Sprawdzałem wczoraj, jakie opory wytwarza prądnica w piaście. Postawiłem rower do góry kołami i pokręciłem przednim kołem. Opory nie były duże, ale wyczuwalne. Pokręcone koło przestawało się kręcić znacznie wcześniej, niż w rowerze bez prądnicy. Potem wykręciłem koło, postawiłem na podłodze i próbowałem pokręcić osią za pomocą palców. Udało mi się to z ogromnym trudem. Czuć było, jak magnesy trzymają oś.
Można kupić rower, który wstępnie ma zamontowanych bardzo mało dodatków a dodatki sobie dobrać. Te dodatki, to błotniki, bagażnik, lampka przednia i tylna, prądnica, podpórki, osłonki, itp. W ten sposób "zlepimy sobie" rower lżejszy, niż te, o których rozmawialiśmy i często tańszy. Poza tym mamy jakąś radość w projektowaniu roweru dla siebie. Przed zakupem trzeba skonsultować w sklepie lub serwisie rowerowym, czy to, cośmy wybrali, będzie do siebie pasowało.
Skrajnym wariantem jest omówienie w dobrym sklepie-serwisie rowerowym naszych potrzeb i zmontowanie od podstaw roweru naszych marzeń:)

Odpowiedz z cytatem