Kłania się nisko jeden z ćpających:)
Mapa UMP jest tworzona (i bezpłatnie udostępniana) przez grono pasjonatów. I cały czas trwa dyskusja, co umieszczać, a no nie. Punktem dyskusyjnym były nawet rodzaje dróg, jakie powinny się tu znaleźć. Skrajni automobiliści głosowali tylko za takimi drogami, którymi da się przejechać samochodem. Ja byłem w stronnictwie piechurów i dzielnie rysowałem wszystkie ścieżki dla sarenek. Dziś jest kilka wariantów mapy - automobiliści mogą pobrać mapy bez ścieżek i innych drobiazgów.
Podobna dyskusja była (i ciągle trwa) o zakresie obiektów, jakie nanosimy na mapę. Bo jednych interesują bunkry i okopy, innych cerkwie i zamki, jeszcze innych stacje paliw, hotele i bankomaty lub szkoły, biblioteki i kina. Aby nikt nie był pokrzywdzony, na mapie znalazło się wszystko.
W podsumowaniu: UMP to nie tylko sieć dróg, to kompendium krajoznawcze Polski i coraz bardziej nie tylko Polski. Dla wędrowca górskiego pożytecznymi elementami są szczyty, potoki, punkty widokowe, schrony przeciwdeszczowe, pola namiotowe, schroniska, agroturystyka, cerkwiska, zabytki, osobliwości przyrodnicze itp.
Jeśli tego nie polubisz, możesz po prostu nie oglądać. Jeśli chcesz tylko wracać po śladach, zwiększ skalę mapy i będziesz miała tylko drogi. Wejdź sobie też w „Konfigurację”, potem „Mapa” i „Zaawansowane ustawienia”. Tu można ustawić szczegółowość.
A gdybyś jednak chciała koniecznie powyrzucać te wszystkie "po kiego grzyba" – możesz to zrobić i korzystając ze źródeł mapy UMP (są dostępne nieodpłatnie), skompilować własną mapę. Opis, jak to zrobić, wykracza poza tematykę naszego forum. Odsyłam do „Garniaka”.
Waypointem będzie początek śladu, jeśli przed rozpoczęciem wędrówki ustawisz tam waypointa. Wracanie po tracku nie jest najlepszym pomysłem. Po pierwsze, urządzenie wykonuje okresowo archiwizacje tracka, czyli pewien odcinek jest przenoszony do archiwum a wyświetla się tylko ostatnia część. Wtedy początku nie widzisz. Dodatkowo – do waypointa możesz nawigować, ze wszelkimi dobrodziejstwami tego mechanizmu.

Odpowiedz z cytatem