Nie zarzucałem chamstwa ale...
No właśnie gdzie jest ta konstruktywna? Czy zaproponowałeś coś lepszego redakcji? Bo raczej widzę sugerujesz że a`priori wszystko powinno stanąć pod weryfikacyjnym pręgierzem. Takie: najpierw pod pręgierz a potem zobaczymy czy dobre czy złe.
Z wolności słowa powinno wyniknąć coś budującego, szkoda jeśli to kończy się tylko pustym "będę gadał bo mam prawo".
Jestem zdecydowanie wczorajszy. Bo kirkut tez jest wczorajszy ...a rzekłbym nawet że bardzo wiekowy.
Jeśli masz pomysł co i jak poprawić w tej kwestii -zwłaszcza własnym współudziałem- to fajnie. A jeśli piszesz jedynie jaki to dzisiejszy świat jest bee - to chyba nie ma sensu tym zaśmiecać netu.
Tu potrzeba pomocy, reakcji, nacisku na decydentów ....a nie komunikatów w stylu "taki beznadziejny jest świat".
Gwoli ścisłości rozumiem ich odzyskiwanie kirkutów, bo wynika to z dbałości o zasadę nienaruszalności pochówku, a chęć odzysku "majątku" jest uwagą nie na miejscu - bo kirkut nie stanowi wartości gospodarczej. I nawet rozumiem ich bierną niedbałość o kirkut - bo tego ich zasady religijne nie nakazują.
Gdyby chodziło o same zasady religijne - to można by nawet rzec że strona żydowska ma słuszność.
Jednak FODŻ (fundacja ochrony dziedzictwa żydowskiego) zawarł w swej nazwie i celach ochronę oraz spojrzenie jako na dziedzictwo - i należy naciskać aby dopełniał tego własnego celu działania.

Odpowiedz z cytatem