Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: ... Ostatnia wycieczka rowerowa... przez Kujawy, Paluki, Krajne po Kosznajderię...

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: ... Ostatnia wycieczka rowerowa... przez Kujawy, Paluki, Krajne po Kosznajderię.

Fajne pyliste drogi na twoich fotach! na pohybel asfaltom!

Cytat Zamieszczone przez Kusto Zobacz posta
    Miałem ze sobą mapy Wojskowych Zakładów Kartograficznych (WZKart.) -
    Tez zawsze korzystam z tych map! fajne jest to ze cala Polska jest nimi objeta a nie tylko turystyczne rejony. Wlasnie szykuje stosik tych map z woj zachodniopomorskiego i jutro w droge!!!
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Kusto
    Na forum od
    09.2010
    Rodem z
    Zgierz

Domyślnie Odp: ... Ostatnia wycieczka rowerowa... przez Kujawy, Paluki, Krajne po Kosznajderię.

`Fajne pyliste drogi na twoich fotach! na pohybel asfaltom!` - skrobła Buba jakiś czas temu w tej relacji mej... I masz racje Buba! :D ...Na pohybel asfaltom :D więcej piachu, i takowoż było w ciągu dalszym :)...Z łąk tych wydostałem się (przecinając wcześniej kolejowe tory dawno nieużywane) do trasy 247 z Szubina na Kcynie albo na odwrót ... Przeciąłem ją i dalej polem w stronę Pińska i tu musiałem zacząć korzystać z kolejnego arkusza mapy WZKart`u pod nazwa Nakło nad Notecią 1:100 000... Że bezdroża to i zakupić coś mocniejszego chciałem, kropnąć z jedną choć lufę żeby po tych piachach co się okazało co mnie czekały - a były i wtedy się już ich spodziewałem - rower pchać łacniej było :)... Okazało się jednak że w miejscowym sklepie nie dostanę, a po moim skwitowaniu: `Ano tak, przeca gorzelnie macie pod bokiem`, Pani rzekła:`No właśnie` ... I tyle... O `suchym pysku` w płyn nieodpowiedni, udało się mi jednak dojechać do wsi Słonawy, a z niech targać w lasach pomiędzy śródleśnymi wydmami w stronę drogi nr 241 :)...
    Ostatnio edytowane przez Kusto ; 22-06-2012 o 10:48

Bieszczadnik Awatar Kusto
    Na forum od
    09.2010
    Rodem z
    Zgierz

Aha... W tym momencie, to znaczy w tamtym, wiedziałem już, że kieruje się na Osiek nad Notecią ... ogromne tam jest wyniesienie w terenie, kolejna morena czołowa, na którą chciałem wjechać, nazwana Górą Dąbrową... kontynuując podróżowanie dojechawszy do trasy nr 241 wśród leśnych wydm i zapewne elfów (pewnie by się pokazały jakbym miał coś mocniejszego) pokonałem tylko paręset metrów tą trasą w kierunku na Nakło nad Notecią i skręciłem na wieś Sipiory... Odpocząłem chwilę przy pobudowanych tu przy drodze stoliczkach zadaszonych z informacją że teren monitorowany i pojechałem dalej... Oto Sipiory na przedwojennej mapie:

P36_S25_Naklo.jpg

...trzeba poszukać...:D nie ułatwiam zadania :D

Sipiory malowniczo są położone wśród łąk, momentami miałem wrażenie, że jakby na jakieś skarpie wśród tych łąk, widok się rozpościerał stąd dość daleki i widać było inne wysokie wydmy z jakimiś wieżami czy to radilokacyjnymi czy też innymi, nie wiem... :) Stąd droga dalej poprowadziła mnie na Dębogórski Młyn, i dalej w kierunku na Kowalewko przed którym zjechałeml z drogi polnej w węższą polną i posiliłem się znacznie usiadłszy w trawie :)

P6047521.jpgP6047525.jpg zdjęcia: między Sipiorami, a Dębogórskim Młynem

P6047527.jpgprzy tych slupach miałem na liczniku równo 300 kilometrów przejechanych od domu :D

Wyjeżdżając na tę wycieczkę, zebrałem informację dotyczące pól namiotowych, agroturystyk, wiedząc mniej więcej którędy będę jechać (plan a, plan B, plan C, itd.) :) a także linii kolejowych jak przebiegają, co by w razie `nieodwracalnej`awarii roweru można było się dostać szybciej do celu ... Tak więc minąwszy wieś Kowalewko, kierując się na sioło o nazwie Laskownica i odpoczywając tam chwilę przy drodze, stwierdziłem że wystarczająco `waniam` by się przekąpać i wykonałem telefon do agroturystyki w Krostkowie pytając o pokój... Bateria w telefonie mi tez padała a w żadnym sklepie do tej pory nie prosiłem czybym się mógł podłączyć i podładować sobie... Pokój na ten dzień został zaklepany, a ja na sążku drewna wysączyłem co nieco i dalej w drogę :)

P6047529.jpgP6047530.jpgP6047531.jpgP6047532.jpgP6047533.jpgP6047534.jpg

...na ostatnich dwóch zdjęciach widać na horyzoncie Górę Dąbrowę po drugiej już stronie rzeki Noteci, pomiędzy Osiekiem nad Notecią a Krostkowem się rozciągającą. Na jej południowych zboczach znajduje się Rezerwat Zielona Góra...
    Ostatnio edytowane przez Kusto ; 22-06-2012 o 11:37 Powód: opis ostatnich zdjęć

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)