Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
Wg Słownika Król Pol i innych krajów słowiańskich jest to dopływ Dniestru na granicy powiatów bałckiego i olhopolskiego - ta granica pokrywa sie mniej wiecej z granica dzisiejszych oblasti winnickiej i odesskiej. Wtym miejscu na mojej mapie jest potok bez nazwy przeplywajacy obok Raszkowa a co ciekawsze rowniez przez miejscowosc o nazwie Wałja-Adinka - co jest pewnie znieksztalceniem nazwy Wołodynka.
Uuu, ale ze mnie kiep! A tak przecież lubię etymologiczne dociekania... . Jasne, że ta Wałja-Adinka (na mapach googlowych zaznaczona jako Valea-Adinca, znajdująca się między wspomnianym Zagnitkovem a Raszkowem) wywodzi się od Waładynki! Jesteśmy w domu!
Co do zdjęć na Panoramio: Otwórz sobie satelitarne mapy googlowe, albo lepiej (jeśli masz zainstalowany, a jak nie to polecam, bo odwzorowuje też rzeźbę terenu) program Google Earth i tam, po najechaniu na szukany rejon w małych kwadracikach pojwiają się miniaturki zdjęć (np. w rejonie Zahnitkova naliczyłem ich z kilkanaście) - kliknij sobie na jedną z nich - otworzy się większe. Tu dla przykładu: http://www.panoramio.com/photo/43674...=kh.google.com jest zdjęcie przedstawiające jakieś pieczary na skraju jaru w okolicach Zahnitkova (więcej zdjęć jest na kolejnych miniaturkach u góry po prawej). Można zresztą np. skontaktować się mailowo z autorem tych fotek (jego nick jest podany w postaci aktywnego linka) i dopytać o szczegóły związane z tym miejscem (jesli oczywiście coś wie i odpowie ).