WUKA
www.wukowiersze.pl
luty 2012 081.jpg Czyli mój świat!!!!
WUKA
www.wukowiersze.pl
...w Toruniu w pubie Jadwiga nauczyłam się pić piwo ze smakiem...
(i wiele równie miłych wspomnień mnie z Toruniem łączy)
dzięki Wuka za zdjęcia. :)
Coś takiego! Ja też w Jadwidze nauczyłem się pić piwo ze smakiem. To była pierwsza knajpa do której chodziłem,zacząłem jeszcze przed maturą. Co piątek grała Nocna Zmiana Bluesa albo Eric Folk Band .Poznałem tam pół toruńskiego teatru, a nawet miałem jeden egzamin- z paleografii ruskiej.
Dziś rzadko tam zachodzę, ceny już nie te.
Niestety nie mam żadnych zdjęć z tamtego okresu. Za to mnóstwo znajomych, którzy później rozproszyli się, tak jak ja, po innych knajpach.
Pub Jadwiga na zdjęciu, choć dopiero w przyszłości.
światło 528.jpgPiskalu,rozszyfruj mi co to za wieża w końcu perspektywy na tym historycznym ujęciu???
WUKA
www.wukowiersze.pl
Piskalu - w takim razie kiedyś koniecznie musimy się w "Jadwidze" umówić na piwo :)))
asiu999 ja tez chcę sie z Tobą spotkać w Toruniu!!! ( Elbląg jakoś nam nie wychodzi!)
Piskalu, nie o moje nocne zdjęcie chodzi (pl Rapackiego), tylko Twoją historyczną pocztówkę...
WUKA
www.wukowiersze.pl
Pomnik Zwycięstwa lub Poległych
- stał w latach 1880-1920 na Placu Teatralnym. Wysoki, smukły pomnik o kształcie gotyckiej wieży kościelnej zbudowano dla uczczenia poległych w pruskich wojnach z Danią w 1864 roku, Austrią w 1866 roku i Francją w latach 1870-1871; zwany przemiennie Pomnikiem Poległych i Pomnikiem Zwycięstwa. Zdobiony był bogatą dekoracją ceramiczną, rzeźbami i weneckimi mozaikami ze scenami z bitwy pod Chateaux. W okresie międzywojennym na jego miejscu planowano zbudować Obelisk Niepodległości Polski.
A na piwo w Jadwidze jak najbardziej!
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki