Problem w tym, że tych współczesnych, porównywalnych map tzn. w skali 1:50000 jest nie za dużo. Wszystkie mi znane to raptem 3 (słownie sztuk trzy): "Gorgany, Poł. Krasna, Świdowiec", "Użański Park Narodowy" i ukraińska "Centralne Gorgany" - o jakości i aktualności tej ostatniej to raczej wolę nie wspomnać. Z kolei przedwojenne WiG-ówki (w skli 1:100000 oczywiście), chociaż na swoje czasy b. dobre - to w konfrontacji z opinią na temat trasy lokalych mieszkańców do niczego się nam nie przydadzą - przedstawiają np. dawno nie istniejące już obiekty i drogi. Inne współczesne mapy (ukraińskie, jak mniemam), czyli np te w skali 1:75000 są oczywiście nowe, ale przedstawiają np. przebieg szlaków, który ma się nijak do tego istniejącego w rzeczywistości, a co do ich dokładnośći - tzn. ilosć szczegółw potrzenych do turystycznej orientacji jest wprost znikoma, tak wiec co najwyżej mogą mniej wprawnego i przygotowanego turystę wpędzić w poważne tarapaty. Są jeszcze oczywiście Bieszczady Wschodnie 1:100000 i Czarnohora 1:60 000 - i tez nie są to mapy (mimo oczywiscie wielkigo wkładu pracy na pewno w nie włożonego), które można by nazwać "mapami marzeń" - chociaż z pewnoscą są znacznie lepsze niż ukarińskie siedemdziesiątki piątki, zwłąszcza mapa Czarnohory.
Reasumując - tylko dwie pierwsze mapy wymienione prze ze mnie są faktycznie lepsze (wykonane są zresztą zapewne na podkładzie tych sowieckich). A co z resztą terenu ukraińskich Karpat? Zalinkowałem wiec tą stronę w nadziei, że tym samym ułatwię wytrawnemu turyście (czyli takiemu, któremu potrzebna jest raczej jak najdokładniejsza mapa, niz jak najwiecej "mylnych" szlaków, tak żeby mógł w każdej chwili zlokalizować swoją pozycję i planować dalszą trase) nieużywajacemu GPS-ów i innych wspólczesnych wynalazków. Wiem, co piszę, gdyz ja np. nie używam nie tylko GPS-u (który cokolwiek "odmóżdża"), ale także np. kompasu i jak najszczegółowsza mapa to dla mnie podstawa. Zresztą, nich każdy oceni, czy te mapy będą mu przydatne,czy nie. Nie ma przecież obowiązku ich pobierać.

Odpowiedz z cytatem
Zakładki