu turystyki poza-bieszczadzkiej
to pokażę jeszcze jedno zdjęcie bo cmentarze są ciekawe i wymykają się ponad regionalizmem.
Cmentarz gdzie jest rząd równo ułożonych mogił. Dlaczego tak ? i co się za tym kryje ?
Ciekawość mnie żarła, ale ja już to pytanie rozwiązałem, ale zapraszam innych.
.
Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 24-11-2011 o 20:32
krzyż celtycki - o którym tak głośno , poprzez ONR ..., owe ''kółko'', to celtycki wianek tzw. ruta.Krzyż umieszczony w okręgu, zwany też KRZYŻEM SŁONECZNYM , od najdawniejszych czasów symbolizuje słońce. Koło z dwoma przeciętymi osiami- to jeden z najstarszych symboli solarnych. Motyw ten, zapewne wszyscy go znamy, występuje też u Słowian. okrąg w środku to MANDALA-symbol nieskończoności , cykliczności czasu.
W tradycji celtyckiej , poszczególne strony krzyża symbolizują 4 żywioły- Ziemia, Powietrze, Ogień, Woda. Ta symetria stanowi równorzędność tych 4 sił, tworzących harmonię świata.
Swastyka , wywodząca się z paru kultur, też ma korzenie w owej symbolice solarycznej
Skąd Natalko wynalazłaś tyle par ?
Znowu coś mnie zaskoczyło.
ano cmentarz wart był odwiedzin
klatki są w częsci żydowskiej cmentarza, ponoć przed wojną był tu kirkut ale nie przetrwał,
czy taka klatka ma symbolizować ohel?
był i grób co jakby z Hawaii wrócił
cmentarz obrońców wzniesiony w lipcu 1939, nie zdążył nawet okrzepnć
zniszczony bardzo własciwie nie ma połowy, tam już nowe grobowce
krzyż też ktoś się starał zniszczyć
lampik z akcji "światełko dla lwowskich cmentarzy"
tabliczki na krzyżach zniszczone wszystkie
ano na Janowskim można by parę dni spędzić.
Cieszyły, mimo wszystko, biało-czerwone wstążeczki na polskich wojennych grobach i polskie flagi.
A ja wrzucam fotkę z ostatnio-weekendowego Spotkania Miłośników Pastorowych Nalewek (oficjalnie Miłośników Beskidu Niskiego)
DSC026663.jpg
"PODZWOŃ - nam poległym w
walce i cierpieniu
na KAMIENIU powstała sława
naszego życia i śmierci."
Wędrówką jedną...
DSC02241.jpg DSC02240.jpg DSC02264.JPG DSC02311.jpg
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki