Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Urlop wrześniem w Bieszczadach

Mieszany widok

ekarliczek
    Guest

Domyślnie Urlop wrześniem w Bieszczadach

Witam wszystkich serdecznie:)
    Jako że tutaj na forum jestem nowa, to wypadałoby się przedstawić. Mam na imię Karolina, lat 25, mieszkam na dolnym śląsku i nie wyobrażam sobie urlopu innego niż w górach.

Bieszczady zachwyciły mnie jak miałam 10 lat i byłam tam z rodzicami... Wróciłam w te góry po 12 latach w 2009. Był to urlop miodowy spędzony na "objazdowym" pokazaniu mężowi uroków cerkwi, zabytków... Teraz wybieramy się na urlop bardziej pieszy niż samochodowy:) I tutaj dochodzę do sedna sprawy:D

Planujemy wybrać się w Bieszczady we wrześniu na około 8 dni. Będziemy jechać samochodem i zastanawiamy się gdzie szukać noclegu, tak aby było nam dobrze:) Ale po kolei. Chciałabym Wam przedstawić mój ramowy plan wypoczynku i prosić Was o uwagi, sugestie, dodatkowe propozycje, dobre rady:)

Dzień I: Wędrówka: Wołosate - Tarnica - Halicz - Rozsypaniec - Przeł. Bukowska - Wołosate

Dzień II: Wędrówka: Bukowiec - Beniowa - Ruiny folwarku Stroińskich - grób Hrabiny - źródła Sanu (powrót tą samą drogą)

Dzień III: Objazdówka: Łopienka - Sine Wiry - Polana - Czarna Góra - Bystre - Rabe - Hoszów - Ustrzyki Dolne (basen, muzeum przyrodnicze) - Myszkowce (miniatury cerkwi, ogród biblijny)

Dzień IV: Wędrówka: Ustrzyki Górne - Tarnica - Krzemień - Bukowe Berdo - Widełki - Ustrzyki Górne

Dzień V: Wędrówka: Wetlina - Smerek - Chatka Puchatka - Berehy Górne - Połonina Caryńska - Ustzryki Górne

Dzień VI: tutaj jeszcze brak planów

Dzień VII: taj też brak planów, jednak zastanawiam się nad objazdówką bo cmentarzach...

I teraz mam kilka pytań do Was:)

1. Czy zwykli śmiertelnicy (którzy przeszli Karkonosze wzdłuż i wszerz niejednokrotnie) podołają tak zaplanowanemu wypoczynkowi? Chodzi mi przede wszystkim o to, czy damy radę przejść takie trasy w każdym dniu, czy coś rozbić na dwa dni...

2. Gdzie najlepiej szukać noclegu? Wołosate? Ustrzyki? Nie mogę się zdecydować... A może macie sprawdzonych gospodarzy gdzieś w okolicy?

3. Czy na parkingach w Bukowcu i Wetlinie można bezpiecznie zostawić samochód? A może łapać busa lub stopa?

Może też macie uwagi, sugestie, chętnie poczytam:)

Pozdrawiam serdecznie:)

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Domyślnie Odp: Urlop wrześniem w Bieszczadach

1. Czy zwykli śmiertelnicy (którzy przeszli Karkonosze wzdłuż i wszerz niejednokrotnie) podołają tak zaplanowanemu wypoczynkowi? Chodzi mi przede wszystkim o to, czy damy radę przejść takie trasy w każdym dniu, czy coś rozbić na dwa dni...

Trasy ambitne, ale - moim zdaniem - do zrobienia. Choć mi by się nie chciało robić obu połonin w jeden dzień Niektóre trasy trudno byłoby rozbić na dwa dni ze względu na brak noclegu po drodze. O ile pamiętam, w Karkonoszach nie ma takiego problemu, bo zawsze w zasięgu wzroku są przynajmniej 3 schroniska

2. Gdzie najlepiej szukać noclegu? Wołosate? Ustrzyki? Nie mogę się zdecydować... A może macie sprawdzonych gospodarzy gdzieś w okolicy?

Mniej więcej centralnie do Waszych planów są zlokalizowane Ustrzyki, więc w zasadzie to optymalne miejsce na bazę. Hotelik Biały jest OK, poza tym w prawie każdej chacie jest kwatera. Jak się nie ma wygórowanych oczekiwań, w każdej jest znośnie.

3. Czy na parkingach w Bukowcu i Wetlinie można bezpiecznie zostawić samochód?

Jak najbardziej można.

A może łapać busa lub stopa?

Też można We wrześniu jeszcze jeżdżą busy, więc między Ustrzykami a Wetliną nie powinno być problemu z transportem.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

witaj !
    plan ambitny. dacie radę.Wrzesień / zależy czy druga połowa../ to fajny moment na B.
    co do auta - to spokojnie. Ja swoje / w miarę drogie i dość nietypowe/ często zostawiałem w różnych miejscach...., zdarzało mi się też zostawiać nie zamknięte !! W Bukowcu jest człek sprawdzający bilety. Więc niejako pilnuje. Co do noclegów- poszukaj starszych postów nt. temat. Baza różnoraka.

