Doskonałe ujęcie :D
I te "bungalowy" w tle...
Doskonałe ujęcie :D
I te "bungalowy" w tle...
Pozdrav
Wojtku - coś o Uazie zapodaj. Prosiimy!
Pewnie w szczególności, u kogo opony zmieniałem To w oddzielnym wątku.
Wracajmy do tematu. Jako, że to forum bieszczadzkie, trzeba teraz zagonić Syrenkę w Bieszczady. No więc zaganiajmy. Najmłodszy uczestnik wyjazdu nie docenia jeszcze uroków wyższych gór, więc będą to okolice podgórskie, czyli Zalew Soliński. Niekoniecznie najkrótszą drogą. Ze sprzętu biwakowego - własne mieliśmy tylko śpiwory, naczynia i „Juwelek”, reszta pochodziła z wypożyczalni zakładowej.
Droga Kalnica - Terka. Piękna, pusta dolina Solinki. Przy drodze tony malin.
Sine Wiry. Oj, tędy chyba nie przejedziemy - zauważył najmłodszy. I miał rację. Trzeba wracać i jechać przez Buk.
Punktem docelowym jest jakieś spokojne miejsce nad zalewem. Na dachu mamy namiot, kajak, całe biwakowe wyposażenie. Oprócz śpiworów - z wypożyczalni zakładowej. Dojeżdżamy do małej wioski, kończy się asfalt. Nad wodę schodzi kamienista droga. Ta się nie kończy, ale jakby łagodnie wchodzi w wodę. Syrenka dalej nie pojedzie ale tu nam się podoba. Na końcu tej drogi, po uprzednim "zameldowaniu się" u najbliższych mieszkańców, rozbijamy namiot. Juwelek, rosołek, makaronek. Ściągamy pniaczki i przytaczamy kamyczki. Popularne rejony zalewu były już wtedy mocno nasycone wczasowiczami i patrolowane przez służby jawne i tajne z wody, lądu i powietrza. Służby owe przeganiały biwakowiczów na oficjalne campingi oraz zbierały mandaty. Tutaj jeszcze było pusto.
Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 24-02-2012 o 13:47 Powód: + foto
Piekne ze takie miejsca po prostu byly, a nie trzeba bylo ich usilnie szukac...
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Pięknych miejsc jest mniej, bo je "zajeździliśmy". Niniejsze opowiadanie to potwierdza. Jednak wtedy miało się mniejsze możliwości "zajeżdżenia". Na początku lat 80. XX w., jadąc w Bieszczady samochodem, trzeba było wiedzieć, że na dużej obwodnicy jest jedna czynna stacja CPN, a w dodatku rzadko bywa w niej paliwo. Nawet, jeśli się ma kartki. CPN to była Centrala Produktów Naftowych, do której należały wszystkie publiczne stacje benzynowe w Polsce. A kartki, to był taki wynalazek, który trzeba było mieć - oprócz pieniędzy - aby kupić paliwo. Syrenka zużywała 8,5 l ma 100 km, kartki umożliwiały zatankowanie 3 razy w miesiącu po 8 litrów, co pozwalało na przejechanie ok. 280 km. Jak wspomniałem, stacja w Dołżycy miała paliwo było tylko na dnie zbiorników, zarezerwowane dla milicji, karetek pogotowia i znajomych. Stąd 20-litrowy baniaczek z benzyną musiał być w bagażniku. Przed nalaniem paliwa pracownik stacji stawiał w odpowiedniej rubryce pieczątkę.
Wtedy reglamentowane było prawie wszystko, m.in. cukier, mięso, masło, smalec, kasza manna, okresowo odzież, obuwie i alkohol. Łatwiejsze byłoby wymienienie, co można było kupić w sklepie „od ręki”. Inne kartki wprawdzie nie mają związku z Syrenką, ale w mojej głowie zawsze się łączą te wspomnienia. Kartki było co roku inne, coraz piękniejsze. Były różne nominały, np. na 250g masła (taka była standardowa kostka) i 125g masła (pół kostki). Były odrębne na mięso, odrębne na wędliny i odrębne na wołowinę z kością. Radosna twórczość kartkorobów nie miała granic. Ogólnie było bardzo ciekawie – i komu to przeszkadzało
Wtedy popularna była 14 stka. /to do opowieści o kluczach/. Też miałem śliczną Bosto... z kołem zapasowym na dachu.
Pozdrawiam
bertrand236
macie rację....Wojtku - pamiętam właśnie takie kluczyki / szczególnie ten sztorcowy ! ...gdzieś do dziś się wala /
Zaciekawiło mnie Wojtku zdjęcie rosołu z kury. Z którego to mniej więcej roku? Już wtedy były zupki instant? Bo chociaż bez wątpienia nosiła już mnie Matka Ziemia, to nie pamiętam takiego wynalazku.
co do paliwa, mój ojciec nabywał 2 - 3 kanistry od żołnierzy. Za jakieś psie pieniądze. Podjeżdżali starem pod dom- czyli dostawa ''pod drzwi''. Póżniej sam ze 2 x korzystałem z tego rodzaju usług. Stację w Dołżycy pamiętam doskonale....użebrałem tam raz z 15 litrów.
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki