Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Tarnów-Bieszczady

Bieszczadnik Awatar Mamcia DwaChmiele
    Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Tarnów-Bieszczady

A wypowiem się, bo niejako mam doświadczenie :)
    Przez pierwsze kilka lat przygody z Bieszczadami jeździłam tam tylko na jednodniowe wycieczki, bez noclegów. Mieszkałam wtedy w Dębicy - czyli rzut beretem od Tarnowa. Da się. Oczywiście mając własny środek transportu. Transportem kombinowanym to mało prawdopodobne.

Proponuję na początek Bukowe Berdo - krótka, przyjemna i bardzo efektowna wycieczka. Jedziecie do Mucznego, wychodzicie na Bukowe, schodzicie do Mucznego po śladach.
    W każdym bądź razie w moim przypadku to zadziałało

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Do @Triony
    Jeżeli organizacja wyjazdu Was przeraża / przerasta - to może wybierzcie się na wycieczkę zorganizowaną z przewodnikiem.
    Tak na szybko znalazłam w Internecie takie np. propozycje:

http://pttkkrosno.ayz.pl/index.php?f...how_all&no=200

http://tarnow.pttk.pl/aktualnosci/ka..._2012_duzy.pdf

To pierwszy link dotyczy wyjazdu Krosna dzisiaj !!!, drugi - wyjazdów z Tarnowa.

Wyjazd zorganizowany jest nieco droższy niż samodzielny (chociaż nie zawsze) a nie trzeba samemu nic robić - dobre dla początkujących.
    poza tym co jest fajne - poznaje się osoby o podobnych zainteresowaniach.

Bieszczadnik Awatar krzychuprorok
    Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

Triono jeśli wyjazd byłby w lipcu czy sierpniu to da się pojechać w Bieszczady na jeden dzień. Można skorzystać z połączenia Wrocław - Ustrzyki Górne. Wyjazd z Tarnowa o 4, powrót o 22.

triona
    Guest

Jimi : wycieczkę planujemy w połowie sierpnia i nie samochodem...:)
    Bartolomeo : Co do kosztów chodziło mi bardziej o takie kwestie jak opłata za wejścia na szlak, albo za bilet autobusowy.
    marmota : I szukam informacji nie tylko na tym forum... ; )
    Kurczaki, to forum jest straszne. Już nie wiem kto sobie ze mnie szydzi, a kto stara się pomóc...
    Pierwotny plan tej wycieczki był taki : wyjazd bardzo wcześnie rano pksem z Tarnowa, tak, żebyśmy na miejscu były około 8-9, trasa, która zajęłaby nam cały dzień, ale tyle, żebyśmy wrócił jeszcze tego samego dnia do domu. Miała to być podróż, która rozbudzi w nas pasję.Bo to aż żal, żeby takie piękne rzeczy na świecie były i przeżyć całe życie i nigdy czegoś takiego na własne oczy nie zobaczyć..
    A teraz staje się to ogromnie skomplikowana sprawa, która z obawy przed niepowodzeniem nie dojdzie do skutku?!... :)

Bieszczadnik Awatar krzychuprorok
    Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

Cytat Zamieszczone przez triona Zobacz posta
    Pierwotny plan tej wycieczki był taki : wyjazd bardzo wcześnie rano pksem z Tarnowa, tak, żebyśmy na miejscu były około 8-9, trasa, która zajęłaby nam cały dzień, ale tyle, żebyśmy wrócił jeszcze tego samego dnia do domu.
    Jest to wykonalne, tak jak wcześniej napisałem autobusami Wrocław - Ustrzyki Górne, Ustrzyki Górne - Wrocław

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Bartolomeo : Co do kosztów chodziło mi bardziej o takie kwestie jak opłata za wejścia na szlak
    Na stronie parku znajdziesz wszystko na ten temat. Kliknij tylko na to co Cię interesuje.

albo za bilet autobusowy.
    Sprawdź e-podroznik, krz.prorok już drugi raz podpowiada jaki kurs może Ci spasować. A jeszcze lepiej telefon w rękę albo w ramach treningu przed wypadem w góry wycieczka na dworzec, ceny podawane w sieci mają zawsze adnotację, że są orientacyjne.
    Czterech panów B.

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj
    Bartolomeo : Co do kosztów chodziło mi bardziej o takie kwestie jak opłata za wejścia na szlak, albo za bilet autobusowy.
    Kurczaki, to forum jest straszne. Już nie wiem kto sobie ze mnie szydzi, a kto stara się pomóc...
    Pierwotny plan tej wycieczki był taki : wyjazd bardzo wcześnie rano pksem z Tarnowa, tak, żebyśmy na miejscu były około 8-9, trasa, która zajęłaby nam cały dzień, ale tyle, żebyśmy wrócił jeszcze tego samego dnia do domu. Miała to być podróż, która rozbudzi w nas pasję.Bo to aż żal, żeby takie piękne rzeczy na świecie były i przeżyć całe życie i nigdy czegoś takiego na własne oczy nie zobaczyć..
    A teraz staje się to ogromnie skomplikowana sprawa, która z obawy przed niepowodzeniem nie dojdzie do skutku?!... :)
    Rozumiem, że ten Tarnów to jakaś mała mieścinka/wioska bez internetu. I nie ma tam dworca PKS ani PKP. A jak dworce są, to wandale zniszczyli tabliczki.

