Zadaję sobie pytanie : co jest takiego interesującego na cmentarzach ?
Większość woli omijać te miejsca z daleka. Chyba że życie zmusi i przyprowadzi tu.
Cmentarze są odbiciem czasu i ludzi, to taki zapis mijającego czasu. Ten zapis często pozostawał na uboczu siedzib ludzich, pozostawał w spokoju mimo nawałnic i systemów.
Jakże różnie odbija się na cmentarzach kulturowość , wystarczy spojrzeć na nagrobki w jakiej formie i z jakich materiałów zrobione.
Wszystkich miłośników cmentarzy wzywam aby umieszczali tu swoje wrażenia, spostrzeżenia a przede wszystkim fotografie.
I dla jasności nie chodzi mi tylko o znane polskie cmentarze typy : Powązki, Łyczaków, Na Rossie, ale o całe spektrum wychodzące poza nasz zaścianki.
W tym roku miałem chwilę czasu i błąkałem się po cmentarzu w węgierskim miasteczku Sarospatak, leżącym przy granicy ze Słowacją.
Jakże niesamowite te nagrobki, niecodzienne w formie odskakującej od tego co znamy z codzienności.
.
.... oto parę przykładów : cztery drewniane słupki wyznaczają obszar grobu porośniętego roślinkami
.
...drewniany zaostrzony słup przypominający wiosło posiada inskrypcję mówiąca kto jest tu pochowany
.
...a ten nagrobek porośnięty już od lat rozlazłym bluszczem, czy ktoś o nim pamięta ?
.
... a tu zamiast krzyży dziwnego kształtu tabliczki (krzyż w tle)
a nagrobek ? zamiast kamienia rosnące babki.
.
Macie na zdjęciach ciekawe , niecodzienne groby i cmentarze ?
No to dawać je tu.
Zakładki