Główny hall był już zamknięty.
![]()
Główny hall był już zamknięty.
![]()
Przemyśl jest pięknie położony,ma kapitalne zabytki,ale niestety jest zaniedbany.Jak przez niego jadę to mam wrażenie że się cofam w czasie o jakieś 15 lat.Ale bywać tam trzeba.Stare miasto,twierdza,znakomite arboretum w Bolestraszycach - jest co zwiedzać.Do tego z Przemyśla w Bieszczad prowadzą dwie obowiązkowe drogi - pierwsza przez Krasiczyn (zamek i park) na Sanok lub jeśli się skręci w Kuźminie to na Ustrzyki Dolne; druga,mało jeżdżona,w zasadzie bezludna,przez dolinę Wiaru,zahaczając o Kalwarię Pacławską i następnie na Rybotycze,Trójcę, Wojtkową i Krościenko, albo jak ktoś bardzo śmiały,ma strzelbę przeciw wilkom,niedźwiedziom,zbójcom i sporo prowiantu, to przez Turnicę i Arłamów też na Krościenko. Ta ostatnia trasa prowadzi niewątpliwie przez jeden ze znanych mi końców świata![]()
Pozdrav
Chyba dawno temu tu byłeś. Obecnie praktycznie wszystkie chodnik, deptaki , nawet okolice PKSu przebudowali. Remont za remontem kamienic. Jak tak dalej pójdzie to w Krakowie (proporcjonalnie) będzie więcej zaniedbanych kamienic niż w przemyśl.jest zaniedbany
ojej....ja tą traskę pokonywałem wielokrotnie- różnej klasy autkami...prowiant w śladowych ilościach , broń- toporek i mój nieodzowny nóż...zbójów jakowyś nie widziałemalbo jak ktoś bardzo śmiały,ma strzelbę przeciw wilkom,niedźwiedziom,zbójcom i sporo prowiantu, to przez Turnicę i Arłamów też na Krościenko. Ta ostatnia trasa prowadzi niewątpliwie przez jeden ze znanych mi końców świata![]()
, chyba , że przebierają się tam za cyklistów / masoni ??.../ .Bardzo lubię tą trasę....
![]()
Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 06-02-2012 o 17:24 Powód: Poprawiłem cytowanie
Phantomie !
Jak sam widzisz nie brak na tym forum ludków którzy z sentymentem patrzą na to miasto.
Z sentymentem, ale i wnikliwością która sprowadza się do tego co pisałem
Jestem pewien, że wszyscy z ciekawością oglądają zamieszczane przez Ciebie zdjęcia i nieustaj w tym.To miasto w którym zakochałem się się od dawna warte jest więcej.
Ale życie jest jakie jest.
Nie było to znowu tak wiele lat temu, gdy pewnego zimowego wieczoru wylądowałem w Przemyślu
Zobaczmy jak przedstawiała się wówczas fasada sławetnego dworca :
P1000363.jpg
Też oświetlona, jeno bardziej ubogo.
Ale czy to znaczy że źle ?
A przebogate wnętrze dworcowe ?
P1000457.jpg
Ono wówczas robiło wrażenie powalające, a dziś ?
Boję się , że ta kasa włożona na odnowienie pójdzie w błoto.
Dlaczego ?
Zbyt dużo wiem o gospodarności naszej rodzimej PKP.
Czy ktoś już wymyślił co zrobić z tymi imponującymi wnętrzami ?
Czy to będzie noclegownia dla bezdomnych ?
Czy lukratywna knajpa dla nowobogackich ?
Czy ktoś myśli o przywróceniu roli jaką pełniły te wnętrza (dla potrzeb podróżnych) ?
Zbyt dużo pytań.
A co widzi podróżny, gdy już wyjdzie z przemyskiego dworca ?
Przepiękną komunistyczną reklamę.
P1000456.jpg
Oto Przemyśl wita Was.
Być może tej kultowej reklamy na wprost dworca już dziś nie ma, ale nie dziw się temu co pisze Browar,
odczucia przyjezdnych są właśnie takie.
Spójrzmy jeszcze z placu dworcowego
P1000365.jpg
a gdy nie znajdziemy nic ciekawego to wróćmy na peron
wróćmy do domu.
P1000458.jpg![]()
Heniu !!! ten mural PKO to dzieło sztuki !!!!
Zgadzam się z tomasem,mural powinien zostać wpisany w rejestr zabytków :)
Mam wrażenia takie jakie mam bo te remonty są wyrywkowe,obok wyremontowanego kościoła czy dworca stoją jeszcze szarobure kamienice,dziurawe chodniki itp,itd Taki remont w kratkę.Ja to rozumiem,o kasę ciężko,poza tym pewnie kamienice w centrum są komunalne a nie prywatne,a to spory problem.Widzę też że miasto się stara i jednak się zmienia ale wg mnie jest przy tym zbyt konserwatywne,np sprawa rynku - on jest tak oryginalnie zagospodarowany że aż dziwacznyA i mieszkańcy zdaje się nie chcą zmian...
Ostatnio edytowane przez Browar ; 06-02-2012 o 22:24
Pozdrav
Dwa moje (a ściślej mojego męża) zdjęcia z Przemyśla
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)