Obiecujemy!
Plan odwiedzenia ich to jeden z glownych punktow wyjazdu.. Tylko ta droga tak zawile opisana - wiec czy trafimy?
Za nic to sie z mapa nie zgadza...
""Z Jampola niezbyt już było daleko do Waładynki, ale droga trudna, a raczej ustawiczne bezdroże rozpościerało się przed rycerzami, bo w owych czasach tamtejsze okolice były jeszcze pustynią z rzadka tylko osiadłą i zabudowaną. Szli tedy od Jampola nieco na zachód, oddalając się od Dniestru, aby iść następnie z biegiem wód Waładynki, ku Raszkowowi, bo tylko tak idąc można było trafić do jaru.""
Czy rzeka Waładynka istnieje/istniała kiedys naprawde? Moze zmienila nazwe? czy jest tylko wytworem wyobrazni autora? probowalam ja odnalezc ale jakos na zadnych mapach nie widze.. Moze mam zbyt malo dokladne? Na zachod od Jampola mam znaczona rzeke Murafa -acz doplywy Murafy mam niepodpisane.. Wiekszosc rzek plynie tam z polnocy na poludnie, a skoro "z biegiem wód Waładynki" mialo byc w strone Raszkowa to rzeczka by musiala plynac na wschod? czy Waładynka byla doplywem Dniestru czy dopływem dopływu? tego mi sie nie udalo znalezc..
Bardzo bym chciala odnalezc to miejsce...![]()

Odpowiedz z cytatem