Teraz tak patrze na ta fotke ze to auto na niej to tez jakas skoda wiec model bedzie pasowal![]()
Teraz tak patrze na ta fotke ze to auto na niej to tez jakas skoda wiec model bedzie pasowal![]()
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Czy do taaakiego GPS'a skodę dają jako "gratis"?
Państwo dość silne, by Ci wszystko dać jest dość silne, by Ci wszystko odebrać
Buba taki model mam !!!....podwędze wnukowi i masz
![]()
No waypointem będzie początek śladu chyba?
A da się wywalić z mapy wszystko co nie jest drogą i warstwicą?po kiego grzyba tam tyle tego naćpali!
Wgrałam jeszcze mapę Gruzji, tę to chyba jakiś nekrofil składał, bo z tryliard ikonek pt cmentarz jest, i nic więcej prawie;-))))
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
Jeżeli zawsze ruszasz z domu, to w GPSie musi być ten waypoint raz na zawsze zapisany. W innym przypadku przed ruszeniem w drogę zawsze zapisujesz aktualną pozycję, do której chcesz wrócić. Nazywasz ten waypoint np. BAZA i później jak po sznurku GPS Cię do niego zaprowadzi. Tak jest najprościej.
Na początek musisz znać dwie funkcje:
1/ Zapisanie punktu, w którym się znajdujesz przed wyruszeniem w w drogę.
2/ Ustawienie nawigowania do konkretnego punktu np. do domu.
Ostatnio edytowane przez andrzej627 ; 04-04-2012 o 23:45
Kłania się nisko jeden z ćpających:)
Mapa UMP jest tworzona (i bezpłatnie udostępniana) przez grono pasjonatów. I cały czas trwa dyskusja, co umieszczać, a no nie. Punktem dyskusyjnym były nawet rodzaje dróg, jakie powinny się tu znaleźć. Skrajni automobiliści głosowali tylko za takimi drogami, którymi da się przejechać samochodem. Ja byłem w stronnictwie piechurów i dzielnie rysowałem wszystkie ścieżki dla sarenek. Dziś jest kilka wariantów mapy - automobiliści mogą pobrać mapy bez ścieżek i innych drobiazgów.
Podobna dyskusja była (i ciągle trwa) o zakresie obiektów, jakie nanosimy na mapę. Bo jednych interesują bunkry i okopy, innych cerkwie i zamki, jeszcze innych stacje paliw, hotele i bankomaty lub szkoły, biblioteki i kina. Aby nikt nie był pokrzywdzony, na mapie znalazło się wszystko.
W podsumowaniu: UMP to nie tylko sieć dróg, to kompendium krajoznawcze Polski i coraz bardziej nie tylko Polski. Dla wędrowca górskiego pożytecznymi elementami są szczyty, potoki, punkty widokowe, schrony przeciwdeszczowe, pola namiotowe, schroniska, agroturystyka, cerkwiska, zabytki, osobliwości przyrodnicze itp.
Jeśli tego nie polubisz, możesz po prostu nie oglądać. Jeśli chcesz tylko wracać po śladach, zwiększ skalę mapy i będziesz miała tylko drogi. Wejdź sobie też w „Konfigurację”, potem „Mapa” i „Zaawansowane ustawienia”. Tu można ustawić szczegółowość.
A gdybyś jednak chciała koniecznie powyrzucać te wszystkie "po kiego grzyba" – możesz to zrobić i korzystając ze źródeł mapy UMP (są dostępne nieodpłatnie), skompilować własną mapę. Opis, jak to zrobić, wykracza poza tematykę naszego forum. Odsyłam do „Garniaka”.
Waypointem będzie początek śladu, jeśli przed rozpoczęciem wędrówki ustawisz tam waypointa. Wracanie po tracku nie jest najlepszym pomysłem. Po pierwsze, urządzenie wykonuje okresowo archiwizacje tracka, czyli pewien odcinek jest przenoszony do archiwum a wyświetla się tylko ostatnia część. Wtedy początku nie widzisz. Dodatkowo – do waypointa możesz nawigować, ze wszelkimi dobrodziejstwami tego mechanizmu.
Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 05-04-2012 o 10:21 Powód: lit.
No właśnie nie chcę tego oglądać;-)zaśmieca mi obraz, powiększanie nic nie daje, ikonki też się powiększają.
dlatego się pytam jak to wywalić;-)
Miałam nadzieję, że może to jest jakieś prostsze, jeden dwa klicki i gotowe;-) swojej mapy na pewno nie stworzę-jestem noga z komputera.
Z tym waypointem teraz rozumiem-dziękuję!
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
We wszystkich spotykanych Garminach symbole POI miały stałą wielkość, niezależnie od skali. W Twoim modelu jest inaczej?
A możesz mi wskazać taki rejon na mapie UMP (poza terenami miast), gdzie razi natłok POI? Najlepiej współrzędne, ale może też być nazwa wioski lub co tam wymyślisz. Może jakiś szalony kartograf uprawiał tam jakąś radosną twórczość? Daj namiar, zobaczymy. Bo ja raczej odczuwam niedosyt dodatkowych informacji, które na terenach pozamiejskich - w porównaniu z mapami papierowymi - są ubogie.
Krysiu, zajrzałaś do dokumentacji ?
Zobacz na str. 23: Map Setup, Advanced Map Setup, Detail - tutaj możesz wybrać poziom szczegółowości wyświetlania.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)