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2008

Pierwszego dnia proponuję rozpocząć lub skończyć wędrówkę w Ustrzykach Górnych ( czerwonym szlakiem na Szeroki Wierch i dalej na Tarnicę). Fantastyczne panoramy!
    Jeśli chodzi o 3 dzień warto nie zapomnieć o cerkwi w Równi!
    Odnośnie dnia 5 zalecam rozdzielić połoniny na dwa dni.
    Na 6 dzień polecam wycieczkę z Wetliny zielonym szlakiem na Dział i dalej na Wielką Rawkę , jak będzie jeszcze kondycja to skoczyć na Kremenaros.
    W Karkonoszach są stosunkowo łatwe trasy. W Bieszczadach natomiast trzeba się nastawić na dość długą wędrówkę niejednokrotnie schodząc z góry i ponownie podchodząc.
    NIEKTÓRE PODEJŚCIA MOGĄ DAĆ NIEŹLE W KOŚĆ!!! Tutaj się liczy głównie wytrzymałość!!!
    Na nocleg wybrał bym jakieś gospodarstwo agroturystyczne między Cisną a Wetliną.

Cytat Zamieszczone przez ekarliczek Zobacz posta
    Planujemy wybrać się w Bieszczady we wrześniu
    To zdanie jest napisane normalnie, ale tytuł wątku wygląda dla mnie bardzo dziwnie. To jakaś nowość gramatyczna?

ekarliczek
    Guest

Marcowy: Oj tutaj muszę przyznać rację, że Karkonosze to jednak obfitują w schroniska i wszelkiego rodzaju chatki ukryte w leśnych gęstwinach:) Tak właśnie myślałam, żeby szukać czegoś w okolicach Ustrzyk. Busy - świetna wiadomość:)

tomas pablo: Dokładnie o to mi chodziło:) Też mamy autko dość drogie (niestety:/) i nie wiedziałam, czy możemy sami spokojnie pojechać do Bukowca i tam je zostawić:)

bernardyn: Chyba każde góry wymagają kondycji i wytrzymałości, czyż nie?:) Na to w sumie jesteśmy przygotowani, często bywamy w górzystym terenie:)

andrzej 627: To żadna nowość:) Raczej zabawy naszym polskim językiem:) Swoją drogą zastanawiałam się czy tam można napisać... Ale jeszcze teściowej podpytam (polonistka o zgrozo:P).

Nie spodziewałam się tam szybkiego i licznego odzewu:) Jesteście niesamowici:)

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Nie spodziewałam się tam szybkiego i licznego odzewu:) Jesteście niesamowici:)
    Jesteśmy samowici:) Spróbuję objaśnić.
    Znaczna część pojawiających się tu ludzi pisze (cytuję): "jade we wrzesniu w biesy co radzicie gdzie najlepiej isc i gdzie spac?" (koniec cytatu). Pomijając pisownię styl takiego pytania, meritum równiez nie zachęca do odpowiadania. Bo nic o pytaczu nie wiemy.
    A Twoje "zagajenie" było wzorcowe. Najpierw życiorys, potem plan wędrówki i na koniec pytania. Jakie pytanie, takie odpowiedzi:)

ekarliczek
    Guest

No jakoś nie wpadłam na pomysł, aby pytać tutaj o gotowce podróży w Biesy :D No ja rozumiem jak się ma wątpliwości, chcemy zasięgnąć opinii co do naszych planów, ale czekać aż ktoś zrobi coś za mnie? Dziękuję, ale nie ten typ:)

Hmm... muszę szczerze przyznać, że jednak zastanawiam się teraz nad przejściem obu połonin jednego dnia... Myślicie że 10 godzin takiego normalnego tempa (nie ślimak i nie lampart) styknie na spacerek od Wetliny po Ustrzyki?

Administrator
    Awatar Hero
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Mińsk Maz. Wołosate

Hmm... muszę szczerze przyznać, że jednak zastanawiam się teraz nad przejściem obu połonin jednego dnia... Myślicie że 10 godzin takiego normalnego tempa (nie ślimak i nie lampart) styknie na spacerek od Wetliny po Ustrzyki?

Ja bym to rozbił na 2 dni, zwłaszcza, że na następny dzień nie masz planów, a we wrześniu dzień już nie taki długi jak w czerwcu. Więc może pierwszego dnia Wetlina - Smerek - Połonina Wetlińska i tu nocleg w Chatce Puchatka, przy pewnej dozie szczęścia ładny wschód słońca dnia następnego i tegoż dnia do UG, albo prosto przez Caryńską albo mniej prosto: z Caryńskiej zejść do Koliby, albo do schroniska pod Małą Rawką i dopiero do UG, w tym drugim przypadku jeszcze przez Rawki, a w tym pierwszym przez Bereżki - łapiąc stopa lub autobus, bo nie ma co deptać asfaltu.
    Poza tym chyba to ma być aktywny wypoczynek a nie za karę, nie ma się co napinać, żeby zrobić obie połoniny jednego dnia.

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Dzień VI lub (i) VII- Dolina Sanu, moja ulubiona- Dwernik Kamień, Hulskie, Hulski Młyn, Krywe, Tworylne, Otryt- Chata Socjologa, Chmiel, Ruskie. Opuszczone wsie, ruiny cerkwi, chata bojkowska i kultowa wiata w Zatwarnicy; wodospad na Hylatym. I wiele innych pięknych miejsc. No i mało luda.

A tytuł bardzo ładny, nie słuchaj Andrzeja, on więcej mówi po francusku

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)