Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Obyś nie spotkał Polaków...

Mieszany widok

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Domyślnie Odp: Obyś nie spotkał Polaków...

Ale ja Ci mówię, że to nie jest związane z nacją!
    Zacznij jeździć po świecie pozbędziesz się kompleksów.
    Bo to są nasze kompleksy tylko i wyłącznie.
    I nie jest z nami tak źle jak o sobie myślimy.
    Co nie zmienia faktu, że zło trzeba piętnować i się na nie nie zgadzać, i głośno o tym mówić.
    Ale na litość boską, naprawdę nie wiązać tego z narodowością.
    Bo bydło występuje w każdym narodzie niestety.
    Widziałam fajną reklamę kiedyś, właśnie skierowaną do zakompleksionych Polaków, w skrócie leciała tak: jesteś potomkiem bohaterów, bądź z tego dumny.
    Badźmy dumni, walczmy ze złem,a będzie go dużo mniej. Bo kulturę się wynosi z domu. Czego nie nauczymy Jasia, tego Jan nie będzie umiał. Ale to samo tyczy się małego Johnigo i dużego Johna.
    Tak myślę.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Zacznij jeździć po świecie
    Krysiu, ja mieszkałem rok za granicą. Nie wmuszaj we mnie proszę kompleksów, akurat tych związanych z narodowością nie mam, i zejdź z tej gadki o przodkach-bohaterach bo to nie ma nic wspólnego ze śmieceniem w schroniskach. Weźmy się za siebie, to wszystko.
    Czterech panów B.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Ze śmieciami nie ma nic wspólnego, ale z kompleksami i owszem.
    Jeździć po świecie mam na myśli po różnych krajach, nawet i na parę dni, ale żeby poznać inne nacje , innych ludzi, inne kultury i co?
    Ano okaże się, że wszyscy jesteśmy bardzo podobni!
    To samo nas śmieszy, to samo smuci, te same problemy.
    I tak samo występują źli ludzie.
    Ja akurat jestem optymistką i widzę zmianę na plus.
    Może nie w górach, bo nie byłam świadkiem nigdy takich chamskich zachowań, więc co się miałoby poprawić.
    Ale tu u mnie: jeszcze 10 lat temu jak się jechało przez wieś to brud. Chyba jakieś wyścigi robili, kto więcej gratów na podwórku zgromadzi i im one będą w większym bałaganie tym lepiej. To samo z błotem.
    A teraz?Mało które gospodarstwo tak wygląda.
    Nawet jak jest biedne, to jest czysto, podwórko zagrabione itd.
    Więc są zmiany na plus.
    Choć nie wiem jak się będzie zachowywać fala młodych wychowywanych bezstresowo...
    może mój optymizm runie;-)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Jeździć po świecie mam na myśli po różnych krajach, nawet i na parę dni, ale żeby poznać inne nacje , innych ludzi, inne kultury i co?
    No przez parę dni w obcym kraju to tak poznasz jego nację i jej kulturę że hoho!

Ale do rzeczy.

Ano okaże się, że wszyscy jesteśmy bardzo podobni!
    To bezsprzecznie prawda. Ale podam Ci przykład - poznałem kiedyś pewnego Japończyka, który będąc namiętnym palaczem nosił przy sobie popielniczkę. Nigdy nie strzepnął popiołu na ulicę, na trawnik, "pod siebie" - zawsze do tej wyciągniętej z kieszeni popielniczki (wyglądała jak maleńka latarka z pustym miejscem po bateryjkach). I twierdził, że tak u niego jest, ludzie noszą popielniczki i nie śmiecą na ulicach. Dla odmiany Włosi w tamtym czasie papierosami, niedopałkami i popiołem ozdabiali każde miejsce, na przystanku autobusowym w Mediolanie stało się na niedopałkach. Czy to oznacza, że Włosi są gorsi od Japończyków? Absolutnie nie! Po prostu Japończycy nauczyli się bardziej dbać o porządek.

I o tym właśnie mowa, nie o dzieleniu narodów na lepsze czy gorsze, tylko o wyrobieniu pewnych nawyków i zwyczajów. Podlewanie tego narodowym sosem, zakładanie rogatywki i stawianie kosy na sztorc to przegięcie. Jak ktoś zwróci nam uwagę, że śmiecimy, to nie podnosi ręki na nasze świętości i na naszych bohaterów - nie chce po prostu naszych śmieci na środku schroniska.

Nasze nawyki na szczęście już się zmieniają, ja też mam wrażenie, że jest lepiej. Ale jeszcze nie jest dobrze.
    Czterech panów B.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez bartolomeo Zobacz posta
    Ale podam Ci przykład - poznałem kiedyś pewnego Japończyka, który będąc namiętnym palaczem nosił przy sobie popielniczkę. Nigdy nie strzepnął popiołu na ulicę, na trawnik, "pod siebie" - zawsze do tej wyciągniętej z kieszeni popielniczki (wyglądała jak maleńka latarka z pustym miejscem po bateryjkach). I twierdził, że tak u niego jest, ludzie noszą popielniczki i nie śmiecą na ulicach. Dla odmiany Włosi w tamtym czasie papierosami, niedopałkami i popiołem ozdabiali każde miejsce, na przystanku autobusowym w Mediolanie stało się na niedopałkach. Czy to oznacza, że Włosi są gorsi od Japończyków? Absolutnie nie! Po prostu Japończycy nauczyli się bardziej dbać o porządek.
    Mój mąż, który jest niestety namiętnym palaczem nosi taką zamykaną na klapkę popielniczkę na wspinaczki w Tatrach, bo na stanowisku lubi sobie zakurzyć, ale peta potem zabiera do tej popielniczki.
    Ale też nie wszyscy tak mają i stąd potem stanowiska na drogach w Tatrach zaśmiecone petami. Pfuj.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)