Pokaż wyniki od 1 do 10 z 132

Wątek: Gen. Karol Świerczewski

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Domyślnie Odp: Gen. Karol Świerczewski, mało znany fakt z życiorysu.

Basiu ! rzetelności tutaj w sumie nic można zarzucić..ot, proste fakty, żadne dywagacje. Fiasko operacji budziszyńskiej to fakt totalnie znany, udokumentowany, wielu świadków. Także jego alkoholizm i notoryczne pijaństwo.(co dokładnie opisywał Berling ) Już w 41 r. w bitwie pod Wiażmą , gdzie z 10 000 żołnierzy ocalało...5 ( ! ) , pokazał jaki jest ''genialny '' strateg i dowódca . Żukow odsunął go z frontu..nie chcąc mieć takiego oficera pod bokiem.
    W artykule jedynie śmieszy mnie teza , że niby UB go zabiło by mieć pretekst do akcji ''Wisła''...., co jest tyle naiwne , głupie i irytujące wręcz.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    W artykule jedynie śmieszy mnie teza , że niby UB go zabiło by mieć pretekst do akcji ''Wisła''...., co jest tyle naiwne , głupie i irytujące wręcz.
    No właśnie to mi wygląda na szukanie na siłę sensacji.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    No właśnie to mi wygląda na szukanie na siłę sensacji.
    to nawet nie szukanie- co elementarny brak logiki czy znajomości realiów ....wg. mnie , decyzja zapadła w Moskwie, był to ostatni ''hiszpański'' generał, do tego ominęły go czystki z 37 r.

diabel-1410
    Guest

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    Basiu ! rzetelności tutaj w sumie nic można zarzucić..ot, proste fakty, żadne dywagacje. Fiasko operacji budziszyńskiej to fakt totalnie znany, udokumentowany, wielu świadków. Także jego alkoholizm i notoryczne pijaństwo.(co dokładnie opisywał Berling ) Już w 41 r. w bitwie pod Wiażmą , gdzie z 10 000 żołnierzy ocalało...5 ( ! ) , pokazał jaki jest ''genialny '' strateg i dowódca . Żukow odsunął go z frontu..nie chcąc mieć takiego oficera pod bokiem.
    Żukow jako ten który odsunął Świerczewskiego-polecam nieco lektury Suworowa-tego od Żołnierzy Wolności-chociaż akurat w fakt odsunięcia od dowództwa wierzę
    Mam na myśli talenty dowódcze Żukowa

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)