Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Winnica w sercu Biesów??

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2012
    Rodem z
    z Puńczy...

Domyślnie Odp: Winnica w sercu Biesów??

...większość wędlin/kiełbas w sprzedaży tak naprawdę nie widziało dymu...są maczane w jakimś ala paskudztwie imitującym wędzonkę...sama chemia,wędlina taka długo nie poleży nawet w lodówce,robi się obślizgła,zmienia kolor...wędzenie to pewien proces...zanim powieszę pętka w wędzarce rozpalam ogień i nagrzewam wędzarkę do odpowiedniej temperatury,dopiero wieszam kiełbasy i tak bez dymu osuszamy je ok 50min,następnie dokładamy mokrego drzewa i wędzimy już dymem gorącym,róznie to bywa ok 4 godz.wędzimy tylko drewnem liściastym,najczęściej olchowym,teraz miałem np.śliwy...dobrze uwędzona kiełbasa może leżeć dość długo,a czym starsza tym lepsza...
    zanim będę miał pierwszy owoc z winnicy,to teraz robię wina owocowe,np.w ubiegłym roku w lipcu nastawiłem nastaw z czarnej porzeczki ok.50litrów...powiem Wam,że zostało może 5 litrów,niestety jest zaj.......w przyszłym roku postaram się nastawić ok.100litrów z tym,ze może część z wiśni...taka ilość pozwoli mi już odkładać kilkanaście litrów do starzenia,do starzenia wina jak i destylatów używam dębu francuskiego lub niemieckiego,są to specjalnie opiekane wiórki dębowe,które zalewamy.
    Zobaczcie na tej fotce,jak pięknie na ściankach kieliszka widać strużki alkoholu...niebo w gębie
    SDC12109.jpg

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Wągrowiec

Cytat Zamieszczone przez Pełta Zobacz posta
    np.w ubiegłym roku w lipcu nastawiłem nastaw z czarnej porzeczki ok.50litrów...powiem Wam,że zostało może 5 litrów,niestety jest zaj.......w przyszłym roku....
    skąd ja to znam ale przy tym można silną wolę trenować :)

Bieszczadnik Awatar Konrad783
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    Rzeszów/Kielanówka

Z plantacji ukrytych w jakiejś zapadłej głuszy to czytałem w którejś z gazet o śmiałkach uprawiających konopie indyjskie :) . Odnośnie wędlin wszystko co jest produkowane masowo jest jakby to powiedzieć delikatnie niewyszukane, na drugim końcu jest produkcja własna, człowiek wie co dodaje i jeżeli ma jakieś sprawdzony przepis najlepiej od dziadka albo jeszcze starszy to wychodzą specjały nie z tej ziemi. Po środku są jeszcze małe masarnie, rodzinne interesy produkujące na miarę swoich możliwości gdzie można kupić "prawdziwe" smaczne wyroby. Nie chcę robić reklamy ale osoby mieszkające w okolicach Rzeszowa może mieli przyjemność trafić na produkty z "góry ropczyckiej" ciężko znaleźć w sklepie ale jak się trafi to palce lizać.

diabel-1410
    Guest

Jak widzę kolejny smakosz nam sie na forum trafił Ponieważ lubisz smakować swojskich wyrobów to powinieneś spróbować smereczczanki.Jestem wrogiem mocnych alkoholi ale raz do roku przywożę stamtąd kilka litrów tego napitku i częstuję nim znajomych i siebie Pycha

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2012
    Rodem z
    z Puńczy...

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    Jak widzę kolejny smakosz nam sie na forum trafił Ponieważ lubisz smakować swojskich wyrobów to powinieneś spróbować smereczczanki.Jestem wrogiem mocnych alkoholi ale raz do roku przywożę stamtąd kilka litrów tego napitku i częstuję nim znajomych i siebie Pycha
    ...mam rozumieć,że ta ,,smereczczanka,,,to inaczej taka miejscowa księżycówka?...ja np.jestem chwalony za swoją cytrynówkę,oczywiście na własnym destylacie...a pochwalić się jeszcze mogę nalewką z owoców bzu czarnego z dodatkami z którymi robię(tajemnica pilnie strzeżona) w smaku do złudzenia przypomina wisniówkę,tak twierdził kolega...z tym,że z owocem czarnego bzu jest czasami problem,nie każdego roku ładnie dojrzewa...może w tym...suuuper też mi wychodzi jarzębiak,tylko trzeba poszukać korali gdzieś z dala od dróg,no i jarzębinę trzeba przed zalaniem obowiązkowo przemrozić w zamrażalce i sparzyć wrzątkiem a...wtedy....palce lizać,ale musi postać,jak ze wszystkim...cierpliwość,cierpliwość,cierpliwo ć...
    ...pasował by mi np.objazd Bieszczad ala ,,siedem smaków Biesów,,...niczym cudów...nie głupi pomysł
    Ostatnio edytowane przez Pełta ; 09-03-2012 o 19:03

