Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Kurtka, która naprawdę nie przemaka.

Widok wątkowy

Fotografik Roku 2013
    Fotografik Roku 2012
    Fotografik Roku 2011
    Awatar Pierogowy
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Tarnowskie Góry Wysokie

Domyślnie Odp: Kurtka, która naprawdę nie przemaka.

Cytat Zamieszczone przez Mamcia DwaChmiele Zobacz posta
    Tak czy inaczej - jestem zdania, że w górach pojęcie "nieprzemakalność" nie istnieje.

hi,hi,hi
    tak naprawdę to nie chciałem się odnieść,baaa,nawet nie przeczytałem wszystkich wpisów,ale co tam...

Czytając ten wątek chyba zacznę wierzyć w to ,że jestem szczęśliwym człowieczkiem.
    ...Otóż...
    Posiadam kurtkę nie przemakalną !!!
    i nie jest to gumowy płaszczyk należący do rybaka !!!
    Przynajmniej w słupku deszczu przez 4 dni ( z małymi przerwami ,różnym nasileniem i nie licząc nocy,kiedy to kurteczka spała w śpiworku razem ze mną ) plus 2 dni śnieżnej kurniawy na 4-6 st. mrozie.
    Najczęściej (kurtka) jest topiona w parogodzinnym deszczu plus wiatr i...wstyd się przyznać ...nie przemaka.
    No,nie wiem co mam powiedzieć...
    Najchętniej podałbym nazwę wzoru...ale nie znam(nie posiadam etykiet ,a wewnątrz nazwy brak)...jedynie producenta : Missing Li... (chyba nie mogę tak otwarcie) i jest to firma norweska.
    Posiadałem chyba z 8-9 kurtek na membranach gore-texowych (co nie znaczy że nie ma lepszych) i ta jedna, ostatnia (mam ją 4 lata) jakoś wytrzymuje normę.
    Oczywiście nie jest to typowa kurtka extremalna ,ale sprawdzałem ją w wyższych partiach Alp (masyw M.B. ,masyw Monte Rosa, Grossglockner itd.)i ...podczas rodzinnych spacerków w deszczu .
    W konstrukcji jest skierowana chyba na jesień i zimę...ma kieszenie wyścielane polarem;szczelne zamki;kaptur na kask lub i pod ;możliwość dopięcia pasa biodrowego albo i spodni; wysoki kołnierz ocieplany w-stopperem, ogólnie jest troszkę luźna ,nie tak dopasowana i sztywna jak te wspinaczkowe i troszkę dłuższa na biodrach i przy rozporku(!).
    Czasami się" poci" od wewnątrz... ,zdarzyło mi się to podczas letnich burzy ,kiedy wilgotność siega 95 proc-ale przecież może mieć swoje słabe dni...:))
    Membrana plus materiał zewnętrzny jakoś ze sobą się dopasowały i na te warunki w jakich bywam- się na razie sprawdza.
    Kupiłem ją w Szwecji za namową kolegi specjalisty,tak bez przyczyny ,a raczej przy okazji jakiejś wyprzedaży ...znacie tych specjalistów od sprzedaży(ten uśmieszek w kącikach ust)...ale...powiedział,że mogę ją oddać ,gdyby przemakała lub coś do ...2 miesięcy...
    ( ten sposób próbuję wprowadzać podczas zakupów -ciuchów w Polsce...ostatnio tak nabyłem buty...ale to już inna historia...)
    Ha,(pomyślałem) akurat miałem trekking na Fatrze i to wiosenny...więc ,sprawdzę ...przemoknie i oddam...i ...już nie oddałem ...!
    Noszę ją ze sobą prawie zawsze, więc zapraszam do organoleptycznego sprawdzianu...( zostawiłem ją kiedyś na 4 godz.
    pod prysznicem i ...spoko wygrałem zakład ).
    Basiu Z . -często się zdarza,że kurtki damskie wykonywane są z gorszej jakości membran...(?!)...leje się po łokciach i karku ...ale za to jaki wybór w kolorach i wzorach :)) ...warto szukać unisex-ów.

Aha,nie jest czerwona.

no dobra...miałem skończyć...ale...

Wojtku Pysz -odnośnie sztormiaków...sztormiak posiada również membrany (niekoniecznie to guma nieprzepuszczająca w jedną i w drugą stronę),nawet czasami dwie membrany (!),a nawet są w komplecie z butami :))
    Sztormiaki w zależności od przeznaczenia dzielą się na cztery rodzaje:...najwyższy to gatunek ocean,a najniższy to inshore,cena i charakterystyka idą oczywiście w parze.
    Ja jestem szczęśliwym (i znowu!!!) posiadaczem typu offshore i ...też nie przemaka...:))...ale jest nieco sztywniejszy i kołnierz troszkę za wysoki jak na elegancję górską przystało...dochodzi jeszcze wytrzymałość materiału-hi,hi,hi -kiedyś fala na M.Północnym odcięła mi spodnie na wysokości kolan !
    ...Gdyby nie fakt ,że materiał jest grubszy i cięższy (zajmuje połowę mojego plecaka ) świetny byłby w góry...
    i paroprzepuszczalność na wysokim poziomie !
    -Mój sztormiak nieprzemakalny jest marki Helly H...( znów ta nazwa i znowu norweski produkt )...typu MPX a spodnie Musto też MPX i gumowce.
    Niestety,ale muszę się przyznać... jest czerwony...

Nie opisuję szczegółów bo nie są istotne a zarazem są zbyt techniczne...(od tego są przecież specjalne strony i fora :))
    Przepraszam wszystkich zawiedzionych ...nie jestem gadżeciarzem (a może i jestem:)) ,nie opiszę technologii powstawania membran i ich zgrzewania,klejenia itd.
    Nie jest to dla mnie istotne...
    Istotne to aby sucha była była skarpetka i majty...a reszta to szczegół.

Jestem szczęśliwym człowieczkiem
    !!!
    parafrazując słowa Wojtka Pysza:
    Opisywany sposób wcale mi się podoba, ale taki jest mój głos w dyskusji na temat nieprzemakalności.

pierogowy
    nieprzemakalny sługa forumowy

Ostatnio edytowane przez Pierogowy ; 25-06-2012 o 22:49 Powód: literki
    "Najlepsze miejsce na namiot .jest zawsze troszkę dalej..."

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)