A teraz poważniej.
    Wyprawa w Bieszczady wysokie na jeden dzień nie ma sensu. Chyba, że jak pisała Ci Basia, będzie to zorganizowany wyjazd np. przez miejscowy oddział PTTK itp.

No i jeszcze mała dygresja.
    Musicie uwielbiać tłumy/tłumska na szlaku.

Ale powodzenia

Pozdrawiam

P.s.
    Uwaga na rozkłady - Veolia wycofała wiele kursów PKS, albo skróciła trasy do Sanoka.
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 06-06-2012 o 17:51 Powód: tak mi psytło

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

no, bez przesady !!! ..domyślam się , że jesteś młoda..brak Ci jakiegoś tam doświadczenia..nawet bytności na forach.
    Ale z Tarnowa w Biesy nie jest daleko !!! To nie wyprawa w Himalaje. A my , tzw. starzy wyjadacze irytujemy się na takie infantylne podejście. Góry NIE GRYZĄ !! i radzę Ci trochę inwencji, fantazji i szaleństwa . Można wziąć do ręki mapę /zapewne wiesz co to.../ , przewodnik...O ile nie macie doświadczenia i obycia górskiego, radzę wybrać trasę łatwą , taką na parę godzin. Też bym się przychylał do propozycji Mamci, co do Bukowego . Widok ładny , trasa łatwa. Zapewne też będzie wielu wędrowców..., więc będzie wam rażniej , niż w jakieś głuszy .
    ŚMIAŁOŚCI ŻYCZĘ i radzenia sobie w oddaleniu od domu ! Świat jest duży...i wart poznania , podziwiania...

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

No to ja też przypnę swoją karteczkę w tym poradniku:
    Triono:
    przed tą swoją planowaną pierwszą wycieczką w Bieszczady:

po pierwsze: nie wczytuj się za bardzo w żadne fora. Najlepiej nie czytaj ich wcale. Bo im więcej będziesz czytać, tym więcej znajdziesz głosów, ze tam dokąd chcesz podążyć to właściwie nic ciekawego nie ma, bo to co ciekawe jest wyłącznie na Ukrainie, że połoniny są dla dzidziusiów a łazi tam wyłącznie bezmyślna obuta w klapki stonka. Po co masz się zniechęcać na starcie. NIE CZYTAJ!!! Do niczego tak naprawdę nie jest to potrzebne. Przynajmniej na Twoim etapie tj przed pierwszą tam wizytą.

po drugie: zaplanujcie na tę wycieczkę dzień prognozowany jako stabilny pogodowo. Nie słuchajcie, że w Bieszczady to tylko w górskich butach i ze zwojem ubrań w plecaku (inne na kapuśniaczek, inne na ulewę). Na jednodniową wycieczkę popularnym szlakiem w dobrej pogodzie, wystarczą wygodne buty z dobrą podeszwą.

po trzecie: nie studiuj szczegółowo żadnych map. Kup sobie jakąś tanią, dotyczącą Bieszczadów, obejrzyj tak mniej-więcej gdzie te Bieszczady są i postaraj się zlokalizować jakiś punkt, który Tobie się z nimi kojarzy. Pewnie Tarnica albo Chatka Puchatka. Moim zdaniem - jeśli zdecydujecie się na wariant jednodniowy (nie tak całkiem bez sensu i tańszy niż dwa dni, a poza tym nie wiem ile masz lat i czy np rodzice pozwolą Ci na dłuższy wypad) - Połonina Caryńska albo Połonina Wetlińska z Chatką Puchatka będzie w sam raz. Nie wiem, którędy jedzie ten przywołany tu wcześniej autobus Wrocław-UG ale może akurat tak, że wysiądziecie sobie z niego blisko wyjścia na te szlaki. Jeśli nie - to w okresie wakacyjnym bez problemu i czekania złapiecie busa (kilka złotych). Jeśli już tam będziecie to po raz drugi na króciutko zerknijcie na mapę, żeby wiedzieć skąd idziecie i dokąd zmierzacie a potem idźcie...tam dokąd idą ludzie (których w tym okresie będzie tam sporo). Ma to tę zaletę - że nie będziecie się denerwować, czy idziecie w dobrym kierunku. Trasa jest łatwa i niezbyt długa. Kiedy będziecie na górze spotkacie tam tłum ale ZAWSZE można znaleźć kawałek przestrzeni tylko dla siebie (no i zawsze warto uśmiechać się do ludzi napotkanych na szlaku). Popatrzcie wkoło - na te góry, lasy niebo, posłuchajcie wiatru, szumu traw. Jeśli Was to szybko znudzi, to nie zawracajcie sobie głowy - zejdźcie na dół, złapcie transport, wróćcie do domu i zapomnijcie o górach. Aaalllleee...jeśli poczujecie, że warto było, że szkoda że tak mało czasu, że jest pięknie...to...rozłóżcie mapę po raz trzeci. Popatrzcie na te góry dokoła i zlokalizujcie je na mapie a potem wyznaczcie sobie następny cel - może na dwa, trzy dni a może na tydzień. Potem wróćcie do domu, kupcie dobre buty...a potem jakoś samo się potoczy. Jeśli bieszczadzki bakcyl znajdzie grunt to już nie odpuści.

