No nie wiem jak w podmiejskim, na razie patrzyłam na miasto, bo tam jadę.
Jak naniosę jeszcze tam kesze to już w ogóle będzie nieczytelne.
Tam w tym miejscu co piszecie to usunęłam z Czech te cienie (reliefy). Zaraz zobaczę czy cmentarze i inne sklepy też są do usunięcia.
O dzięki, dałam najniższą z możliwych, tylko teraz pytanie...czy właśnie wywaliłam te znaczki, czy również polne dróżki?
edit:
znaczków w mieście nie wywaliłam, więc ciekawe co wywaliłam
Ostatnio edytowane przez Krysia ; 05-04-2012 o 22:39
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
Czy może ktoś potwierdzić że elektroniczny kompas czy to w Oregonie czy eTrex 30 wariuje przy jeździe rowerem? Przymierzałem się do kupna eTrex 20 ale gdy się głębiej zastanowiłem to doszedłem do wniosku że te wyznaczanie kierunków z kompasu na podstawie danych z satelitów bardzo często może przyprawić o zawrót głowy. Zwłaszcza przy automatycznym ustawianiu się mapy do kierunku marszu lub jazdy. W trudnych warunkach odbioru (las, gęsty podszyt) taki kompas chyba się nie sprawdza i mapa może skakać po ekranie, zwłaszcza przy powolnym marszu przez krzaki i wykroty na bagnach w lesie. Kompas elektroniczny jest tutaj chyba lepszym rozwiązaniem. Proszę o poradę. Zamierzam używać Etrexa 20 lub 30 do jazdy rowerem oraz do trekkingu po puszczy
Witaj.
Wiele lat używam Oregona 300.
W czasie podróży praktycznie z nim się nie rozstaję....
Od kilku miesięcy używam Go również podczas jazdy na rowerku.
Powiem tylko tyle: razem z uchwytem Touratech jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
Owszem, można dyskutować o nierewelacyjnym wyświetlaniu ekranu, ale przecież on ma wskazywać lub zapisywać drogę.
Poza tym i tak zerkamy na niego tylko w momencie pierwszego piknięcia
i ewentualnie po następnych piknięciach żeby potwierdzić kierunek jazdy.
Rozpisałem się trochę za mocno :)
Jeśli chodzi o kompas to nie stwierdziłem dziwnego zachowania czy jak to piszesz wariacji.
Muszę również stwierdzić, że mapka mi nie skacze po ekranie i nie mam również zawrotów głowy :D.
Z tego co wiem to eTrex 20 nie posiada elektronicznego kompasu, Oregon już tak.
Najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby ( to oczywiście moje zdanie ) zakup używanego Oregona 300
i zaktualizowanie oprogramowanie do najnowszego z obsługą map "jnx".
Pozdrawiam
Ja używam od niedawna modelu Garmin Oregon 450 [tu był link] i bardzo sobie chwalęMoim zdaniem w GPS-ach lepiej dołożyć trochę, bo tania chińszczyzna nie nadaje się do niczego.
Ostatnio edytowane przez Hero ; 26-07-2013 o 21:26 Powód: regulamin
Mam Garmin etrex H (300zł? o ile pamiętam) i jestem zadowolony.
Jak ma się papierową mapę kompatybilną to wystarczy, a z lokalizowaniem nie ma problemów w gęstym lesie, a nawet wewnątrz domu czy samochodu. Jest też dokładny (czasem potrzebuję znaleźć nawet konkretne drzewo i nie mam problemu).
Może dlatego, że to tania tajwańszczyzna, a nie chińszczyzna ^^
Polecam Garmina 62s tutaj ciekawy test tegoż urządzenia: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=8524
Sam mogę od siebie dodać, że jestem z niego bardzo zadowolony, użytkuję go prawie 3 lata i nie doszukałem się wad, które przeszkadzałyby zwykłemu użytkownikowi. Na Bieszczady jest idealny - nie gubi sygnału nawet w bardzo gęstych krzakach :)
A już jest na rynku Garmin Monterra. Warto poczytać o jego możliwościach https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-s...rod113522.html
Szybka ocena przydatności dla wędrowca pieszego:
- Zalety: Duży wyświetlacz, system Android, na którym można korzystać z wielu innych programów, można stosować różne standardy map rastrowych, więc nie tylko z mapy "pod Garmina"
- Wady: Duże wymiary, duży ciężar - 375 g. Dla porównania Oregon - 200g, eTrex 20 - 140 g. Poleciłbym raczej dla motocyklistów
Oj tam, oj tam, zaraz tam duży ciężar, ale robi też za aparat fotograficzny z przeglądarką i kamerą, ma też podwójne baterie, dyktafon, MP3, odtwarzacz video. Przecież to wszystko i tak nosi się w plecaku, więc jest zysk na wadze. :)
Fakt i na motor też się nada. Ooooooo i jeszcze jedna zaleta!
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)