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Piastowy

powstała duża winnica na Pogórzu Dynowskim, niedaleko Kamieńca, jest na wysokości powyżej 400 m n.p.m. (na oko), klimat tam jest porównywalny z niższymi partiami Bieszczadów (teraz leży śnieg w okolicy winnicy), więc może się doczekamy bieszczadzkiego wina

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2012
    Rodem z
    z Puńczy...

...oprócz posadzonych w ubiegłym roku winorośli odmiany Solaris...dzis zamówiłem kolejne sadzonki...są to odmiany Kristaly,Muskat Odeskij i Jutrzenka,posłużą mi do kupażowania z Solarisem.Zamówione sadzonki tym razem posadzę jesienią,gdyz obecnie osoba która je produkuje,będzie je ukorzeniać...zresztą gdyby byli chętni,a nie jest to tajemnicą,więc podaję kontakt do tej osoby,a powiem tylko tyle,że oferowane sadzonki są piękne,grube i zdrowe a osoba godna zaufania,gdyż wiele osób z pewnego forum zaopatruje się u niego,100%zadowolenia,osoba ogólnie b.szanowana i dość skrupulatna,uczciwa...niestety trzeba już się kontaktować jeśli są chętni,Kapitan prześle Wam ofertę,co ew.będzie miał
    http://winnica.bloog.pl/?ticaid=6e30b nie jest to żadna reklama,poprostu jak daję rady/kontakty to po kolezeńsku uczciwie...
    Człowiek może wytrzymać tydzień bez picia, dwa tygodnie bez jedzenia, całe lata bez dachu nad głową, ale nie może znieść samotności

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2012
    Rodem z
    z Puńczy...

...dzisiaj przyszedł czas na degustację jednej z moich próbek koniaku...noo,jest dobry...o żesz...na koci ogon,jest zaj....czy!...pochwalę się,że niema w nim ani grama karmelu!,wszystko co osiągnołem,jest tylko i wyłącznie pochodzące z tanin dębu...takiego alkoholu,nigdzie się nie dostanie...jako ciekawostkę powiem,że koledzy którzy mieli przyjemność go spożyć,wycenili mi butelkę 0,5l na 40 zetauczen.gif...ale niemam zamiaru narazie sprzedać ani jednej mojej butelki...
    tuż obok,wczorajszy mój wyrób a mianowicie tzw.kiełbasa słoikówka...proste,pyszne i długo można przechowywać w zapasteryzowanym słoiku...smacznego!
    Mario
    SDC12312.jpgSDC12309.jpgSDC12314.jpg
    moje eksperymenty opieram na francuskich płatkach dębowych,specjalnie wyselekcjowanego dębu,używanego w bednarstwie
    Ostatnio edytowane przez Pełta ; 01-04-2012 o 16:40
    Człowiek może wytrzymać tydzień bez picia, dwa tygodnie bez jedzenia, całe lata bez dachu nad głową, ale nie może znieść samotności

Bieszczadnik Awatar Jaro
    Na forum od
    02.2004
    Rodem z
    50°02'11''N 21°59'02,6''E

A ja trochę pospamuję http://winiarzepodkarpacia.pl/index....-news&Itemid=2
    Ja się zapisałem, gorzej bo ostatnia niedziela nakłada się z Kimbem, ale jakoś dam radę.
    Pozdrawiam
    Jaro

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2011
    Rodem z
    Warszawa

wino Bieszczady jest ok, kiedyś wino Połoniny (nieco migdałowy bukiet) ...no i przebój lat ostatnich Beczka Wiśnia....do tej ostatniej spirytus i kolorek i jakieś landynki wystarczą, nie trzeba szczepów winogron

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)