I czy to w ogóle dobry pomysł, żeby swoją przygodę z górami rozpoczynać właśnie w Bieszczadach?
    dwa razy bliżej niż Bieszczady leżą od Tarnowa Góry Pieprzowe - coś całkiem innego no ale w końcu góry - do treningu przed Waszą wyprawą w sam raz.

Powodzenia :)))))))

triona
    Guest

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    No to ja też przypnę swoją karteczkę w tym poradniku:
    Triono:
    przed tą swoją planowaną pierwszą wycieczką w Bieszczady:

po pierwsze: nie wczytuj się za bardzo w żadne fora. Najlepiej nie czytaj ich wcale. Bo im więcej będziesz czytać, tym więcej znajdziesz głosów, ze tam dokąd chcesz podążyć to właściwie nic ciekawego nie ma, bo to co ciekawe jest wyłącznie na Ukrainie, że połoniny są dla dzidziusiów a łazi tam wyłącznie bezmyślna obuta w klapki stonka. Po co masz się zniechęcać na starcie. NIE CZYTAJ!!! Do niczego tak naprawdę nie jest to potrzebne. Przynajmniej na Twoim etapie tj przed pierwszą tam wizytą.

po drugie: zaplanujcie na tę wycieczkę dzień prognozowany jako stabilny pogodowo. Nie słuchajcie, że w Bieszczady to tylko w górskich butach i ze zwojem ubrań w plecaku (inne na kapuśniaczek, inne na ulewę). Na jednodniową wycieczkę popularnym szlakiem w dobrej pogodzie, wystarczą wygodne buty z dobrą podeszwą.

po trzecie: nie studiuj szczegółowo żadnych map. Kup sobie jakąś tanią, dotyczącą Bieszczadów, obejrzyj tak mniej-więcej gdzie te Bieszczady są i postaraj się zlokalizować jakiś punkt, który Tobie się z nimi kojarzy. Pewnie Tarnica albo Chatka Puchatka. Moim zdaniem - jeśli zdecydujecie się na wariant jednodniowy (nie tak całkiem bez sensu i tańszy niż dwa dni, a poza tym nie wiem ile masz lat i czy np rodzice pozwolą Ci na dłuższy wypad) - Połonina Caryńska albo Połonina Wetlińska z Chatką Puchatka będzie w sam raz. Nie wiem, którędy jedzie ten przywołany tu wcześniej autobus Wrocław-UG ale może akurat tak, że wysiądziecie sobie z niego blisko wyjścia na te szlaki. Jeśli nie - to w okresie wakacyjnym bez problemu i czekania złapiecie busa (kilka złotych). Jeśli już tam będziecie to po raz drugi na króciutko zerknijcie na mapę, żeby wiedzieć skąd idziecie i dokąd zmierzacie a potem idźcie...tam dokąd idą ludzie (których w tym okresie będzie tam sporo). Ma to tę zaletę - że nie będziecie się denerwować, czy idziecie w dobrym kierunku. Trasa jest łatwa i niezbyt długa. Kiedy będziecie na górze spotkacie tam tłum ale ZAWSZE można znaleźć kawałek przestrzeni tylko dla siebie (no i zawsze warto uśmiechać się do ludzi napotkanych na szlaku). Popatrzcie wkoło - na te góry, lasy niebo, posłuchajcie wiatru, szumu traw. Jeśli Was to szybko znudzi, to nie zawracajcie sobie głowy - zejdźcie na dół, złapcie transport, wróćcie do domu i zapomnijcie o górach. Aaalllleee...jeśli poczujecie, że warto było, że szkoda że tak mało czasu, że jest pięknie...to...rozłóżcie mapę po raz trzeci. Popatrzcie na te góry dokoła i zlokalizujcie je na mapie a potem wyznaczcie sobie następny cel - może na dwa, trzy dni a może na tydzień. Potem wróćcie do domu, kupcie dobre buty...a potem jakoś samo się potoczy. Jeśli bieszczadzki bakcyl znajdzie grunt to już nie odpuści.

dwa razy bliżej niż Bieszczady leżą od Tarnowa Góry Pieprzowe - coś całkiem innego no ale w końcu góry - do treningu przed Waszą wyprawą w sam raz.

Powodzenia :)))))))

Dziękuję!! Chyba tego było mi trzeba!

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego wątku

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów