Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 132

Wątek: Gen. Karol Świerczewski

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie Odp: Gen. Karol Świerczewski, mało znany fakt z życiorysu.

Konferencja była... Ciekawostki:
    - najbardziej odkrywczy dla mnie był Mieczysław Samborski który przywołał kilka nie znanych mi relacji ukraińskich dotyczących zamachu na Waltera... Ci co zaatakowali konwój 28 marca mieli tak naprawdę za zadanie atakować konwój z żywnością jadący do Cisnej - z braku laku stuknęli generała
    - A. Olejko zawsze jest odkrywczy bo jego samolotów nikt nie przebije (sam uznał temat za orientalny)... np.: W Baligrodzie było lotnisko.
    - Karol dostał w nerki i wątrobe...
    - spiskowe teorie były marginalizowane,
    - brakowało przeciwwagi z obozu tych co akcję Wisła nazywają ludobójstwem (Andrzej P. próbował to niwelować, ale mu nie wyszło)
    Ogólnie: bez większych kontrowersji.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

czyli ślad po bagnecie / plecy/ teraz jest uważany za postrzał ? Jabłonki były znanym miejscem zasadzek. Różne są wersje czy wiedzieli kogo atakują...zapewne wiedział to ''Chrin'', ale on nic już nie powie...A nie było nic o rzekomym bezczeszczeniu zwłok gen. ?
    zadziwiające są dla mnie, różne wersje zdarzenia, podawane przez świadków owego zdarzenia....

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2012
    Rodem z
    z Puńczy...

http://odkrywca.pl/prawda-o-swiercze...09.html#302709 tu już chyba napisano wszystko,temat wałkowany od 6lat...ale może nie wszyscy...
    Człowiek może wytrzymać tydzień bez picia, dwa tygodnie bez jedzenia, całe lata bez dachu nad głową, ale nie może znieść samotności

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Cytat Zamieszczone przez Pełta Zobacz posta
    http://odkrywca.pl/prawda-o-swiercze...09.html#302709 tu już chyba napisano wszystko,temat wałkowany od 6lat...ale może nie wszyscy...
    serwer im szwankuje ...a prawda to jest..ale w kremlowskich archiwach.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

W dzisiejszym "historycznym" dodatku do Gazety Wyborczej artykuł o Świerczewskim:

"Być może gdyby Świerczewski nie pił, do masakry by nie doszło. Ale jak to miał w zwyczaju - nie trzeźwiał. ... "

http://wyborcza.pl/alehistoria/1,121...ry_by_nie.html

Nie jestem historykiem, więc trudno mi ocenić rzetelność tego artykułu, ale trochę mi się nie podoba sensacyjny ton jakim jest napisany, brak jest również jakiejkolwiek bibliografii.

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Basiu ! rzetelności tutaj w sumie nic można zarzucić..ot, proste fakty, żadne dywagacje. Fiasko operacji budziszyńskiej to fakt totalnie znany, udokumentowany, wielu świadków. Także jego alkoholizm i notoryczne pijaństwo.(co dokładnie opisywał Berling ) Już w 41 r. w bitwie pod Wiażmą , gdzie z 10 000 żołnierzy ocalało...5 ( ! ) , pokazał jaki jest ''genialny '' strateg i dowódca . Żukow odsunął go z frontu..nie chcąc mieć takiego oficera pod bokiem.
    W artykule jedynie śmieszy mnie teza , że niby UB go zabiło by mieć pretekst do akcji ''Wisła''...., co jest tyle naiwne , głupie i irytujące wręcz.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    W artykule jedynie śmieszy mnie teza , że niby UB go zabiło by mieć pretekst do akcji ''Wisła''...., co jest tyle naiwne , głupie i irytujące wręcz.
    No właśnie to mi wygląda na szukanie na siłę sensacji.

Bieszczadnik Awatar wtak
    Na forum od
    03.2006
    Rodem z
    nie tak daleko Gór

No coż, nakład trzeba utrzymać.
    pozdrówka :-)

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    No właśnie to mi wygląda na szukanie na siłę sensacji.
    to nawet nie szukanie- co elementarny brak logiki czy znajomości realiów ....wg. mnie , decyzja zapadła w Moskwie, był to ostatni ''hiszpański'' generał, do tego ominęły go czystki z 37 r.

diabel-1410
    Guest

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    Basiu ! rzetelności tutaj w sumie nic można zarzucić..ot, proste fakty, żadne dywagacje. Fiasko operacji budziszyńskiej to fakt totalnie znany, udokumentowany, wielu świadków. Także jego alkoholizm i notoryczne pijaństwo.(co dokładnie opisywał Berling ) Już w 41 r. w bitwie pod Wiażmą , gdzie z 10 000 żołnierzy ocalało...5 ( ! ) , pokazał jaki jest ''genialny '' strateg i dowódca . Żukow odsunął go z frontu..nie chcąc mieć takiego oficera pod bokiem.
    Żukow jako ten który odsunął Świerczewskiego-polecam nieco lektury Suworowa-tego od Żołnierzy Wolności-chociaż akurat w fakt odsunięcia od dowództwa wierzę
    Mam na myśli talenty dowódcze Żukowa

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)