W przewodniku "Rumunia i Mołdawia" napisali ze Czortowy Jar jest po lewej stronie rzeczki, pomiedzy Raszkowem a Walja-Adinka , czyli po stronie Naddniestrzanskiej. I ze pierwowzorem Wrazego Uroczyszcza jest rezerwat geologiczny niedaleko tego jaru obejmujacy stoki wzgórza Rudu (206 npm) obejmujacy formy krasowe w postaci gigantycznych grzybow i okien w skalach...skad wzieli takie informacje?
Nie byloby to troche za blisko Raszkowa? okolice Zagniotkowa jakos bardziej mi pasowaly ale szlag wie? za duzo tam jarow w okolicy.. pewnie jar do jaru podobny..
Ale niezaleznie czy trafimy do wlasciwego to pewnie w jakims jarze czy na wzgorzu przyjdzie nam spedzic noc przy ognisku gdzie "księżyc zalewa je zupełnie światłem, rozświecając białe, porozrzucane po całej jego przestrzeni kamienie. (..) a nocami duchy przeklęte odprawiały swoje korowody." Moze nawet spotkamy jakiegos sysuna , brukołaka albo głowe na pajęczych nogachalbo "wojska cieni" ktorych zawsze ,nie wiedziec czemu,bałam sie najbardziej.

.. pewnie jar do jaru podobny..
Odpowiedz z cytatem
Zakładki