"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
`Fajne pyliste drogi na twoich fotach! na pohybel asfaltom!` - skrobła Buba jakiś czas temu w tej relacji mej... I masz racje Buba! :D ...Na pohybel asfaltom :D więcej piachu, i takowoż było w ciągu dalszym :)...Z łąk tych wydostałem się (przecinając wcześniej kolejowe tory dawno nieużywane) do trasy 247 z Szubina na Kcynie albo na odwrót... Przeciąłem ją i dalej polem w stronę Pińska i tu musiałem zacząć korzystać z kolejnego arkusza mapy WZKart`u pod nazwa Nakło nad Notecią 1:100 000... Że bezdroża to i zakupić coś mocniejszego chciałem, kropnąć z jedną choć lufę żeby po tych piachach co się okazało co mnie czekały - a były i wtedy się już ich spodziewałem - rower pchać łacniej było :)... Okazało się jednak że w miejscowym sklepie nie dostanę, a po moim skwitowaniu: `Ano tak, przeca gorzelnie macie pod bokiem`, Pani rzekła:`No właśnie` ... I tyle... O `suchym pysku` w płyn nieodpowiedni, udało się mi jednak dojechać do wsi Słonawy, a z niech targać w lasach pomiędzy śródleśnymi wydmami w stronę drogi nr 241 :)...
Ostatnio edytowane przez Kusto ; 22-06-2012 o 10:48
Aha... W tym momencie, to znaczy w tamtym, wiedziałem już, że kieruje się na Osiek nad Notecią... ogromne tam jest wyniesienie w terenie, kolejna morena czołowa, na którą chciałem wjechać, nazwana Górą Dąbrową... kontynuując podróżowanie dojechawszy do trasy nr 241 wśród leśnych wydm i zapewne elfów (pewnie by się pokazały jakbym miał coś mocniejszego
) pokonałem tylko paręset metrów tą trasą w kierunku na Nakło nad Notecią i skręciłem na wieś Sipiory... Odpocząłem chwilę przy pobudowanych tu przy drodze stoliczkach zadaszonych z informacją że teren monitorowany i pojechałem dalej... Oto Sipiory na przedwojennej mapie:
P36_S25_Naklo.jpg
...trzeba poszukać...:D nie ułatwiam zadania :D
Sipiory malowniczo są położone wśród łąk, momentami miałem wrażenie, że jakby na jakieś skarpie wśród tych łąk, widok się rozpościerał stąd dość daleki i widać było inne wysokie wydmy z jakimiś wieżami czy to radilokacyjnymi czy też innymi, nie wiem... :) Stąd droga dalej poprowadziła mnie na Dębogórski Młyn, i dalej w kierunku na Kowalewko przed którym zjechałeml z drogi polnej w węższą polną i posiliłem się znacznie usiadłszy w trawie :)
P6047521.jpgP6047525.jpg zdjęcia: między Sipiorami, a Dębogórskim Młynem
P6047527.jpgprzy tych slupach miałem na liczniku równo 300 kilometrów przejechanych od domu :D
Wyjeżdżając na tę wycieczkę, zebrałem informację dotyczące pól namiotowych, agroturystyk, wiedząc mniej więcej którędy będę jechać (plan a, plan B, plan C, itd.) :) a także linii kolejowych jak przebiegają, co by w razie `nieodwracalnej`awarii roweru można było się dostać szybciej do celu ... Tak więc minąwszy wieś Kowalewko, kierując się na sioło o nazwie Laskownica i odpoczywając tam chwilę przy drodze, stwierdziłem że wystarczająco `waniam` by się przekąpać i wykonałem telefon do agroturystyki w Krostkowie pytając o pokój... Bateria w telefonie mi tez padała a w żadnym sklepie do tej pory nie prosiłem czybym się mógł podłączyć i podładować sobie... Pokój na ten dzień został zaklepany, a ja na sążku drewna wysączyłem co nieco i dalej w drogę :)
P6047529.jpgP6047530.jpgP6047531.jpgP6047532.jpgP6047533.jpgP6047534.jpg
...na ostatnich dwóch zdjęciach widać na horyzoncie Górę Dąbrowę po drugiej już stronie rzeki Noteci, pomiędzy Osiekiem nad Notecią a Krostkowem się rozciągającą. Na jej południowych zboczach znajduje się Rezerwat Zielona Góra...
Ostatnio edytowane przez Kusto ; 22-06-2012 o 11:37 Powód: opis ostatnich zdjęć
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki