Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
Dla Ciebie don Enrico to "wyrywka", dla innych wyrwa w życiu, tożsamości, historii. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś stworzył film o całokształcie wysiedleń, a co do p.s.: wedle mnie to porównywalne liczby, z tym, że to słowo którego używasz, "opuściło" nie odpowiada wedle mnie rzeczywistości, bo trudno mówić o całkowitej dobrowolności. Ważny jest też obszar który masz na myśli (?). Cały obszar objęty wysiedleniami? czy jak wolisz przesiedleniami? A w ogóle czemu mają te liczby służyć?
Czemu te liczby mają służyć ?
odpowiedź : prawdzie ,a nie manipulacji.
Zapewne znane Ci są przypadki gdy w 1945 roku Łemkowie pisali listy błagalne do Nikity Chruszczowa* co by im pozwolił się przesiedlić do wymarzonej ojczyzny , bo tu na ojcowiźnie dłużej żyć nie mogą.
Według mnie , mówiąc o przesiedleniach nie można patrzeć wyrywkowo i pomijać liczb, bo jaki procent Łemków takie listy pisało ?
Nie ma znaczenia ?
Nie ma znaczenia ilu Łemków wyjechało za wschodnią granicę przed akcją Wisła , a ilu po ??? (na tzw zachód)
Tu zaczyna się manipulacja.
ps.
*Nikita Chruszczow był w tym czasie przywódcą (sekretarzem) Ukraińskiej Republiki Ludowej.