Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Bieszczady w PRL-u

Mieszany widok

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Domyślnie Odp: Bieszczady w PRL-u

Trzecia, najnowsza i zarazem ostatnia część niezwykle popularnych reportaży o Bieszczadach autorstwa Krzysztofa Potaczały. Zbiór ilustrowanych opowieści spiętych klamrą czasu lat 70., 80., a nawet sięgającą niekiedy nieco poza peerelowską rzeczywistość.
    Historie, których próżno szukać w powszechnie znanej literaturze, pokazujące ludzi i wydarzenia, bez których Bieszczady byłyby uboższe. Przywołane z zakamarków ludzkiej pamięci i pożółkłych już nieco kart historii opowieści o kwaterze Klanu Kowbojów i Trampów spod Baligrodu, o „kolczastej” granicy strzeżonej sierpem i młotem, o skazanych z więziennych Oddziałów Zewnętrznych, o żołnierskim trudzie budowania wąskotorowej kolejki, o samotnych wędrówkach żubra Pulpita czy o przystanku Rainbow Family w Tworylnem pozwolą zobaczyć Bieszczady, jakich już nie ma – pachnące dzikością i wolnością. „Bieszczady w PRL-u 3” to dwanaście soczystych, przyprawionych szczyptą humoru reportaży o prawdziwym, bieszczadzkim życiu.

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Byłem akurat dzisiaj w księgarni BOSZ w Rzeszowie i na pytanie kiedy będzie książka pani z obsługi zrobiła oczy ale faktycznie na stronie wydaw. już jest tyle że bez ceny także trzeba jeszcze poczekać a chyba warto bo dwie poprzednie części były ciekawe , no ale z pustymi rękami nie wyszedłem bo zawsze są jakieś zaległe tytuły do przeczytania.

Bieszczadnik Awatar creamcheese
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez slawek71 Zobacz posta
    no ale z pustymi rękami nie wyszedłem bo zawsze są jakieś zaległe tytuły do przeczytania.
    Jak w tym dowcipie...przyszedłeś po tampony a wyszedłeś z łodzią motorową...
    A poważnie...też czekam na ciąg dalszy. Tak jak na Wiktorowicza, który podobno coś miał wydać po "Tłumaczach..."

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Zakupiłem , przeczytałem a raczej wchłonąłem w mgnieniu oka ,fajne i ciekawe historie , archiwalne zdjęcia i różne ciekawostki np. dowiedziałem się że żubr Pulpit przechadzał się po miejscowości koło Rzeszowa w której obecnie mieszkam . Szkoda tylko że taka krótka no i chyba ostatnia.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)