Wiesz Don Enrico, teraz to już kompletnie nie rozumiem, do czego pijesz.
Przede wszystkim internet nie jest moim jedynym źródłem informacji o mapach, zaryzukuję nawet stwierdzenie, że mapy (nie tylko Karpat, ale tych gór przede wszystkim) to moje największe życiowe hobby.
Mapy ukraińskich (i nie tylko) Karpat kolekcjonuję od dawna (przynajmniej dwadzieścia kilka lat z mojego obecnie trzydziestopięcioletniego żywota) i większość z nich, jaka była dostępna w Polsce w tym okresie przewinęła się przez moje ręce, a że mieszkam w dość dużym mieście, gdzie istnieją specjalistyczne księgarnie mapiarskie, nie miałem z ich dostępnością raczej żadnego problemu. Tak więc internet (który przeglądam dopiero od poczatków pierwszej dekady obecnego wieku) i wiadomości w nim zawarte stanowiły zawsze raczej uzupełnienie do wiedzy wyniesionej właśnie z map, książek itp. Wszystkie te strony, które zalinkowałeś już oczywiście wcześniej widziałem i czytałem ( zresztą wiadomości na temat map czerpałem także z innych forów traktujących o tematyce wschodniokarpackiej i szeroko rozumianej - górskiej, ze stron uraińskich, rumuńskich etc.) tak więc raczej nic z tego co tu podałeś nie stanowi dla mnie zaskoczenia. Powiem więcej - jest tam sporo linków m in. do stron/serrwerów przechowujących sowieckie mapy sztabowe, ale zwróć uwagę - tylko setek. Strony traktujące o mapach w skali 1:50000 albo wygasły, albo oferują zakup tych map za jakąś tam sumę w dolarach (mapy te były do ściągnięcia ze stron poehali.org za darmo jeślili dobrze pamiętam do okolic roku 2005, czy 2006, potem zrobiły sie płatne). Ponieważ wiem (nie tylko z tego forum, ale i z innych), że istnieją osoby podobne mnie, które się nie załapały i nie zdążyły sobie zassać na dysk tych "kultowych" pięćdziesiątek w okresie, kiedy były one bezpłatne, tak więc jak tylko udało mi się w sieci znaleźć stronę oferującą je za darmo, od razu podzieliłem się ta wiadomością. I tyle. Żadnego chwalenia sowieckiego sztabu generalnego i map przez niego wydanych tam nie było. Na wszelki wypadek jednak zacytuję mojego pierwszego posta w tym temacie w całości:
Mam nadzieję, że wyjaśniłem sprawę.Zamieszczone przez luki_

Odpowiedz z cytatem
Zakładki